Våningen erbjuder vardagsrum med kakelugn i funktion, matsal och TV-rum/bibliotek i fil, formidabelt kök med frukostmatsal och med utgång till balkong, 3 sovrum, 2 badrum, tvättstuga. Vackra kalkstensgolv och ekparketter. Höga fotlister, garderober och innerdörrar har specialtillverkats likt originalen. Stilrena stuckaturer upp till 3,25 meter upp. Byggnadsstilen är Jugend och tillsammans med allt det moderna är detta ett oskiljaktigt mästerverk! Våningen är totalrenoverad och färdigställd 2020 i ett absolut enastående utförande. Till våningen hör en egen parkeringsplats med el-laddning vid entrén!
Årsavgift inkl p-plats 397 kr/kvm. Lån i brf 5787 kr/kvm.
Övrig information:
Tillträde enligt överenskommelse
Pantsatt lägenheten är inte pantsatt
Rumsbeskrivning:
Med Paris som förebild har Berzeliigatans byggnader givits förträdgårdar och så pass kontinental bredd att även en allé beretts plats. Den mäktiga hörnbyggnaden på No Tjugosex sprudlar av Jugend. Stadsplanen är från 1884 och huset från 1906. Den representativa flärd som en gång fanns är återskapad och behagligt utmärkande. Arkitekten var Hjalmar Cornilsen.
Den vackra entrén med pardörrar i ek, bär stolt på den utstrålning originalet har. Fasettslipade glas, utskurna dekorationer i dörrspeglarna och mönstret i fasadstenen ovan. Några steg in möter vindfånget upp i fortsatt välbevarat original med bland annat bröstningar hela vägen in till hissen. Ta den vackra hissen ett våningsplan upp. Där markerar höga entrédörrar i par sekelskiftets ideal och stil. Dessa pardörrar är nytillverkade säkerhetsdörrar i lika utseende som originalet en gång var.
Omedelbart på tröskeln möter känslan upp av en mycket väl genomförd renovering med bland annat ett mörkgrått stengolv i jämtländsk kalksten med golvvärme tillsammans med en inredningston i brutet vitt. Det här är lätt att tycka om!
Hallen har platsbyggda garderober för ytterkläder.
Vi går rakt in i sällskapsdelen och blir förförda av den vackra rumsvolymen inrymmande de tre rummen i fil - vardagsrum - matsal - TV-rum. Allt omgärdat av väggar strukna i brutet vitt och fina snickeridetaljer. Se t ex de nytillverkade skjutdörrarna med originalen som förebild. Ekparketten i slottsläggning skapar en elegant atmosfär i rummen. En vit kolonnkakelugn, nytillverkad i gammal stil med mässingsluckor och vackert krön, ger vardagsrummet en trivsam karaktär. Det vackra golvet utan trösklar flödar mellan rummen. Stuckaturerna är försiktigt formade för att inte ta överhanden.
Matsalen är förstås möblerad med en matsalsmöbel och kompletterar på bästa sätt funktionerna i sällskapsdelen. Det är en vacker genomsyn via vardagsrummet ända bort till TV-rummet, vilket är ett öppet rum med skjutdörrar till vardagsrummet. Passar bra som TV-rum eller bibliotek. Samtliga sju fönsterpartier i sällskapsdelen har fönsterbänkar i ljus grå kalksten.
Det formidabla köket ligger klassiskt mot gården och dess utformning känns väl genomtänkt med snygg skåpinredning från Lidhult och bänkskivor i svart granit. En köksö ger mer förvaring men är även given plats för en god buffé. Här finns hel kyl och frys, micro- & varmluftsugn samt en stor induktionshäll med köksfläkt, diskho och diskmaskin. Intill köket ligger frukostmatsalen, ett gemytligt rum även för en middag. På golven ligger jämtländsk kalksten med golvvärme.
De tre sovrummen är placerade i var sin del av våningen. Samtliga rymmer en dubbelsäng om så önskas. Master bedroom har platsbyggd garderob från Lidhult med skjutdörrar. Ett sovrum har platsbyggd skjutdörrsgarderob och ett av dem har en klädkammare intill. De höga fotlisterna är, som i våningen i övrigt, nytillverkade med originalen som förebild.
Det stora badrummet är kolossalt inbjudande med ljus färgsättning i både marmorgolv och kakel. Dubbla handfat på komoder från Lidhult och bänkar i carraramarmor. Badkar och dusch bakom en glasvägg. Vägghängd toalett. Snygg handdukstork i rostfritt. Golvvärme och dimbara spots. Hotellkänslan är verkligen där.
Det andra badrummet nås från hallpassagen och inrymmer dusch, toalett och handfat på kommod från Lidhult. Kakel och marmorgolv i konsekvent utförande med det stora badrummet. Den egna tvättstugan intill med tvättmaskin och torktumlare samt med en skåpinredning från Lidhult. Praktiskt fönster mot gården. Golvvärme och dimbara spots.
