Stora Gårda

Stora Gårda är ett attraktivt småhusområde, ett unikt område i Örgryte såväl för sitt boende som för sin yttre miljö.

Stora Gårda
Stora Gårda

Stora Gårda småhusområde är en del av Örgryte trädgårdsstad som projekterades på 1920-talet av stadsingenjören Albert Lilienberg. Villastaden är ritad med den engelska trädgårdsstadsplaneringen som förebild av arkitekten Nils Otto Nilsson, White arkitekter.

Stora Gårda byggdes med 47 individuella fastigheter. Uppförda på det äldre hemmanet Stora Gårdas marker i stadsdelen Bö. I närheten av husen finns den gamla herrgården kvar. Området karaktäriseras av tvåvåningshöga radhus, parhus och fristående hus med fasader av hårdbränt mörkt tegel. Redan från början bildades en samfällighet för gemensamhetsytor och anläggning i anslutning till husen som t ex garagen under marken.

Stora Gårda är ett mycket lugnt och skönt område med naturen inpå knutarna. Många uppskattar det vackra Delsjö naturreservat med

slingrande sandvägar, badsjöarna, båt- och kanotuthyrning, caféer och de sköna skogarna. Stora Gårda är bilfritt och därmed extra barnvänligt. Här kan barnen leka på den gemensamma gården precis utanför entrén och de kan ses från köksfönstret.