Lorensbergs Villastad

Lyckans väg fyra

Gränslöst vacker våning om 239 kvadrat med representativa delar av högsta internationella klass!

 • Antal rum 5 rok, varav 2-3 sovrum
 • Boarea 239 kvm
 • Pris 21 500 000 kr
 • Månadsavgift 11 114 kr
 • Hiss Ja
 • Karta
Vill man bo i en extremt välbevarad och väl underhållen våning i en kulturfastighet som saknar motstycke, så är detta ett unikt tillfälle.

En oas av lugn och ro vid den grönskande Näckrosdammen men ändå bara ett stenkast från det pulserande livet runt Götaplatsen och Konstmuséet. Som på landet men mitt i centrum. En oslagbar kombination i Göteborg.

I ett av stadens mest exklusiva kvarter erbjuds nu en gränslöst vacker våning med en ovanligt lyckad kombination av nationalromantiskt original och exceptionellt modern inredning. Planlösningens intention ger ett exklusivt boende med representativa delar av högsta internationella klass. Välkommen till Lyckans Väg Fyra! Den vackra Carlanderska Villan ritades av arkitekten Arvid Bjerke och uppfördes 1914 som bostad åt SKF´s grundare Axel Carlander. Villan byggdes om 2012 till 8 lägenheter.

Idag erbjuds två lägenheter som kan sammankopplas till en fantastisk helhet. Dels den större om 171 kvadrat i 2 plan samt dels den mindre om 68 kvm. Sammantaget 239 kvm om 5 rok med 3 badrum med golvvärme, 2 separata toaletter och 3 öppna spisar. Här finns originaldetaljer i häpnadsväckande välbevarat skick. Blyinfattningar, bröstningar, tak- & väggmålningar, den invändiga breda trappan med dekorationer, smiden och vackra ekgolv.

Den exteriöra avskärmningen skapar en behaglig och privat känsla. Stenlagda terrasser, flaggstång och uppväxt trädgård, med bland annat Magnolia, kanske Göteborgs största, för alltsammans tankarna till kontinenten.

Inom den inhägnade gården ryms också skyddade parkeringsplatser som nås via fjärrstyrda grindar. 2 parkeringsplatser tillhör dessa våningar.

Fastighetens huvudentré är djupt belägen i ett murat valv och pryds av en massiv ekport. Innanför finns föreningens gemensamma entré och rakt fram leder dörren till entrévåningens luftiga hallrum. Redan här möts man av en vacker takmålning och den myckna ek som kännetecknar nationalromantikens inredning. Här finnes en diskret garderob för ytterplagg och bakom den gamla välbevarade ekdörren finns en stilfull toalett med exklusiv möbel från Globo Relais, toalett från Duravit, blandare från Dornbracht och kakel från Brix. Allt krönt med en vacker takmålning!

Vardagsrummet, ett unikt och storslaget sällskapsrum, breder sedan ut sig som en verklig fröjd för ögat. I taket beskådas nationalromantiskt måleri med stiliserade blommor och fåglar. De blyinfattade, välvda fönstren i djupa fönsternischer är inramade av väggpaneler/fönsterluckor och kassettak i välarbetad ek. Den fungerande öppna spisen med omfattning av polerad kalksten sprider än idag den hemtrevnad som ett Hemma hos-reportage från tidskriften Svenska hem i ord och bilder beskriver. Spisens överstycke med snidade pelare och nischer är ytterligare en vacker del av den underbara helheten. Här är gott om utrymme för rymlig sittgrupp och trevligt sällskapsliv.

På vägen till köket finns en välbevarad skjutdörr av ek och passagen pryds av robusta, profilerade dörrkarmar. Väl inne i det som var Axel Carlanders arbetsrum möter ett mycket exklusivt kök med utrustat med maskiner från Gaggenau och upplysta vitrinskåp för porslin och glas från Canadaköket. Rostfri kyl, frys med ismaskin, vinkyl, helautomatisk espressomaskin, kombinerad ugn/micro, och tallriksvärmare.
90 cm ugn med baksten och roterande spett, gasspis, 90 cm planmonterad fläkt med kolfilter och "clean air-filter”, diskmaskin samt blandare, tvålpump och handdusch från Dornbracht.

I det stora köket, som likaväl kan benämnas matsal med öppen spis, finns plats för ett generöst matsalsmöblemang med gott om utrymme för större middagsbjudningar. Det här är ett riktigt sällskapskök. Dagsljuset flödar i det vackra hörnrummet och utanför syns den egna vintergröna trädgården och de stenlagda uteplatserna som nås genom rummets helglasade, spröjsade altandörrar. Väggar och tak möts i en vacker välvning markerad med list. Det äldre Hemma hos-reportaget talar om "lugn och harmoni" i arbetsrummet - något som verkligen finns kvar i detta, numera inbjudande kök.

Intill den öppna spisen med omfattning av polerad kalksten finns herr Carlanders kassavalv och arkiv bevarat. Idag är det inrett som förråd men öppnas fortfarande med bankvalvsdörr från EA Rosengren. Genom detta valv finns också möjlighet att koppla samman de båda våningarna. Godkända ritningar för detta finns framtagna.

