Vykortsnostalgi

Med varma hälsningar från Biskopsgården

Inför stundande semestertider gör vi en rundtur bland historiska vykort från Göteborg. Vykort var det tidiga 1900-talets svar på sociala medier – snabb kommunikation i kombination med ett trevligt foto. Från Göteborg hittar vi tidstypiska vykort från både Avenyn och Biskopsgården!

Vykortet slog igenom på stor front runt sekelskiftet 1900-talet. År 1903 sändes 37.810.000 vykort i Sverige vilket motsvarar ungefär 20 skickade vykort per person och år. Avsändaren berättade kortfattat om sina upplevelser, tankar eller något som man ville ha hjälp med. Vykortets popularitet kan förklaras med att det lanserades i en tid då det ännu inte fanns enkel tillgång till telefon och det blev ett sätt att hålla snabb och tät kommunikation med nära och kära. I större orter var det till och med postutbärning upp till fyra gånger per dag, även på lördagar.

Enklare postkort utan motiv hade dock funnits redan i slutet av 1800-talet. Den 1 oktober 1869 började den österrikiska postförvaltningen ge ut Correspondenz-Karte, som var färdiga kort med utrymme för adress på ena sidan och för meddelande på den andra. I Sverige är det äldsta kända vykortet som skickats ett gratulationskort från Kristinehamn den 9 december 1882, frankerat med ett treöres frimärke.

Vykortets framgång ligger i kombinationen av text och bild. På de äldsta vykorten upptogs framsidan av både motivet och meddelandet, medan baksidan var till för adressen. Från och med 1905 fick vykortet det utseende vi känner igen i dag. Då tillät postverket att både adress och hälsning fick rymmas på samma sida, något som gav möjlighet att låta motivet ta upp hela framsidan. Motiven har vanligtvis utgjorts av landskapsmotiv från orten som kortet skickats från. Vanliga motiv har varit järnvägsstationer, landskapsvyer, naturmotiv eller berömda byggnader och torg. Från Göteborg finns en uppsjö av olika motiv som ofta speglar sin tids perspektiv på staden. Vykortsmotiven säger något om vad som varit särskilt spektakulärt, modernt eller typiskt lokalt i Göteborg under sin tid. Vi tar en titt!

 

Text: Erika Persson, byggnadsantikvarie

Vykort från Göteborg från 1975. Stadens slogan är självklar: ”Skandinaviens största hamnstad” och bilderna visar kranar, varv och sightseeing-båten Paddan.
Fyra vykort från Göteborg, från ca 1990. Den första av de numer tre skyskraporna Gothia Towers får en egen bild på ett av korten. Fisk som tema är också populärt!
Avenyn är alltid ett populärt motiv
Vykort från Stigbergsliden år 1901. Vykortsskrivaren får skriva sitt meddelande direkt på bilden då baksidans yta upptas av adressen.
Fyra olika vykort från Göteborg, ca 1970-tal. Vyer från både Hammarkullen och Sjöfartsmuseet.
Vykort från ett nybyggt Frölunda Torg på 1960-talet. Motiven är från den nya moderna förortens skivhus, torg och köpcentrum som invigdes av självaste Olof Palme 1966.
Ytterligare förortsromantik från Kortedala 1967
Biskopsgården avbildad på vykort från 1960-talet. Friskväderstorget, Vårväderstorget och Godvädersgatan finns med på bild
Fina vyer över havet från Skintebo och Långedrag, det sista från 1963.