Vasastaden

Karl Gustavsgatan 7A

Superfräsch vindsvåning om 4 rok, 115 kvm med stilren inredning, braskamin och takterrass i väster!

 • Antal rum 4 rok, varav 2-3 sovrum
 • Boarea 115 kvm
 • Pris 7 495 000 kr
 • Månadsavgift 6 228 kr
 • Våningsplan 5 av 5
 • Hiss Ja
 • Karta
I de sköna kvarteren mellan Vasagatan och Allén ligger många av Vasastadens vackra byggnader från slutet av 1800-talet i byggnadsstilen nyrenässans. På Karl Gustavsgatan Sju A, högst upp under stjärnhimlen, erbjuds en superfräsch vindsvåning om 4 rok, 115 kvm (94+21 kvm) med stilren inredning, braskamin, vinklar och vrår samt takterrass i västerläge!

Takhöjden är 3,3 m i nock! Murverken, inmålade takstolar, snedtaken och takfönstren ger den rätta karaktären av vindsvåning. Med sju takfönster och ett stort vertikalt, öppningsbart fönsterparti från golv till tak mot takterrassen blir våningens dagsljus en fantastisk behaglig upplevelse i varje rum.

Från gården (Karl Gustavsgatan 9) nås hissen från plan mark, praktiskt för t ex barnvagnen.

I hallrummet finns murverk, stilrena garderober och smart förvaring. Ett praktiskt, mörkgrått golvklinker med värme fortsätter ut i köket.

Vardagsrummet ligger öppet med sin vackra rumsvolym och ljust laserad ekparkett vilken fortsätter ut i övriga rum. Här ryms en skön soffgrupp varifrån braskaminen kan avnjutas i sin fina runda form i svart. De stora takfönstren och vitmålade takstolarna sällskapar.

Köket ligger öppet mot vardagsrummet och har stilrena, vita skåpsnickerier i vinkel med arbetsbänkar i sten. Stänkskydd i snygg mosaik. Takfönster och ett lågt, litet vertikalt fönster. Spis, ugnar, diskmaskin, kyl och frys från 2019. Intill köket och innanför glasningarna till terrassen är den naturliga platsen för matbordet. När vädret tillåter kan hela glaspartiet skjutas åt sidan och vips är ute inne eller inne ute. Takterrassen utan insyn och i väster är våningens absoluta signum. Här vill man bara vara så mycket det bara går.

Kök och vardagsrum bildar tillsammans en fantastisk trevlig sällskapsdel. Två trappsteg upp, ett litet etage, ligger den mer privata delen med tre sovrum. Det första rummet har ett takfönster och rymmer en dubbelsäng. Det kan t ex vara ett barnrum. Det andra sovrummet längst in har takfönster och garderober samt rymmer även det en dubbelsäng. Här finns bra förvaring i två walk in closets och passar bra som Master bedroom. Det minsta sovrummet har takfönster och stilrena garderober samt även en andra entré till våningen. Passar bra som t ex ett arbetsrum eller gästrum.

Badrummet finner vi på andra sidan av vardagsrummet. Det har lite hotellkänsla med sitt utförande med dekorativt golvklinker i svart och vitt mönster med värme samt livfull väggmosaik. Det är ett riktigt skönt badrum med både dusch och badkar. Snyggt designat handfat med kommod och toalett. Tvättmaskin (2019) med twindos (automatisk dosering som fylls på varannan, var tredje månad) och kan styras genom en app. Torktumlaren (2018) har integrerad kondensvattenslang (ingen tömning krävs). Här finns även ett takfönster.

Våningen erbjuder ett komplett och bekvämt boende i en inspirerande, modern vindsatmosfär i spännande kontrast till den charmiga 1800-talsmiljön. Mitt i stan med promenader, parker, caféer, restauranger, affärer, kultur och nöjesliv samt kommunikationer i stans alla sträckningar.

Cykelparkering på gården.

Bilparkering kan erbjudas antingen via Boendeparkering alternativt i P-huset på Thorildsgatan. Se länk.

Arkitekturen

Årtiondena vid slutet av 1800-talet pågick ett hektiskt byggande i städerna. Vid mitten av århundrandet levde fortfarande 90% av Sveriges invånare på landsbygden men befolkningsökning, missväxt och fattigdom gjorde att allt fler sökte sig till städerna. Här fanns hopp om ett bättre liv och arbete i de nya fabrikerna. Inflyttningen till städerna ledde till stor bostadsbrist och en massiv nyproduktion tog fart av dels hyreshus men även institutionsbyggnader som bankpalats, läroverk, och sjukhus. Det började nu växa fram stenstadskvarter i de större städerna runt om i landet. I Göteborg växte stenstaden fram i Lorensberg och Vasastaden med storgårdskvarter organiserade i rutnätsplan och flervåningshus uppförda i sten. Efter kontinentala förebilder anlades breda, trädplanterade alléer och esplanader genom stenstaden för att ge monumentalitet och grönska.

