Lorensberg

Berzeliigatan tjugosex

Egen parkeringsplats ingår i avgiften!

 • Antal rum 2.5 rok, varav 1-2 sovrum
 • Boarea 93 kvm
 • Pris 9 275 000 kr
 • Balkong Ja
 • Månadsavgift 2 913 kr
 • Våningsplan 6 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Egen parkeringsplats ingår i avgiften!
Unik vindsvåning om 93 kvm i vackert sekelskifteshus nära Avenyn med takterrass i sydvästläge. Låg avgift med egen parkering i mycket solid Brf!

En alldeles unik vindsvåning i ståtlig fastighet anno 1906 erbjuder ett livsstilsboende med högsta valfrihet. Med Paris som förebild har Berzeliigatans byggnader givits förträdgårdar och så pass kontinental bredd att även en allé beretts plats. Den mäktiga hörnbyggnaden på No Tjugosex sprudlar av Jugend. Stadsplanen är från 1884 och huset från 1906. Den representativa flärd som en gång fanns är återskapad och behagligt utmärkande. Arkitekten var Hjalmar Cornilsen.

Den vackra entrén med pardörrar i ek, bär stolt på den utstrålning originalet har. Fasettslipade glas, utskurna dekorationer i dörrspeglarna och mönstret i fasadstenen ovan. Några steg in möter vindfånget upp i fortsatt välbevarat original med bland annat bröstningar hela vägen in till hissen. Ta den vackra hissen högst upp i huset.

Omedelbart på tröskeln möter känslan upp av här vill jag bo. Här på vinden bor du ostört bland takåsarna utan insyn. En stilla sommarkväll, på terrassen mot innergården, känns Göteborg city snarast avlägset. Bostaden är renoverad. Hela bostaden har ljusa väggar och ekparkett. Rummen andas harmoni och erbjuder en lika öppen som ombonad atmosfär. Trivsam hall med plats för avhängning av ytterkläder och skor. Lägenhetens atmosfär är starkt präglad av den omfattande rymden och stora, rena ytor. Känslan av ljus och öppenhet - har sin förklaring i de många fönstren samt de stilrena ytorna. Bostaden upplevs dessutom som trygg och insynsskyddad.

Vi går rakt in i sällskapsdelen som är ljus och trivsam och får en unik karaktär av den varierande takhöjden. Här finns gott om plats för socialt umgänge och skön avslappning. Sovrummet ligger längst in och vetter mot innergården. Här sover du ostört om natten. Sovrummet har även garderober för era kläder. Även badrummet som är helkaklat nås från vardagsrummet. Vidare in i köket som till vänster har en klädkammare med tvättavdelning och till höger kök med matplats och utgång till takterrassen. Köket är fullutrustat och har en egen matplats mittemot utgången till terrassen. Med perfekt läge i sydväst med ett högt, fritt och ostört läge finner ni lägenhetens "extra rum". Terrassen blir en förlägning av köket och matplatsen. Här erbjuds en egen oas mitt i staden där tystnaden är total och stadens puls känns avlägsen, helt lugnt mot innergården med utsikt över takåsarna. Här ryms utegruppsmöbler och solstolar, njut av solen från lunchtid till kvällen. Den kontinentala känslan är påtaglig.

Till våningen hör en parkeringsplats framför huset.

Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Nära grönområden som Näckrosdammen, Vasaparken samt Trädgårdsföreningen med park- och alléstråket vid vallgraven. Mitt i det nya Göteborg och stadens kulturella centrum med affärer, caféer, restauranger och service på promenadavstånd.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40 mot Landvetter. Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

Stenstaden i Göteborg är fantastisk på många sätt. Det är en av de bäst bevarade stadsmiljöerna i Sverige från perioden 1870-1920, år då det borgerliga samhället hade sin höjdpunkt och dagens storstäder växte fram. För att hitta dess motsvarighet måste man jämföra med Boulevarderna i Paris, Berlin och Ringen i Wien med flera platser.

Vid slutet av 1890-talet hade de historiserande nystilarna varit rådande under ett halvt århundrade. Kritiken mot dessa stilar tilltog alltmer, och en motreaktion till denna ”bakåtsträvande” arkitektur föddes. Därtill innebar filmens intåg 1896 starten på en ny, spännande och omtumlande epok. Genomslaget var totalt, och många arkitekter, konstnärer och formgivare ville plocka upp filmens rörelse i sina verk. Det fanns en fascination för det växande och ungdomliga som genomsyrade mycket av konsten vid den här tiden.

Den nya stilen föddes ungefär samtidigt i många europeiska städer, men kom att ta sig lite olika uttryck i de olika länderna. I de flesta länder kom stilen att kallas Art Nouveau – ny konst – efter butiken Galerie d’Art Nouveau i Paris. Butiken drevs av den tyske konsthandlaren Siegfried Bing, som ställde ut flera objekt i denna stil. Namnet antyder att stilen uppfattades som en brytning med traditionell formuppfattning.

I Tyskland kom stilen att benämnas Jugendstil. De nordiska och baltiska länderna var kraftigt influerade av Tyskland, och här kom namnet att förkortas till Jugend. I Italien kallas stilen för Stile floreale, ett namn som bäst beskriver dess inspiration från naturens oregelbundna och organiska former. Det som förenade de olika ländernas variationer var konsekvensen i avståndstagandet från det sena 1800-talets historiska nystilar samt den förlegade och mycket stränga regelbundenheten i fönstersättning med mera som förknippades med dessa.

Genom att söka sig till naturens formspråk och i viss mån inspireras av Art and Crafts-rörelsen, som uppstod i England vid mitten av 1800-talet, skapade man Jugendstilen. De välvda linjerna hos ett träd eller blombladen hos en ännu sluten knopp gestaltades i form av stiliserade ornament som bröt helt med den tidigare formrepertoaren. Linjespelet var svepande och oregelbundet.
Berzeliigatan tjugosex

Lägenheten:

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 4.65047 %
 • Lägenhetsnummer 12
 • Uteplats Terrass högst upp i huset med eftermiddags - och kvällssol
 • Säljarens driftskostnader
 • 583 kr, varav försäkring 183 kr, el 400 kr

Byggnaden:

 • Byggnadsår 1906
 • Parkering Egen p-plats framför huset. Ingår i mån.avg!

Visningar:

 • Varmt välkommen att anmäla dig här eller ring mäklaren.
  Boka visning

Är du intresserad av detta hem?

  Berzeliigatan tjugosex