Arkitekt Ingrid Wallberg

Funkispionjär och en av landets första kvinnliga arkitekter att starta egen verksamhet. Som elev till den franske modernisten Le Corbusier ritade Ingrid Wallberg in sig i den svenska arkitekturhistorien. Till Göteborg spred hon tidens nya tankar och vi hittar hennes verk runt om i staden.

Blott 19 år gammal gifte sig Ingrid Wallberg år 1909 med dåvarande stadsplanechefen i Göteborg, Albert Lilienberg. Makens karriär som arkitekt och stadsplanerare var ett yrke även Ingrid Wallberg hade ett brinnande intresse för. År 1912 studerade Wallberg vid skolan Fachschule für Architektur i Berlin och började därefter etablera sig som arkitekt. Tillsammans med maken deltog hon i arkitekttävlingar och vann en hel del priser. Ingrid Wallberg var en verklig affärskvinna som vid sidan om arkitektkarriären även drev handelsträdgård på Stora Gårda.

Men det som skulle få hennes arkitektkarriär att ta fart skedde efter skilsmässan från Albert Lilienberg. Efter att paret gått skilda vägar flyttade Ingrid Wallberg till Paris där systern Lotti Rääf redan bodde. Lotti hade själv brutit upp ur sitt första äktenskap och levde med musikern Albert Jeanneret, bror till ingen mindre än den världsberömde modernistiske arkitekten Le Corbusier. Med hypermoderna idéer hade Le Corbusier tagit fram ett fempunktsprogram för husbyggnad som föreskrev fristående pelare som bärande element, takterrasser, öppna planlösningar, fönsterband och fri fasad. Ingrid Wallberg praktiserade hos Le Corbusier under våren 1928 och tog åt sig de nya idéerna.

Efter intrycken i Paris flyttade Ingrid hem och öppnade det egna arkitektkontoret R&W i Göteborg tillsammans med den schweiziske arkitekten Alfred Roth som blev hennes kompanjon under de första åren. Roth och Wallberg hade lärt känna varandra på Le Corbusiers arkitektkontor. R&W var beläget i trädgårdsmästarbostaden på Stora Gårda. Kontoret låg i tidens framkant och ritade radikala funktionalistiska hus som satt avtryck i det göteborgska stadslandskapet.

I Änggården, Masthugget och Örgryte hittar vi några av Ingrid Wallbergs verk. Vi tittar närmare!

 

 

Text & foto: Erika Persson, byggnadsantikvarie

Ritningar: Stadsbyggnadskontoret i Göteborg

Denna snygga funkisvilla på Prytzgatan 2 i Örgryte var ursprungligen tänkt att bli Ingrid Wallbergs egna bostad för henne och hennes son. Wallbergs ritningar godkändes men byggnadslovet överklagades av grannarna som ansåg det vara en styggelse. Detta var en tid då funkisen stod under debatt. Huset byggdes ändå 1935, men Ingrid Wallberg flyttade aldrig in. Villan är ändå ett funktionalistiskt pionjärverk med sin stora fönstervägg och rena linjer i fasaden.
I kvarteret Nybygget vid Fjällgatan i Masthugget ritade Ingrid Wallberg och Alfred Roth ett landshövdingehus i storgårdskvarter år 1930. Landshövdingehus i utpräglad funkisstil är få och detta är ett ovanligt tidigt exempel, uppfört samma år som Stockholmsutställningen introducerade funktionalismens idéer på bred front i Sverige. En renovering på 1980-talet förändrade dock exteriörens ursprungliga utseende genom tilläggsisolering och nya fönster.
I Änggården ritade Ingrid Wallberg tre villor från 1938 som ligger vid Torild Wulffsgatans norra del. Villorna är nästintill identiska och bär Wallbergs karakteristiska utpräglat funktionalistiska arkitektur. Ytterst generöst tilltagna fönsterytor vetter ut mot gatan och originellt utformade med takvåning och rundade tak. Den ena av villorna ägs numer av Den Danske Kirke.
Brödragatan
Vid Brödragatan och Bångejordsgatan i Bö finns Ingrid Wallbergs radhus från 1931-1935. Strama byggnadskroppar i vitputsade fasader är ett fint inslag från den tidiga funkisen vi hittar i Skår och Bö. Taken är flacka och Wallbergs perspektivfönster känns igen.