Tema: kök

Funkisköket

Funktionalismens genombrott i arkitekturen på 1930-talet syntes också i köken. Precis som på husfasaderna var det raka och rena linjer som gällde. Släta ytor och grafiska former var det nya. Vi tittar lite närmare på funkiskökets kännetecken!

I den tidiga funkisen hade de flesta lägenheter små kök med separat matrum, men senare blev det allt vanligare att köket vidgades med en matplats – som i det tidstypiska köket ovan från 1950-tal. Lägg märke till den smala gardinen mellan köksdel och matplats.

 

Text: Erika Persson, byggnadsantikvarie. 

Foto: HSB

Köksskåpen och den lösa inredningen stod för färgklickarna i funkisköken. Bleka nyanser av ljusgult, turkos eller mint var vanliga på 1950-talet, men även klara kulörer i t.ex. rött kunde förekomma. Kulörta överskåp kunde även kombineras med underskåp i en kontrasterande färg, till exempel ljusblått upptill och grått nedtill. Däremot var 50-talsluckorna aldrig vita. Kvadratiskt vitt kakel med mörkare fog ovanför diskbänken var vanligt. Foto: HSB
Fram mot 1960-talet fick köken allt starkare färg! I detta kök från 1959 på Övre Fogelbergsgatan hittar vi många orginaldetaljer. Klargula skåp med bänkskiva i laminat. Lådorna har trähandtag och skåpen knoppar av plast.
Snedställda överskåp och Reda-lådor i detta funkiskök från 1945 på Västergatan. De snedställda överskåpen slog igenom ordentligt på 1950-talet. Andra varianter var överskåp som hade en undre skåpsrad med lägre och grundare luckor eller skjutluckor.