Vasastaden

Götabergsgatan sexton

Lgh 10. LILLA GÖTABERGSTREAN - Balkong mot gården. Utsikt mot parken.

 • Pris 6 424 000 kr Utgångspris
 • Area 88 kvm
 • Avgift 4 400 kr
 • Rum 2.5 rum varav 2 sovrum
 • Våningsplan 3 av 7
 • Hiss Ja
 • Karta
Två trappor upp från Götabergsgatan når man den här relativt stora två-rum-och-kammaren. Planeringen är optimal med sociala ytor nära parken och stadslivet utanför, medan privata utrymmen vetter mot gården.

Köket ligger på urbant vis mot gatan och har en härlig rumsvolym med ett stort parkfönster. Här finns skåp i lindblomsgrönt, arbetsbänkar och stänkskydd i komposit, stilrena detaljer och plats för ett stort matbord åt cirka åtta personer. De höga pardörrarna kan öppnas på vid gavel mot vardagsrummet, där två stora fönster ger utsikt över parken från favoritsoffan eller ett par sköna fåtöljer.

För nattsömnens skull är sovrummen belägna mot gården. Det större med utgång till balkong och plats för två sängar. Det mindre sovrummet intill kan även fungera som arbetsrum.

Badrummet har ett livfullt kakel med marmorkänsla, vitt handfat på vit kommod och blandare i krom. Väggarna är målade i en kontrasterande kulör för att de vackra snickerierna ska framträda. Det slipade, mattlackade trägolvet löper genom hela våningen, som är redo att bli ett hem igen.

Arkitekturen

Årtiondena vid slutet av 1800-talet pågick ett hektiskt byggande i städerna. Vid mitten av århundrandet levde fortfarande 90% av Sveriges invånare på landsbygden men befolkningsökning, missväxt och fattigdom gjorde att allt fler sökte sig till städerna. Här fanns hopp om ett bättre liv och arbete i de nya fabrikerna. Inflyttningen till städerna ledde till stor bostadsbrist och en massiv nyproduktion tog fart av dels hyreshus men även institutionsbyggnader som bankpalats, läroverk, och sjukhus. Det började nu växa fram stenstadskvarter i de större städerna runt om i landet. I Göteborg växte stenstaden fram i Lorensberg och Vasastaden med storgårdskvarter organiserade i rutnätsplan och flervåningshus uppförda i sten. Efter kontinentala förebilder anlades breda, trädplanterade alléer och esplanader genom stenstaden för att ge monumentalitet och grönska.

Stenstadens bebyggelse har till stor del fått sin prägel av nyrenässansens stilideal. I Göteborg hittar vi tydliga exempel längs Viktoriagatan med enhetliga stenhus inspirerade av Paris och fransk nyrenässans. Även de forna privatvillorna längs Kungsportsavenyn har nyrenässansens formspråk med ljust putsade och rikt dekorerade fasader. Följer man härifrån esplanadstråket Vasagatan åt väster erbjuder byggnaderna rik variation av fasadmaterial och utsmyckningar för flanören att beundra.

Nyrenässansen under 1800-talets senare hälft hämtade inspiration i renässansen (europeiskt 1400-1600-tal) vilken i sin tur hade antiken som förebild. Renässansen och i förlängningen alltså antiken betraktades som arkitekturens grundstil. Karaktäristiskt för nyrenässansen är en symmetriskt ordnad fasad med jämn fönstersättning och rik skuggverkan som skapas genom en skulptural sammansättning av kolonner, friser och rusticeringar. Fasaden är putsad, gärna i stenimiterande nyanser, och kunde vara ytterligare dekorerad med till exempel gipsfigurer. Fönstren kröntes ofta med frontoner. Mitt- eller sidoparti kunde vara framskjutet medan taken var flacka. Efter klassicistiska förtecken delades fasaden in i tre partier med en rustik sockelvåning, där över en rikt dekorerad våning och en enklare våning upptill.

Under 1800-talets andra hälft fanns en vurm för historiska stilar inom arkitekturkonsten och man sökte sig bakåt i tiden efter influenser. Vid sidan av nyrenässansen uppstod en mängd andra så kallade nystilar som lånade friskt av olika historiska epoker. Kyrkobyggandet och restaureringskonsten var vid den här tiden präglade av nygotik och förebilderna var då istället medeltida. I Sverige var Helgo Zettervall en av de ledande arkitekterna, mycket inspirerad av Viollet-le-Duc – vars citat vi läser överst. Zetterwalls sista stora kyrkoprojekt blev Oscar Fredriks kyrka i Göteborg och motsvarar troligen hans idealbild. Med fasad av rött tegel, mönsterlagt skiffertak, spetsbågiga fönster, strävpelare och smäckra tornspiror kan kyrkan lätt misstas för en medeltida gotisk katedral.

När sekelskiftet 1900 närmade sig skulle de historiserande stilidealen komma att möta en del kritik. Man menade att nystilar var historieromantiserande och närmast en förfalskning eller pastisch. Istället borde ärlighet eftersträvas i arkitekturen!

Övrig information:

 • Tillträde 2018-08-31
 • Pantsatt lägenheten är inte pantsatt

Rumsbeskrivning:

 • VASAGATAN TRETTIOTRE / GÖTABERGSGATAN SEXTON

  En gränslöst vacker klenod från 1890 får med varsam hand nytt liv via ett unikt ombyggnadsprojekt i vilket 30 kolossalt vackra lägenheter erbjuder ett hypermodernt boende med största möjliga respekt för allt bevarat original. Se fasadens dekorativa detaljer. Se trapphuset med dess dekorationer och takmålningen högst upp. Lägenheterna har varierande boareor mellan 72 - 171 kvm. Takhöjderna är 3 - 3,5 meter i originalplanen och vindslägenheterna som högst 3 meter. Många av lägenheterna har öppna spisar och balkonger. Alla har snygga kök och badrum. Huset ritades av arkitekt Ernst Krüger. Den stolta byggnaden huserar på hörnet Götabergsgatan 16 och Vasagatan 33 i den för stadsdelen så tidstypiska byggnadsstilen vi kallar nyrenässans. Det råder ingen tvekan om att byggnaden uppfördes som för att synas. Läget i kanten av Vasaparken och ett hus från Röhsska museet är idag som då, något av det bästa staden erbjuder.
 • Namn Vasagatan 33
 • Om föreningen Byggnaden uppfördes 1890 på adresserna Vasagatan 33 och Götabergsgatan 16 efter ritningar av arkitekten Ernst Krüger. Brf Vasagatan 33 förvärvade fastigheten Lorensberg 50:1 år 2017-06-05. Fastigheten är friköpt.

  Byggnaden inrymmer 33 lägenheter upplåtna med bostadsrätt om 3414 kvm och 1 lokal om 270 kvm upplåten med hyresrätt. Total yta 3684 kvm. Lokalhyresintäkterna står för 36 % av omsättningen.

  Brf Vasagatan 33, 769632-1731, registrerades 2016-04-26. Föreningens nuvarande ekonomiska plan registrerades 2018 - - och nuvarande stadgar registrerades 2017-12-28 på Bolagsverket.
  Föreningens långsiktiga låneskuld är kr, vilket ger en belåning på kr/kvm och % av taxeringsvärdet. Fastighetens taxeringsvärde 2018 är 000 000 kr.

  Ekonomisk förvaltning utförs av Opalen Fastighetsförvaltning AB.
  Fastigheten är fullvärdesförsäkrad.
  Trappstädning utförs av extern entreprenör.
  Cykelparkering finns på gården.
  Bilparkering kan erbjudas.
 • Tillåter juridisk person Nej