Vardagsrummet kröns av en magnifik trappa upp till andra våningen. Det snidade räcket är även det av tvättad ek och ett fantastiskt detaljrikt träsnideri. Såväl vid trappans nederdel som översta del finns infällda skivor av natursten att placera prydnadsföremål på. Långväggen vid trappan pryds av en dekorativ målning i dämpade nyanser med naturmotiv av en, vid tiden, ung konstnär med namnet Gisslander. Utefter trappans kortvägg sitter ytterligare två blyinfattade fönster.

Master bedroom var ursprungligen fru Carlanders kombinerade förmak och arbetsrum, våningens hufvudrum enligt Svenska hem i ord och bilder. Även detta rum pryds av en fungerande öppen spis med omfattning av polerad kalksten. Direktaccess till ett elegant badrum med både dusch och badkar.

Det mindre rummet intill, arbets- alternativt barn-gästrum, har även det en egen toalett och duschutrymme.

Den nedre soutterängvåningen nås idag via byggnadens centrala trapphus (hiss finns) och renoverades i sin helhet 2015. Hallen har ett praktiskt klinkergolv, varefter ett snyggt ekgolv mynnar ut i resten av våningsplanet. Från hallen nås såväl gästtoaletten som badrummet. Här finns även två klädkammare, varav den ena kan bli en del av den trappa som kan förbinda den större och mindre våningen. Längst in finns ett kök öppet mot det stora sällskapsrummet med ett mycket vackert och spröjsat fönsterparti med altandörrar ut till den stenlagda uteplatsen. Detta våningsplan kan med fördel användas till exempelvis generationsboende alternativt kopplas samman med den större våningen ovan.


Lorensbergs villastad angränsar till Rehnströmsparken i norr och väster, till Johanneberg i öster och till Lorensberg i söder.

Alldeles bakom Götaplatsen med sina monumentala byggnader finns en riktig city-oas. Från Näckrosdammen och Rehnströmsparken slingrar sig gatorna uppåt med pampiga Patriciervillor i sina stora trädgårdar, som de beskrevs i tidningarna när de byggdes. Byggnaderna i Lorensbergs villastad uppfördes mellan 1910 och 1930 av några av stadens mer burgna invånare. Här bodde bland andra familjerna Wijk, Broström och Carlander.

Stadsplanen för området är ritad av Albert Lilienberg och starkt influerad av Camillo Sittes idéer. Sitte förespråkade ett estetiskt planideal med krökta gator för att skapa en varierande stadsbild. Han var en stark motståndare till tidigare ideal med raka gator och rätvinkliga kvarter. Nu skulle istället människan vara i centrum och planerna anpassas efter terrängen, något som passade ypperligt i detta kuperade område. Sittes förebilder var de medeltida städernas vindlande och organiskt framväxta gatunät. Här i denna del av Lorensberg skapas den upplevelsen med slingrande gator och sammanbindande trappor.

Lilienberg påverkades även av britten Ebenezer Howard och hans tankar kring Trädgårdsstaden. Idén var att kombinera stadens fördelar med närheten till naturen - något som verkligen har fallit väl ut här. I Lorensbergs villastad uppfördes 21 fristående villor och sex radhus i en länga belägen i väster. Byggnaderna är främst präglade av nationalromantikens arkitekturideal med borglika murade fasader av mörkt tegel dekorerade med natursten och koppardetaljer. Influenser finns även från klassicismens formspråk med geometriska partier och lisener. De äkta materialen var centrala inom nationalromantiken och knyter, nästan rotar, husen i naturen som omger dem. Helheten är mycket välbevarad och binds samman av naturstensmurar, handslaget tegel och vackra smidesdetaljer.

Bland arkitekterna finns de namnkunniga A. Bjerke, R.O. Swensson och Ernst Torulf med flera. Både Bjerke och Torulf bosatte sig själva i området. Under 1950-talet ändrades användningen succesivt och flera av husen nyttjades av organisationer, skolor och universitetet.

Nationalromantiken uppstod omkring 1910 och varade fram till ungefär 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspirationen hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott liksom från Tyskland och Danmark.
Lyckans väg fyra

Lägenheten:

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 18.69 %
 • Lägenhetsnummer 8 & 9
 • Uteplats Stenlagda terrasser
 • Säljarens driftskostnader
 • 2149 kr, varav försäkring 899 kr, el 1250 kr

Byggnaden:

 • Byggnadsår 1914
 • Byggnadsstil Nationalromantik
 • Internet Telia
 • TV Telia
 • Parkering 2 inhägnade p-platser via fjärrstyrda grindar. 1000 kr/p-plats/mån
 • Energiprestanda 155 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Visningar:

 • Varmt välkommen att anmäla dig här eller ring mäklaren.
  Boka visning
 • Varmt välkommen att anmäla dig här eller ring mäklaren.
  Boka visning
Lyckans väg fyra