Charmig och vacker sekelskiftesvåning anno 1908, totalt renoverad 2018/2019 till nära nyskick! Behaglig planlösning med stort vardagsrum i våningens mitt, i fil med matsalen. Tilltalande kök med plats för åtta, kanske tio, personer. Gästtoalett med dusch och tvättpelare. Skönt sovrum mot gården med garderobsvägg och med badrum en suite. Vackra ekparketter, höga fotlister, stilrena takrosetter, höga spegeldörrar i par, stora fönsterpartier i djupa nischer samt en takhöjd på 2,8 meter. Ny el infräst i väggarna. Ny vvs. Väl utförda arbeten. TV och bredband ingår i månadsavgiften. Bygglov finns för balkong.
Övrig information:
Tillträde enligt överenskommelse
Pantsatt lägenheten är pantsatt
Rumsbeskrivning:
Ta hissen eller gå en vacker trappa upp till våningen och stig in via en ny säkerhetsdörr i hallrummet. På golvet ligger ett exklusivt klinkergolv och väggarna är strukna i ljust kalkgrått. En nisch ger plats för ytterkläder och skor.
Alla rummen leder till vardagsrummet, sinnligt placerat i våningens mitt. Här ligger en vacker, massiv ekparkett i fiskbensläggning med fris i mahogny. En yvig soffgrupp lockar oss in medan det fantastiska fönsterpartiet mot gatan har hälsningar från sekelskiftet. Rumsvolymen känns mycket behaglig.
Köket är en skön upplevelse i den perfekta balansen mellan sekelskiftet och dagens designlinjer. Tillverkat med inspiration från den gamla tiden och i ett utförande som övertygat klingar idag. Och imorgon. Skåpinredningen är vit med arbetsbänkar i carraramarmor. Skåpdörrarna med sina speglar, och på några ställen med vitringlas, ger en gemytlig stämning. Kakel i marockanskt mönster bildar fond kring skåpen i dekorativ kontrast. Köket är utrustat med induktionshäll och spisfläkt. Hel kyl och frys samt integrerad diskmaskin. 3 varmluftsugnar varav en är kombi ugn/micro samt inbygg kaffemaskin och värmeskåp/låda. Kökets volym ger plats åt ett större matbord vid det sevärda fönsterpartiet med vy mot den överraskande lugna Hedåsgatan.
Matsalen på andra sidan om vardagsrummet har en massiv ekparkett i fiskbensläggning, en platsbyggs bokhylla utefter ena väggen med inbyggda dimbara spots samt ett stort fönsterparti i djupa nischer med vy mot gatan. Rummet rymmer en stor matmöbel alternativt skulle det kunna vara ett sovrum.
I serveringsgången finns skåpförvaring samt det lilla badrummet med vägghängd toalett, dusch, snyggt designat handfat på svart kommod och tvättpelare i svart. Snyggt klinkergolv och kakel. Detaljer i svart.
Master bedroom med skönt läge och ett stort, vackert fönsterparti mot gården. En barfotavänlig heltäckande matta och en lång rad platsbyggda garderober ger den där behagliga hotellkänslan. Utöver dubbelsängen är rummet möblerat med ett skrivbord.
Via pardörrar ligger badrummet en suite, stilrent inrett, likt det lilla badrummet, med golvklinker och väggkakel samt med 2 glasade duschplatser, snyggt designade dubbla handfat på kommod och handdukstork i svart samt vägghängd toalett. Dimbara spots och golvvärme. Detaljer i svart.
Våningen kan bäst beskrivas som en skönhet med en allt igenom noggrann och välgjord renovering med originalsnickerier, spegeldörrar, dörrvalv och fönsterfoder. Originalparketter i massiv ek och stilrena stuckaturer. Tillförda moderna material och platsbyggda förvaringsinredningar. Allt detta i en behaglig planlösning med vackra rumsvolymer i en skön privat känsla.
