Engelbrektsgatan 67A
Vacker 1890-talsvåning om 4 rok, 113 kvm, 2 kakelugnar, extremt snyggt kök och badrum. Stor balkong!
- Antal rum 4 rok, varav 3 sovrum
- Boarea 113 kvm
- Pris 8 500 000 kr eller bud
- Balkong Ja
- Månadsavgift 3 767 kr
- Våningsplan 4 av 5
- Hiss Ja
- Karta
Innanför porten välkomnar en mäktig portgång med ett tidsenligt trapphus med steg i kalksten, handledare i ek på vackert format gjutjärnssmide. De karaktäristiska hålen mellan stegen sprider dagsljuset på finurligt vis. Vi tar hissen till våning 4.
Hallrummet möter upp med ett schackrutigt klinkergolv i brun och beige ton vilket ger en gammaldags, skön känsla. Här finns även ett par praktiska garderober. Hallrummet har en bevarad takmålning från 2000. Efter klinkergolvet tar det charmiga, vitlaserade trägolvet vid och mynnar ut i resten av våningen.
Köket är flyttat från ett gårdsrum till ett gaturum och har därmed karaktären av ett riktigt sällskapskök. Två höga fönsterpartier lite välvda i överkant och grön kolonnkakelugn med luckor i mässing samt i funktion. Kolossalt snyggt inrett med stram skåpinredning i mörkt grått och bänkskiva, av det större formatet, i dov Verde Guatemalamarmor med spishäll och integrerad spisfläkt. Hel kyl och frys. Ytan vid fönsterväggen är möblerad med ett rejält matbord.
Via den vida pardörrsöppningen lockar vardagsrummet med ett ljuvligt dagsljus från fem fönsterpartier. Det vackra hörnrummet är njutbart tilltalande med den andra kakelugnen i funktion - en ljus kolonnkakelugn dekorerad med kolorerade mönster runt krage och krön. Det här är ett sällskapsrum av rang.
Mot gården ligger Master bedroom, f d köket, möblerat med dubbelsäng och klädförvaring samt kombinerad tvättmaskin/torktumlare. En svängd tegelvägg leder mot utgången till en häpnadsväckande, stor gårdsbalkong med söder- och västersol. Som redans sagts är grillning med gasolgrill tillåten.
Badrummet ligger intill Master bedroom. Fantastiskt fräscht renoverat med vitt liggande kakel med gammaldags fasade kanter och golv i vit klinker. Vägghängd toalett och stilrena vvs-armaturer.
Ytterligare två sovrum med höga fönsterpartier ligger i den andra delen av våningen.
Till våningen hör ett vindsförråd om ca 5 kvm.
Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Nära grönområden som Näckrosdammen, Vasaparken samt Trädgårdsföreningen med park- och alléstråket vid vallgraven. Mitt i det nya Göteborg och stadens kulturella centrum med affärer, caféer, restauranger och service på promenadavstånd.
Byggnadsstilen är typisk för 1890-talet, kallad blandstil eller nystil med mycket tegelarkitektur och blandning av stilelement. 1890-talets arkitekter blandade gärna nystilar som gotik, barock och renässans. Resultatet blev en fantasifull arkitektur med ståtliga prydnadsgavlar, tinnar och torn. Husen fick också en allt mer asymmetrisk uppbyggnad vilket bidrog till att ge dem en tydlig karaktär. Burspråken kom att bli ett dekorativt element vilket också gjorde det möjligt att öka boytan och samtidigt få ett större ljusinsläpp.
Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40 mot Landvetter. Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.
Arkitekturen
