Orust

Sörbo 451, Ellös

Längst ut på berget med utsikter över den gigantiska arkipelagen, erbjuds utsiktshuset om 236 kvm!

 • Boarea 221 kvm
 • Biarea 15 kvm
 • Pris 7 900 000 kr
 • Tomtarea 1 381 kvm
 • Karta
Längst ut på berget ovan Ellös med 300 grader makalösa utsikter över den gigantiska arkipelagen, med bl a Gullholmen, Rågårdsvik, vattentornet i Lysekil, eldflamman i Brofjorden i blickfånget, erbjuds ett trivsamt och rymligt utsiktshus i 1 & 2 plan om 236 kvm med marin inredning, 2 vardagsrum, 3-4 sovrum, öppen spis, braskamin, inomhuspool, bastu, fiber, 4 st AC/värmepumpar och 2 egna båtplatser för djupgående båtar. Trätrappor till badstrand precis nedanför. Stor bergs- & trädgårdstomt som sista fastighet på vägen. Ett privat, insynsskyddat paradis för natur- och havsälskande människor, en timma från Göteborg.

Med en snabb båt når man bland annat Gullholmen, Lysekil, Käringön och Mollösund inom 30 min. Legendariska Taube-trakter med Malö strömmar, Flatön och Handelsman Flink. Med bil nås Orust Golfbana i Morlanda inom 10 min. Ja, den positiva listan kan göras hur lång som helst.

Sväng av till vänster strax efter Ellös och innan Morlanda Handelsträdgård samt följ den slingriga vägen omkring 1,5 km så långt det går. Här bland bergsknallarna tronar huset med utsikterna i eget majestät. Kör ända fram till entrén eller parkera i gruset intill gräsmattan och känn dig välkommen in. Här väntar något alldeles speciellt, långt ovan alla förväntningar.

Vi går in via altanen på entrésidan.

Hallen har en ekparkett i original, avhängning och gästtoalett. Köket ligger öppet med inredning i brutet vitt och ek. Komplett utrustat med köksö och plats för ett matbord. Innanför köket finns ett grovkök med tvättmaskin och torktumlare.

Via hallpassagen kommer vi till en trevlig matplats vid ett stort fönsterparti i vinkel med vyer över bergen mot Gullholmen och Rågårdsvik. I motsatta delen av sällskapsrummet finns bra plats för en sittgrupp. Öppen spis med gjutjärnskassett skapar trivsel.

På entréplanet finns även 2 sovrum, poolrummet med toalett och bastu samt utgång till ett stort trädäck och gäststugan. Här finns även ett förråd som man når utifrån.

En trappa upp ligger det andra vardagsrummet med braskamin och en rad stora fönsterpartier vända mot utsikterna. En stor soffgrupp i mitten av rummet känns inbjudande såväl som en matsalsdel i vinkeln med stor fönsterkupa. Golvet är nåtat skeppsgolv i oljad massiv ek och både golv och tak är lagda av Orust snickare med lång erfarenhet av båtbygge från Hallberg Rassy varvet i Ellös. Dekorativ takpanel av mattlackat cederträ, importerat från Canada. Belysningen består av infällda, dimbara takspotlights i mässing, som skänker ett behagligt ljus och lyfter fram de exklusiva träslagen. Väggen mot sovrummet med infälld ”barhylla” är klädd med panel i valnöt.

Stort sovrum intill med garderober och utgång till terrass samt bron över till berget och oktogonen eller det åttahörniga däcket för fantastiska stunder med makalösa vyer. Frukost, lunch eller middag. Närsomhelst kan arkipelagen med skärgårdssamhällena ge andlösa upplevelser när man sitter på första parkett och ser allt från segel och motorbåtar till ångaren Bohuslän och stora bogserbåtar, passera på väg in till Uddevalla. Ibland ligger havet spegelblankt som ett nybonat golv och ibland drar kulingen in när man sitter framför den värmande braskaminen och ser solen sakta sänka sig ner i havet i väst.

På det andra våningsplanet finns även ett badrum, förråd och en ”kommandobrygga” helt klädd i teak med äkta nåtat däck och vidunderlig utsikt in mot Malö strömmar, där de två ensfyrarna syns blinka i öst.

Under en del av byggnaden finns diverse källarutrymmen med gott om utrymme för stuvning av båttillbehör och redskap. Detsamma gäller den stora krypvinden.

Poolen är byggd 1968, nedsprängd i berget, helgjuten och kaklad. Helt intakt efter över 50 år just för att Bohusgraniten inte rör på sig. 2013 installerades ett nytt värme- och reningssystem med en rejäl luft/vatten-värmepump. Den är egentligen avsedd för en nästan dubbelt så stor pool, vilket gör att den inte behöver använda så mycket effekt och därför mycket mer ekonomisk. Kostnaden för att värma poolen till 29 grader är ca 3.500 kr/år. Det tar 3 dagar att värma upp vattnet från 10-12 grader till 29 grader. Därefter räcker det att köra värmepumpen ca 3-4 timmar/dag. Även själva poolpumpen som pumpar vattnet byttes 2014. Den gamla pumpen hade suttit i över 30 år. Att bygga en liknande pool idag, om man fått lov att spränga, hade kostat runt 2 milj. Enligt Rutgerssons Bygg.

I vacker kontrast till de omgivande bergens alla former ligger den plana gräsmattan som ger bra möjligheter till ett parti krocket, till exempel och som avslutning en liten näckrosdamm med Havsfrun i mitten.

Trätrapporna i bergen leder ner till sandstranden när badlusten faller på. Från en picknick på stranden kan de förbipasserande båtarna beskådas.

