Långedrag

Vattnen utanför Långedrag har varit skådeplatsen för otaliga regattor och seglingen som onekligen sätter sin prägel på området. Här finns ett stort intresse för båtliv, även om långt ifrån alla här är seglare. Det är lätt att trivas med havsutsikten, de branta bergen och de kuperade gatorna som ger en charmfull småstadskänsla. Långedrag äger den perfekta kombinationen av skärgårdens skönhet och stadslivets lockande puls - att ha badbryggan bakom knuten är en stor bonus. Spårvagnen ringlar sig charmigt fram. Långedrag erbjuder cykel- och promenadavstånd till stadens centrala delar (man kan även ta sig till staden med utsikt längst älven och Göteborgs hamninlopp). Långedrag består av välvårdade villagator och har mycket gott rykte!

Långedrag
Långedrag

SKOLOR

Det är 400 meter till den helt nybyggda Långedragsskolan som rymmer Förskoleklass upp till årskurs 6. Det är 500 meter till Förskolan Eckragatan 36, som just nu skall utökas från 2 till 6 avdelningar (med samma arkitekter som Långedragsskolan). Påvelundsskolan har högstadium, årskurs 7-9.

Det finns även flera andra förskolor, bland annat Talattan, Morgonsol, Bygatan, Tandkullegatan, Villa Villekulla, Lilla Montessori, Kyrkans förskola Älvsborg och The English School Gothenburg. Öppna förskolan finns på Furåsens kyrka.

Fristående skolor är The English School Gothenburg som har engelskspråkig undervisning för Förskola, och från Förskoleklass till och med årskurs 9. Samt Montessori Skäret som är en skola med montessoripedagogik från Förskoleklass till årskurs 9.

Man kan snabbt och lätt ta sig till Göteborgs utbud av gymnasieskolor, tack vare den välutvecklade kollektivtrafiken, som finns ett stenkast bort, och tack vare Långedrags närheten till stadens centrala delar. Detsamma gäller för högre utbildning vid exempelvis Chalmers eller Göteborgs Universitet.

KOMMUNIKATION

Här går flera spårvagnslinjer och bussar. Vid hållplats Käringberget går bland annat buss 91 till Frölunda Torg åt ena riktningen, och mot Järntorget i andra riktningen. Även snabbuss 114 till Centrala Göteborg. Spårvagnslinje 11 går till Drottningtorget. Spårvagnslinje 9 och 13 trafikerar också området. Man kan också ta spårvagn eller buss i riktningen mot Saltholmen, om man inte vill promenera.

NATUR & FRITID

Långedrag domineras av båtlivet med den stor småbåtshamnen (GKSS Hamn i Långedrag) och även den mindre småbåtshamnen för de boende i närområdet (Långedrags Gamla Hamn och Slip), där det finns möjlighet att erbjudas båtplats. Perfekt för den som vill promenera eller cykla till sin båt. Det finns hela två segelklubbar för alla åldrar (LDSS Långedrags Seglsällskap och GKSS Göteborgs Kungliga Segel Sällskap).

För den som spelar bollsporter på fritiden finns Älvsborgs FF (fotboll) som håller till vid Hagenplan och Påvelundsplan, Påvelunds Tennis- och Badmintonklubb i Sporthall på Redegatan, samt Önnereds HK (Handboll) i Brixly Hallen i Påvelund.

Body by Gard är en Träningsstudio i Långedrag med olika pass såsom grupp-, personlig-, mamma- och utomhusträning. Body by Gard erbjuder även Barndans eller Barngympa. Hinsholmsberget är populärt bland bergsklättrare. Man kan även spela fotboll på fina gräsplaner längst in vid Hinsholmskilen och området är som gjort för långpromenader. Kvällspromenad ut mot Saltholmen eller upp mot Käringberget?

KULTUR & NÖJEN

Närheten till staden och centrala Göteborg betyder ett smörgåsbord av kulturella evenemang inom räckhåll och Frölunda Torg med Kulturhus, Bibliotek och Kulturskola har ett brett utbud av aktiviteter.

AFFÄRER & RESTAURANGER

Handla mat på Coop Konsum Käringberget eller gott fika på Lasse-Majas Bageri och Café. Handla hos Mötesplats Trädgård - Blommor och Café. Ät vällagat med fin utsikt på Seglarkrogen eller Långedrags Värdshus på Talagattan och kanske en after work på Izgara Kök och Bar på Långedragsvägen. Sommaröppna Havsbaren Långedrag erbjuder bland annat drinkar, räksmörgåsar och kulglass vid havet. Allt inom trevligt promenadavstånd.