Till våningen hör ett stort förråd på vinden. Detta kommer att ersättas med ett förråd i källaren, då föreningen har sålt råvinden för vindsbyggnation.
Från innergården nås en tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare vilken renoverades 2016. Här finns även cykelparkering under tak och i gårdshuset är ett mindre barnvagnsförråd och hobbyrum utrustat med en del verktyg.
Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Nära grönområden som Näckrosdammen, Vasaparken samt Trädgårdsföreningen med park- och alléstråket vid vallgraven. Mitt i det nya Göteborg och stadens kulturella centrum med affärer, caféer, restauranger och service på promenadavstånd.
Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40 mot Landvetter. Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.
Omgivning:
Allmänt om området
Stenstadskvarter från förra sekelskiftet invid Vasastaden
År 1866 togs en ny stadsplan fram med Vasastaden och Lorensberg som centrala områden. Den nya stenstaden tog form under 1800-talets slut och runt sekelskiftet 1900. Tongivande delar var Vasaplatsen, Vasagatan, Vasaparken och naturligtvis Kungsportsavenyn som färdigställdes med Götaplatsen 1935.
Lorensberg hänger tätt samman med Vasastaden och sträcker sig från vallgraven i norr, österut till Heden, mot Nedre Johanneberg i söder samt längs Aschebergsgatan och Vasaplatsen i väster.
Lorensbergs landeri Innan byggandet av Lorensberg påbörjades upptogs markerna söder om vallgraven mestadels av stora landerier och herrgårdsliknande gårdsanläggningar. Under 1700-talet låg Lorensbergs landeri i nuvarande Lorensbergsparken och på samma plats etablerades ett värdshus 1823 som med tiden utvidgades och under 1900-talets början blev ett populärt nöjesetablissemang med restaurang, cirkus och Lorensbergsteatern.
Byggandet av Lorensberg påbörjades under 1870-talet och startade i den norra delen av området. Här uppfördes stora stenhus i slutna och regelbundna kvarter längs raka gator, ett bostadsområde av ”hög kvalité” för stadens bättre bemedlade. Mot slutet av 1800-talet byggdes bostadshus i fyra-fem våningar med ljust putsade fasader i rikt dekorerad nyrenässans.
Paradgatan framför andra Längs Kungsportsavenyn och dess tvärgator finns i dag ett rikt utbud av restauranger, barer och butiker och Lorensberg utgör en viktig del av stadens centrum, såväl nöjesmässigt som kulturellt.
Under 1880-talet utvecklades Kungsportsavenyn till att bli en förnäm bostadsgata med stora våningar bakom ståtliga, ljusa putsfasader. Den utformades som en paradgata med trädrader kantad av förträdgårdar framför husen. Avenyn var ett viktigt huvudstråk och tidigt diskuterades hur den skulle avslutas i den södra änden.
Götaplatsen utformades efter en stadsplan från 1910 som omfattade Avenyns avslutning, Götaplatsen, samt Lorensbergs villaområde och som togs fram av dåvarande stadsingenjören Albert Lilienberg. Runt Götaplatsen byggdes några av de viktigaste offentliga byggnaderna i Göteborg. Det pampiga Konstmuseet stod klart 1923, lagom till öppnandet av Jubileumsutställningen samma år. Stadsteatern och Konserthuset invigdes 1934 respektive 1935 och utformades i funktionalistisk stil. Den numer klassiska statyn över Poseidon hade då rests som kronan på verket fyra år tidigare, 1931.