Våningen har verkligen renoverats från "topp till tå". Samtliga golv har riktats till plana golvytor. All Vvs inklusive samtliga radiatorer samt all el är nydragen. Allt osynligt integrerat i väggar och i golv. Allt snickeri och all skåpinredning är nytillverkat med Jugend-originalen som förebilder. Väl utfört måleri bör även nämnas.
Till våningen hör ett vindsförråd om ca 4 kvm samt parkeringsplats med el-laddning framför huset.
Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Nära grönområden som Näckrosdammen, Vasaparken samt Trädgårdsföreningen med park- och alléstråket vid vallgraven. Mitt i det nya Göteborg och stadens kulturella centrum med affärer, caféer, restauranger och service på promenadavstånd.
Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40 mot Landvetter. Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.
Stenstaden i Göteborg är fantastisk på många sätt. Det är en av de bäst bevarade stadsmiljöerna i Sverige från perioden 1870-1920, år då det borgerliga samhället hade sin höjdpunkt och dagens storstäder växte fram. För att hitta dess motsvarighet måste man jämföra med Boulevarderna i Paris, Berlin och Ringen i Wien med flera platser.
Vid slutet av 1890-talet hade de historiserande nystilarna varit rådande under ett halvt århundrade. Kritiken mot dessa stilar tilltog alltmer, och en motreaktion till denna ”bakåtsträvande” arkitektur föddes. Därtill innebar filmens intåg 1896 starten på en ny, spännande och omtumlande epok. Genomslaget var totalt, och många arkitekter, konstnärer och formgivare ville plocka upp filmens rörelse i sina verk. Det fanns en fascination för det växande och ungdomliga som genomsyrade mycket av konsten vid den här tiden.
Den nya stilen föddes ungefär samtidigt i många europeiska städer, men kom att ta sig lite olika uttryck i de olika länderna. I de flesta länder kom stilen att kallas Art Nouveau – ny konst – efter butiken Galerie d’Art Nouveau i Paris. Butiken drevs av den tyske konsthandlaren Siegfried Bing, som ställde ut flera objekt i denna stil. Namnet antyder att stilen uppfattades som en brytning med traditionell formuppfattning.
I Tyskland kom stilen att benämnas Jugendstil. De nordiska och baltiska länderna var kraftigt influerade av Tyskland, och här kom namnet att förkortas till Jugend. I Italien kallas stilen för Stile floreale, ett namn som bäst beskriver dess inspiration från naturens oregelbundna och organiska former. Det som förenade de olika ländernas variationer var konsekvensen i avståndstagandet från det sena 1800-talets historiska nystilar samt den förlegade och mycket stränga regelbundenheten i fönstersättning med mera som förknippades med dessa.
Genom att söka sig till naturens formspråk och i viss mån inspireras av Art and Crafts-rörelsen, som uppstod i England vid mitten av 1800-talet, skapade man Jugendstilen. De välvda linjerna hos ett träd eller blombladen hos en ännu sluten knopp gestaltades i form av stiliserade ornament som bröt helt med den tidigare formrepertoaren. Linjespelet var svepande och oregelbundet.
Omgivning:
Allmänt om området
Stenstadskvarter från förra sekelskiftet invid Vasastaden
År 1866 togs en ny stadsplan fram med Vasastaden och Lorensberg som centrala områden. Den nya stenstaden tog form under 1800-talets slut och runt sekelskiftet 1900. Tongivande delar var Vasaplatsen, Vasagatan, Vasaparken och naturligtvis Kungsportsavenyn som färdigställdes med Götaplatsen 1935.
Lorensberg hänger tätt samman med Vasastaden och sträcker sig från vallgraven i norr, österut till Heden, mot Nedre Johanneberg i söder samt längs Aschebergsgatan och Vasaplatsen i väster.
Lorensbergs landeri Innan byggandet av Lorensberg påbörjades upptogs markerna söder om vallgraven mestadels av stora landerier och herrgårdsliknande gårdsanläggningar. Under 1700-talet låg Lorensbergs landeri i nuvarande Lorensbergsparken och på samma plats etablerades ett värdshus 1823 som med tiden utvidgades och under 1900-talets början blev ett populärt nöjesetablissemang med restaurang, cirkus och Lorensbergsteatern.
Byggandet av Lorensberg påbörjades under 1870-talet och startade i den norra delen av området. Här uppfördes stora stenhus i slutna och regelbundna kvarter längs raka gator, ett bostadsområde av ”hög kvalité” för stadens bättre bemedlade. Mot slutet av 1800-talet byggdes bostadshus i fyra-fem våningar med ljust putsade fasader i rikt dekorerad nyrenässans.
Paradgatan framför andra Längs Kungsportsavenyn och dess tvärgator finns i dag ett rikt utbud av restauranger, barer och butiker och Lorensberg utgör en viktig del av stadens centrum, såväl nöjesmässigt som kulturellt.