Årtiondena vid slutet av 1800-talet pågick ett hektiskt byggande i städerna. Vid mitten av århundrandet levde fortfarande 90% av Sveriges invånare på landsbygden men befolkningsökning, missväxt och fattigdom gjorde att allt fler sökte sig till städerna. Här fanns hopp om ett bättre liv och arbete i de nya fabrikerna. Inflyttningen till städerna ledde till stor bostadsbrist och en massiv nyproduktion tog fart av dels hyreshus men även institutionsbyggnader som bankpalats, läroverk, och sjukhus. Det började nu växa fram stenstadskvarter i de större städerna runt om i landet. I Göteborg växte stenstaden fram i Lorensberg och Vasastaden med storgårdskvarter organiserade i rutnätsplan och flervåningshus uppförda i sten. Efter kontinentala förebilder anlades breda, trädplanterade alléer och esplanader genom stenstaden för att ge monumentalitet och grönska.
Stenstadens bebyggelse har till stor del fått sin prägel av nyrenässansens stilideal. I Göteborg hittar vi tydliga exempel längs Viktoriagatan med enhetliga stenhus inspirerade av Paris och fransk nyrenässans. Även de forna privatvillorna längs Kungsportsavenyn har nyrenässansens formspråk med ljust putsade och rikt dekorerade fasader. Följer man härifrån esplanadstråket Vasagatan åt väster erbjuder byggnaderna rik variation av fasadmaterial och utsmyckningar för flanören att beundra.
Nyrenässansen under 1800-talets senare hälft hämtade inspiration i renässansen (europeiskt 1400-1600-tal) vilken i sin tur hade antiken som förebild. Renässansen och i förlängningen alltså antiken betraktades som arkitekturens grundstil. Karaktäristiskt för nyrenässansen är en symmetriskt ordnad fasad med jämn fönstersättning och rik skuggverkan som skapas genom en skulptural sammansättning av kolonner, friser och rusticeringar. Fasaden är putsad, gärna i stenimiterande nyanser, och kunde vara ytterligare dekorerad med till exempel gipsfigurer. Fönstren kröntes ofta med frontoner. Mitt- eller sidoparti kunde vara framskjutet medan taken var flacka. Efter klassicistiska förtecken delades fasaden in i tre partier med en rustik sockelvåning, där över en rikt dekorerad våning och en enklare våning upptill.
Under 1800-talets andra hälft fanns en vurm för historiska stilar inom arkitekturkonsten och man sökte sig bakåt i tiden efter influenser. Vid sidan av nyrenässansen uppstod en mängd andra så kallade nystilar som lånade friskt av olika historiska epoker. Kyrkobyggandet och restaureringskonsten var vid den här tiden präglade av nygotik och förebilderna var då istället medeltida. I Sverige var Helgo Zettervall en av de ledande arkitekterna, mycket inspirerad av Viollet-le-Duc – vars citat vi läser överst. Zetterwalls sista stora kyrkoprojekt blev Oscar Fredriks kyrka i Göteborg och motsvarar troligen hans idealbild. Med fasad av rött tegel, mönsterlagt skiffertak, spetsbågiga fönster, strävpelare och smäckra tornspiror kan kyrkan lätt misstas för en medeltida gotisk katedral.
När sekelskiftet 1900 närmade sig skulle de historiserande stilidealen komma att möta en del kritik. Man menade att nystilar var historieromantiserande och närmast en förfalskning eller pastisch. Istället borde ärlighet eftersträvas i arkitekturen!
Övrig information:
- Tillträde enligt överenskommelse
- Pantsatt lägenheten är pantsatt
Föreningen:

- Tomas Ahre
- 0705 250650
- [email protected]

Lägenheten:
- Upplåtelseform Bostadsrätt
- Andelstal 5.8757 %
- Nettoskuldsättning 157 527 kr
- Lägenhetsnummer 17
- Säljarens driftskostnader 1216 kr, varav försäkring 226 kr, el 990 kr
Byggnaden:
- Byggnadsår 1896
- Byggnadsstil Nyrenässans
- Uppvärmning Fjärrvärme
- Internet Ingår i avgiften
- TV Ingår i avgiften
Ansvarig mäklare

- Tomas Ahre
- 0705 250650
- [email protected]