Badortsrörelsen

En plats vid havet

Det är mångas dröm att ha en alldeles egen plats vid havet. Salta bad och kala granitklippor har länge lockat Göteborgarna och har sitt ursprung i 1800-talets badortsrörelse.

Vid 1800-talets mitt förbättrades kommunikationerna från Göteborg till kustsamhällena åt både norr och söder. Bohuskusten började trafikeras med flera ångbåtslinjer på 1860-talet och det blev populärt framför allt för stadens societet att tillbringa somrarna ute på en badort. Säröbanan invigdes 1903 med avgångar från Linnéplatsen till Askim, Hovås och Brottkärr.

Att vistas vid havet började på 1800-talet att anses hälsobringande och på flera orter längs Bohuskusten grundades badortsbolag. Badbehandlingar kombinerades med havsluft och sällskapsliv för det tillresta stadsfolket. Baden kunde bestå av värmande tångbad i träkar eller uppfriskande dopp i kallbadhusen. De största badorterna var Strömstad, Lysekil och Marstrand men så småningom dök de även upp på mindre orter som Fjällbacka, Fiskebäckskil och Smögen. Badortsrörelsen förändrade Bohusläns små fiskesamhällen. Hamnområdena omvandlades till gästhamnar kantade av strandpromenader där det byggdes socitetshus, kallbadhus och restauranger. Badortsgästerna bodde från början i pensionat eller hotell men under 1900-talets början blev det vanligt att man byggde sig en egen sommarvilla på orten, gärna i påkostad nationalromantisk stil.

Att ha ett eget sommarhus längs Bohuskusten har inte minskat i popularitet under 1900-talet! Badortsperioden har lagt grunden till det stora intresse för att tillbringa sommaren vid Västkusten som finns än idag.

Här under inspireras vi av några riktiga smultronställen vid havet!

Fina utblickar i Tången, strax utanför samhället Mollösund
Härlig veranda på Köpstadsö
Härliga vyer från sundet vid Dragmarks berg, Bokenäset
Gemytlig utsikt i Kungshamn