Stenstadens bebyggelse har till stor del fått sin prägel av nyrenässansens stilideal. I Göteborg hittar vi tydliga exempel längs Viktoriagatan med enhetliga stenhus inspirerade av Paris och fransk nyrenässans. Även de forna privatvillorna längs Kungsportsavenyn har nyrenässansens formspråk med ljust putsade och rikt dekorerade fasader. Följer man härifrån esplanadstråket Vasagatan åt väster erbjuder byggnaderna rik variation av fasadmaterial och utsmyckningar för flanören att beundra.

Nyrenässansen under 1800-talets senare hälft hämtade inspiration i renässansen (europeiskt 1400-1600-tal) vilken i sin tur hade antiken som förebild. Renässansen och i förlängningen alltså antiken betraktades som arkitekturens grundstil. Karaktäristiskt för nyrenässansen är en symmetriskt ordnad fasad med jämn fönstersättning och rik skuggverkan som skapas genom en skulptural sammansättning av kolonner, friser och rusticeringar. Fasaden är putsad, gärna i stenimiterande nyanser, och kunde vara ytterligare dekorerad med till exempel gipsfigurer. Fönstren kröntes ofta med frontoner. Mitt- eller sidoparti kunde vara framskjutet medan taken var flacka. Efter klassicistiska förtecken delades fasaden in i tre partier med en rustik sockelvåning, där över en rikt dekorerad våning och en enklare våning upptill.

Under 1800-talets andra hälft fanns en vurm för historiska stilar inom arkitekturkonsten och man sökte sig bakåt i tiden efter influenser. Vid sidan av nyrenässansen uppstod en mängd andra så kallade nystilar som lånade friskt av olika historiska epoker. Kyrkobyggandet och restaureringskonsten var vid den här tiden präglade av nygotik och förebilderna var då istället medeltida. I Sverige var Helgo Zettervall en av de ledande arkitekterna, mycket inspirerad av Viollet-le-Duc – vars citat vi läser överst. Zetterwalls sista stora kyrkoprojekt blev Oscar Fredriks kyrka i Göteborg och motsvarar troligen hans idealbild. Med fasad av rött tegel, mönsterlagt skiffertak, spetsbågiga fönster, strävpelare och smäckra tornspiror kan kyrkan lätt misstas för en medeltida gotisk katedral.

När sekelskiftet 1900 närmade sig skulle de historiserande stilidealen komma att möta en del kritik. Man menade att nystilar var historieromantiserande och närmast en förfalskning eller pastisch. Istället borde ärlighet eftersträvas i arkitekturen!

Övrig information:

 • Tillträde enligt överenskommelse
 • Pantsatt lägenheten är inte pantsatt
 • Namn Excelsior
 • Om föreningen Brf Excelsior, 769611-1181, registrerades hos bolagsverket 2004-07-06, nuvarande ekonomisk plan registrerades 2007-10-12 samt nuvarande stadgar 2015-01-12.

  Föreningen förvärvade fastigheten Vasastaden 7:17, 2006-01-31.

  Byggnaden uppfördes 1880 på adresserna Karl Gustavsgatan 7A, B & C samt Karl Gustavsgatan 9A & B och inrymmer 34 lägenheter upplåtna med bostadsrätt om totalt 2778 kvm.

  Föreningens låneskuld är 46 400 000 kr vilket ger en belåning på 16 703 kr/kvm och 14 % av fastighetens taxeringsvärde 2019, vilket var 122 000 000 kr.

  Föreningens ekonomiska förvaltning utförs av NordicLife Förvaltning AB.

  Avgifterna sänktes 2019 med 5,4 %
 • Parkering Boende parkering alternativt P-hus på Thorildsgatan. Se länk.
 • Tv och Bredband Öppen fiber
 • Övrigt Cykelparkering på gården.
 • Antal lägenheter 34
 • Överlåtelseavgift 1 183 kr
 • Pantsättningsavgift 473 kr betalas av köparen
 • Tillåter juridisk person Nej
Karl Gustavsgatan 7A

Lägenheten:

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 3.5843 %
 • Lägenhetsnummer 53
 • Säljarens driftskostnader
 • 970 kr, varav försäkring 250 kr, el 720 kr

Byggnaden:

 • Byggnadsår 1880/2007
 • Byggnadsstil Nyrenässans
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Telia öppen fiber
 • TV Telia öppen fiber

Ansvarig mäklare

Visningar:

 • Varmt välkommen att anmäla dig här eller ring mäklaren.
  Boka visning
Karl Gustavsgatan 7A