Från slott och herrgårdar till var mans vardagsrum

Parkettgolv genom tiderna

Parkett började användas som golvbeläggning i svenska slott och herresäten redan på 1500- och 1600-talet. Ett av de mer magnifika ritades av Nicodemus Tessin d.y. till Hedvid Eleonoras sängkammare på Drottningholms slott år 1670 där parketten i fantasifulla mönster bestod av en exotisk blandning av jakaranda, valnöt, mahogny, ebenholts och inhemsk björk. Låt oss titta på hur denna lyxvara tog sig in till var mans vardagsrum!

Ovan syns det magnifika parkettgolvet i tornrummet i paradvåning från 1853 vid Lilla Torget. Vid 1800-talets andra hälft började parketten göra sitt intåg i sällskapsrum och salar i de mer välbeställdas bostadsvåningar. Golven var så kallad rutparkett som tillverkades på snickerifabrik och levererades i rutor, men läggningen var fortfarande ett genuint hantverk som krävde stor yrkesskicklighet. Mönstren var avancerade och inspirerade av de som tidigare endast förekommit i slott och herrgårdar. Stjärnor, romber och andra geometriska mönster var på modet. Olika träslag av mörka och ljusa varianter skapade liv och optisk verkan. 

 

Text: Erika Persson, byggnadsantikvarie

Foto: Ahre Fastighetsbyrå

Parkettgolv med både romber och stjärnmönster i våning från 1853 vid Stora Nygatan.
Rutmönster i matsalen. Parkettgolv i våning från 1892 vid Sten Sturegatan.
Klassisk fiskbensmönstrad stavparkett. Vid sekelskiftet 1900 fick stavparketten sitt stora genomslag och lyxstämpeln började försvinna när man insåg att parketten med sina nästan obefintliga springor är hygieniska, lättskötta och slittåliga. Stavarna kunde ha olika mått, små stavar runt 7x20 cm eller större runt 10x64cm. Parketten lades alltjämt i bostadens finaste rum, salong och matsalar, antingen i fiskbensmönster eller diagonalt lagda rutor. Runtom lades en fris av stavparkett med parallella stavar.
Stora ytor med fiskbensparkett i våning från 1911 vid Södra Vägen.
Parkett med mönster i diagonalt lagda rutor, våning från 1923 på Södra vägen
Vacker fiskbensparkett i funkislägenhet från 1959 på Föreningsgatan. Med funkisen och folkhemmet under 1930- 1940-talen blir parkettgolvet tillgängligt för fler. Vardagsrummen gör entré i bostaden och med konkurrens av linoleummattan är parkettgolv det vanligaste golvmaterialet.
Fiskben med fris av stavar möter sockel i lägenhet på Gibraltargatan från 1929. Stavarna i parketten är vid denna tid slitstarka ekstavar, ca 15cm tjocka i fiskben- eller rutmönster. Kvalitén är fortfarande hög. Det är inte förrän vid 1970-talets alltmer förenklade byggprocesser som förtillverkad lamellparkett introduceras med lameller med ett undre skikt av furu och ett övre slitskikt av ek.
Härlig yta av ljus fiskben i lägenhet i Örgryte från 1946