Poseidon

Den grekiske havsguden

I dag är han stadens starkaste symbol, men från början hade Göteborgarna lite svårt att ta till sig den grekiske havsguden när hans staty restes på Götaplatsen 1931.

Ända sedan Kungsportsavenyn hade börjat byggas på 1860-talet hade det diskuterades hur den skulle avslutas i den södra änden. Avenyn och dess förlängning innanför vallgraven var redan då ett huvudstråk som gick ända från Lilla Bommen i norr till Götaplatsen i söder. Det var därför en viktig symbolisk punkt i staden. Konstmuseet med sin majestätiska storlek stod klar 1923 och Götaplatsens omgivande bebyggelse fullbordades med Stadsteatern 1934 och Konserthuset 1935. Men ett sådant stort kulturtorg kunde ju inte lämnas tomt i mitten?

Pricken över i:et skulle bli en skulptur och konstnären Karl Milles fick det ärofyllda uppdraget. Först på plats var brunnskaret vars havsmotiv väckte förtjusta reaktioner i dåtidens press. GT skrev på följande vis vid invigningen av karet 1927: ”Som bildframställning har professor Milles tänkt sig motiv ur havets glittrande värld med blandning av glädje, rolighet och kamp. Det första som gjordes var ett havsvidunders huvud, bitande i en fisk. Åt höger fortsättes med en karpartad fisk, sedan en fisk bland blad, sedan en haj förföljande några tritonpojkar, som alla efter varandra med spänt intresse avvakta hajens intentioner, och så slutar denna lilla saga i en batalj mellan hajen och tritonerna”.

Statyn av Poseidon stod på plats 1931. Konstnären Milles skapade en havsgud skulpterad efter antika grekiska förebilder. I handen håller han en snäcka som han sträcker mot skyarna som en hyllning till havet. Ett hemlighetsfullt leende leker över läpparna. Vid invigningen hade 20 000 Göteborgare samlats vid Götaplatsen för att se statyn avtäckas. Det har dock berättats att många blev förskräckta vid åsynen av den väldige, 6,5 m höga kopparstatyn. Dessutom var havsguden alldeles naken! Andra reagerade på avsaknaden av både skönhet och skäggväxt. Brukade inte Poseidon avbildas med vackert ansikte och yvigt skägg? Vissa tyckte statyn var så hiskelig att man varnade de med svaga nerver att passera Götaplatsen under mörka aftnar.

Med tiden har den grekiske havsguden dock blivit accepterad, till och med uppskattad! Poseidon blev till sist inte enbart en stark symbol för Götaplatsen utan hela Göteborg.

 

Text: Erika Persson, byggnadsantikvarie

Bild: Ahre fastighetsbyrå