Inom Vallgraven

Södra Larmgatan arton

Unik möjlighet att förvärva en fantastisk byggherrevåning anno 1878!

  • Antal rum 5 rok
  • Boarea 184 kvm
  • Balkong Ja
  • Månadsavgift 5 486 kr
  • Våningsplan 3 av 3
  • Karta
Nu kan vi stolt presentera denna pampiga byggherrevåning om 184 kvm mitt i hjärtat av Göteborg!

På en lugn kullerstensgata mellan Kungstorget, Domkyrkan och Grönsakstorget inbäddad bland charmiga butiker, innergårdar och mysiga caféer finner ni denna unika sekelskiftesvåning. Mellan år 1850 och 1900 tog byggnationen i området fart. En av dessa är denna vackra fastighet, Kvarteret Larmtrumman som byggdes av handlaren J.A Börjesson år 1878. Han lät smycka en specifik våning till sig själv med extra påkostade detaljer, som bröstpanel, flertalet kakelugnar, stuckaturer och slottsparkett som än idag är i fint bevarat skick. I Kombination med ett elegant designat kök, helkalkat badrum och balkong mot innergården blir detta ett hem med en helt otrolig atmosfär som verkligen sticker ut ur mängden. Idag är denna paradvåning fördelad som en representationsvåning med en mindre uthyrningsdel. Därför finns två kök och två badrum. Man kan givetvis behålla fördelningen som den är idag eller införliva uthyrningsdelen och då få till två extra rum. Dessutom äger man en 1/4-del av vinden.

Ni vill verkligen inte missa chansen att bo i denna otroligt vackra våning och bli en del av Göteborgs historia!


Historia:
Kungstorget är idag en mycket central del av Göteborgs innerstad, men så har det inte alltid varit. Förr i tiden var marken söder om vallgraven endast åkermark. Under 1600 och 1700-talet fanns på nuvarande Kungstorget bastionen Johannes Dux som var en av innerstadens flera uppställningsplatser för artilleri och trupper. En strategisk plats för stadens försvarssystem. Södra Larmgatan som sträcker sig från Kungstorget upp mot Kungshöjd har fått sitt namn för att det var den snabbaste vägen för trupperna att larma när fienderna kom. I början på 1800-talet när fästningsverken började rivas, förvandlades Kungstorget till en livlig saluplats. Byggnationen tog fart i området och flera vackra byggnader restes mellan 1850 och 1900. Runt 1870-talets mitt förvärvade handlare Johan August Börjesson en tomt i kv. Larmtrumman i stadens första rote. Här låg ett litet, för tiden typiskt, boningshus från det tidiga 1800-talet, och kostnaden för detta var 40 000 kronor. Börjesson hade stora planer och lät riva huset för att istället uppföra ett trevåningshus av tegel vilket var passande för stadens högre skikt. På piano nobile, alltså den ädla andra våningen, lät han inreda en våning åt sig och hustrun Anna. Våningen smyckades med tidens alla attribut inklusive en tjänsteavdelning för pigan. Johan inrättade ett värdshus i bottenvåningen som kom att bli hans levebröd fram till sin död.

Huset i sig har även det en spännande, och brokig historia. Åt Vallgatan till inreddes år 1879 en av stadens första skolor för flickor, Matilda Halls skola. De tre systrarna Hall som drev skolan bodde i våningen under Börjesson. Senare, runt sekelskiftet inhystes ett av områdets häkten på första våningen mot Vallgatan. Efter det i nästan 100 år låg Hjorténs Thébrödsbageri och bakugnen finns fortfarande att beskåda.

Eftersom byggnaden idag är ensam i sitt slag, och undgick 1900-talets saneringar, valde man att q-märka huset. Det innebär att man inte får förvanska, riva, eller ta bort ursprunglig fast inredning. Göteborgs stadsmuseum har varit med vid t.ex. ommålning av trapphus och arkeologiska utgrävningar som gjorts på innergården.

Numera är Södra Larmgatan och Vallgatan gågator, vilket har bidragit till en mer avslappnad och lugn atmosfär. Små butiker och kaféer kantar gatorna, och det är en fröjd att strosa runt och upptäcka alla gömda pärlor. Kungstorget har genomgått en lång och fascinerande förvandling från militäruppställningsplats till en modern och kulturell knutpunkt i Göteborgs stadskärna.


Är du intresserad av detta hem?

Södra Larmgatan arton