På bekvämt avstånd till fastigheten hör även två båtplatser för djupgående båtar. Härifrån är det nära till vackra Malö strömmar och i väst Gullholmen och allt det andra den bohuslänska skärgården bjuder.

Många bilar får plats när man har gäster och ifall de inte räcker till så finns vändplatsen hundra meter från huset där man lätt kan stå med ytterligare 6-7 bilar. Får man besök av båtgäster så går det att lägga till med 4-5 båtar vid bryggan, utan att använda övriga medlemmars platser.

Om man vill kan man bygga ut friggeboden med 5 kvm och isolera den. El finns indraget.

I driftkostnader är följande inkluderat; fiber, bredband, båtplats och larm. I elförbrukningen ingår även uppvärmning av poolen till 29 grader från maj till oktober. November – april brukar den vara uppvärmd till runt 20 grader.

Förutom den gemensamma pumpanläggningen finns en djupborrad (90 m) egen brunn med jättefint vatten. Vill man installera bergvärme skulle man kunna använda denna brunn.

Brandskyddskontroll av öppen spis och braskamin samt sotning av öppen spis utfört 2020-09-03.

Fastigheten med typkod 220 har en areal om 1381 kvm, trädgårds- & bergstomt. Ett angränsande markområde om cirka 1850 kvm arrenderas sedan 1968. Arrendet löper till 2068 samt är till fullo betalt.

Fastigheten är väl underhållen. Se mer i Anticimex besiktningsprotokoll samt utförda åtgärder.

Säljaren skriver:
"Det är så vi har utnyttjat det hela tiden och poolen har varit en fantastisk tillgång både för att lära barnen simma och vid lite kalla regniga dagar. På vintern sätter man på bastun och hoppar i poolen och då är det ok med att man sänkt temperaturen från 29 grader till runt 20 grader. Det skall bita lite i skinnet när man ser snön utanför de stora poolfönstren. Bonus är att det mesta av nautisk inredning (förutom vissa av min fars hantverk) kan följa med i köpet + all övrigt möblemang (förutom baren som är K-märkt om ingen bjuder ett mycket bra pris). Allt finns, från robotgräsklippare och dammsugare till TV apparater och fullutrustat kök. Det gör att man kan flytta in redan till midsommar eller när semestern börjar, utan att behöva köpa en enda pryl. Jag uppskattar värdet på de nautiska föremålen, var av många har en historia från Broströms och Amerikalinjen, där min far var sjökapten, till ca 300.000 kr om man skulle sälja det via t.ex. Tradera.

Poolen som är outstanding och som kan användas året runt. Suverän på sommaren om det blir dagar med dåligt väder. Barnen och även vuxna har alltid något att göra och på vintern med bastun ger det en extra knorr. Här finns också stora möjligheter att vidareutveckla ”spatemat” med t.ex. en bubbelbad i ena hörnet eller nedsänkt i hörnet av poolen. Trätrallarna gör att det blir halkfritt och väldigt lite underhåll. Har man barnkalas eller släktträff är poolen utmärkt för olika lekar och är man ett kill- eller tjejgäng så är en helg med bastu, pool och irish framför brasan en höjdare.

Solnedgången i havet vid horisonten ger ett trollskt färgspel och på sommaren kan man sitta och njuta av skymningen i timmar. På vintern sitter man där uppe med tänd brasa och myser med snöklädda berg."

Ellös intill är den största industriorten på Orust, och hemort för Sveriges största småbåtsvarv, Hallberg-Rassy. Omkring 1000 personer bor här permanent. I samhället finns hotell, restauranger, välsorterat Hemköp, fantastisk fiskaffär på kajen med havets alla pinfärska läckerheter lossade 20 meter från butiken, bageri, vårdcentral, apotek, bank mm. Den årliga båtutställningen Öppna Varv i slutet av augusti brukar dra en stor publik.
Sörbo 451, Ellös

Huset:

 • Byggnadsår 1961 - Tillbyggt 1968 & 2005
 • Fast.bet. Sörbo 3:76
 • Uppvärmning 4 st luft/värmepumpar., elradiatorer samt 2 eldstäder
 • Byggnadstyp Fritidshus
 • Säljarens driftskostnader
 • 37724 kr, varav försäkring 4520 kr, renhållningsavgift 3285 kr, el 20400 kr, vägsamfl. 2826 kr, VA 6391 kr, sotning 302 kr
 • Summa pantbrev 3025000

Byggnad:

 • Byggnadstyp 1- & 2-planshus med delvis källare
 • Byggår 1961, Tillbyggt 1968 & 2005
 • Fasad Kalksandsten, liggande- & stående träpanel
 • Stomme Trä
 • Fönster 2-glasfönster/3-glasfönster, isolerglas
 • Bjälklag Trä
 • Utvändigt plåtarbete Målad plåt
 • Tak Tegel och bandplåt
 • Grundläggning Betongplatta på mark/murar till berg
 • Uppvärmning 4 st luft/värmepumpar., elradiatorer samt 2 eldstäder
 • Vatten och avlopp Enskilt vatten, Enskilt avlopp. Förutom den gemensamma pumpanläggningen finns en djupborrad (90 m) egen brunn med jättefint vatten. Vill man installera bergvärme skulle man kunna använda denna brunn. Sluten tank för WC. Trekammarbrunn för dusch och disk.
 • Övrigt om byggnaden Se besiktningsprotokoll
 • Övriga byggnader/utrymmen Gäststuga och redskapsbod

Ansvarig mäklare

Visningar:

 • Varmt välkommen att anmäla dig här eller ring mäklaren.
  Boka visning
 • Varmt välkommen att anmäla dig här eller ring mäklaren.
  Boka visning
Sörbo 451, Ellös