Livet i Lorensberg Bostadslägenheterna i Lorensberg planerades efter de principer som gällde för borgerliga hem i städerna under slutet av 1800-talet. Åt gatan låg den representativa delen av bostaden med salong, matsal och herrum i fil medan den privata delen med sovrum och kök var vända åt gården. På gården låg avträden och enklare gårdshus som innehöll smålägenheter med ett eller två rum. Alla bostäder värmdes ursprungligen med kakelugn eller liknande och i gathusen fanns både avloppssystem och rinnande vatten, ibland till och med även badrum för personlig hygien. Fram på 1930-talet installerades WC i både gat- och gårdshus och centralvärmen kom inte långt efter. I husens källarvåningar fanns verksamheter som skomakeri, mjölkaffär och potatislager. Lorensbergs stenhusbebyggelse från tiden före 1935 är välbevarad och kompletterad med några större, modernare skapelser - främst längs Avenyn, men 1866 års stadsplan gör sig fortfarande i högsta grad påmind.
Föreningen:
Namn
Bergkristallen 13
Om föreningen
Brf Bergkristallen 13, 716408-6410, registrerades hos bolagsverket 1981-08-31, nuvarande ekonomisk plan registrerades 1991-02-20 samt nuvarande stadgar 2021-11-26.
Föreningen förvärvade fastigheten Heden 25:13 år 1981. Byggnaden uppfördes 1908 efter ritningar av arkitekten Olof M Holmén på adressen Hedåsgatan 14 och inrymmer 16 lägenheter upplåtna med bostadsrätt om totalt 1595 kvm samt 1 lokal om 154 kvm. Byggnaden är grundförstärkt.
Årsavgift/kvm 627 kr i snitt. Föreningens låneskuld är 11 816 897 kr vilket ger en belåning på 6751 kr/kvm och 21 % av fastighetens taxeringsvärde 2022, om 57 041 000 kr. SBC sköter den ekonomiska förvaltningen. Föreningen har nyligen köpt loss en av byggnadens två lokaler för att kunna få in hyresintäkter. Råvinden är såld vilket ger ett stort tillskott i föreningens kassa. Andelstalen kommer eventuellt att räknas om, vilket skulle kunna påverka månadsavgifterna.
Exempel på utfört underhåll: 2021 - OVK-besiktning genomförd 2020 - Trapphus ommålat, nya säkerhetsdörrar (ytterdörrar) installerades, värmesystemet gicks igenom. 2019 - Värmeoptimering av hela fastigheten, delvis byte av radiatorer samt nya ventiler och termostater i samtliga bostadsrätter 2017/2018 - Takmålning, plåtarbete tak samt renovering av terrasser 2016 - Rep. av puts, fasad, renovering och målning av tvättstuga, nytt torkskåp och tvättmaskin 2015 - Asfaltering och målning av parkeringsplatser 2013 - Målning fasad, fönster, dörrar, portar i markplan samt byte ventiler i värmecentral 2012 - Putsning av fasaden; markplan, montering av värmekabel i hängrännor och stuprännor 2011 - Rörspolning, bättringsmålning och mindre reparation av taket, nödlarm installerat i hissen samt renovering av inbyggda balkonger 2010 - Åtgärder vattenskada 2009 - Målning gatuhusentreé samt klinkning gårds resp gatuhusentrée, total omarbetning gårdsanläggningen, besiktning äldre balkonger (åtgärder utfördes 2011), åtgärder för förbättrat brandskydd 2008 - Nya balkonger (gårdshuset) 2007 - Grundförstärkning (pålning) 2002 - Nya fönster (nya ytterbågar) 2000 - Omläggning av tak (total ommålning 2004) samt installation av kabel-TV 1998 - Målning av trapphusen 1993 - Renovering av balkonger 1978 - Rörstambyte
Innergård med uteplats, gräsmatta och växtligheter finns. Gemensamma utrymmen Modern tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare nås från innergården. Föreningen erbjuder även ett cykelställ under tak på innergården samt ett mindre barnvagnsförråd/hobbyrum med verktyg i gårdshuset.
Parkering
Föreningen har tre parkeringsplatser. För parkeringsplats gäller separat kö. Som folkbokförd i området kan även tillstånd om boendeparkering ansökas hos Göteborgs Stad.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies. Läs merx
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.