Under 1880-talet utvecklades Kungsportsavenyn till att bli en förnäm bostadsgata med stora våningar bakom ståtliga, ljusa putsfasader. Den utformades som en paradgata med trädrader kantad av förträdgårdar framför husen. Avenyn var ett viktigt huvudstråk och tidigt diskuterades hur den skulle avslutas i den södra änden.
Götaplatsen utformades efter en stadsplan från 1910 som omfattade Avenyns avslutning, Götaplatsen, samt Lorensbergs villaområde och som togs fram av dåvarande stadsingenjören Albert Lilienberg. Runt Götaplatsen byggdes några av de viktigaste offentliga byggnaderna i Göteborg. Det pampiga Konstmuseet stod klart 1923, lagom till öppnandet av Jubileumsutställningen samma år. Stadsteatern och Konserthuset invigdes 1934 respektive 1935 och utformades i funktionalistisk stil. Den numer klassiska statyn över Poseidon hade då rests som kronan på verket fyra år tidigare, 1931.
Livet i Lorensberg Bostadslägenheterna i Lorensberg planerades efter de principer som gällde för borgerliga hem i städerna under slutet av 1800-talet. Åt gatan låg den representativa delen av bostaden med salong, matsal och herrum i fil medan den privata delen med sovrum och kök var vända åt gården. På gården låg avträden och enklare gårdshus som innehöll smålägenheter med ett eller två rum. Alla bostäder värmdes ursprungligen med kakelugn eller liknande och i gathusen fanns både avloppssystem och rinnande vatten, ibland till och med även badrum för personlig hygien. Fram på 1930-talet installerades WC i både gat- och gårdshus och centralvärmen kom inte långt efter. I husens källarvåningar fanns verksamheter som skomakeri, mjölkaffär och potatislager. Lorensbergs stenhusbebyggelse från tiden före 1935 är välbevarad och kompletterad med några större, modernare skapelser - främst längs Avenyn, men 1866 års stadsplan gör sig fortfarande i högsta grad påmind.
Föreningen:
Namn
Berzeliigatan 26
Om föreningen
Byggnaden uppfördes 1906 efter ritningar av arkitekten Hjalmar Cornilsen. Fastigheten Heden 25:10 är friköpt. Brf Berzeliigatan förvärvade fastigheten 1988. Byggnaden är grundförstärkt.
Byggnaden inrymmer 13 lägenheter om 2078 samt 2 lokaler om 357 kvm upplåtna med hyresrätt. Lokalhyresintäkterna utgör 58 % av omsättningen.
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Länsförsäkringar.
Brf Berzeliigatan, 716444-5061, registrerades 1988-01-05. Föreningens nuvarande ekonomiska plan registrerades 1989-12-19 och nuvarande stadgar 2016-03-05 hos Bolagsverket.
Föreningens långsiktiga låneskuld är 20 051500 kr, vilket ger en belåning på 5787 kr/kvm och 26 % av taxeringsvärdet. Fastighetens taxeringsvärde 2023 är 77 263 000 kr. Månadsavgifterna är 397 kr/kvm och år. Månadsavgiften har ej höjts på flera år och det finns just nu ej heller några tankar på att höja avgiften. I månadsavgiften ingår värme, Va, TV, Bredband upp till 500 Mbit/s (medlem betalar operatör), IP telefoni och p-plats vid entrén.
Ekonomisk förvaltningen utförs av SBC. Trappstädning utförs av extern entreprenör. Cykelparkering finns på gården.
Något om arkitekten. Hjalmar Cornilsen född 5 april 1857, död 1937, var en svensk arkitekt. Cornilsen läste vid Chalmerska slöjdskolan till 1875 och studerade även i Tyskland. Han var anställd hos Adrian C. Peterson i Göteborg 1875-1890 och drev egen verksamhet i staden 1890-1928.
Några av hans verk. Valbo-Ryrs kyrka, 1902-1903. Vulcans samtliga hus i Tidaholm, (bland annat bibliotekshus 1897). Villa, Storgatan 6, Tidaholm 1905, riven. Ombyggnad av det så kallade Dähnska huset till Göteborgs folkbank, Västra Hamngatan 19, Göteborg 1914-1915. Kungsportsavenyn 1, Göteborg, 1882 Vasaplatsen 1, Göteborg, 1889 "Gamla Tullen" Packhusplatsen 4, Göteborg, 1898 Storgatan 22, Göteborg Erik Dahlbergsgatan 12, Göteborg, 1912 Haga Kyrkogata 26, Göteborg, 1903 Haga Kyrkogata 28, Göteborg Bankhus, Lysekil. Lyckornas sommarrestaurant, Bohuslän. Åtskilliga privata byggnader och villor.
Renoveringar - utförda och planerade
Se årsredovisningen för utförda renoveringar. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig från 2021 till 2040.
Parkering
Parkeringsplats vid huset ingår i månadsavgiften.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies. Läs merx
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.