Långedrag - Eckran

Kuttergatan sju

Charmig 20-talsvilla samt färdigt bygglov för ett likadant hus därtill i Långedrag - Eckran!

 • Boarea 125 kvm
 • Biarea 56 kvm
 • Utgångspris 11 500 000 kr
 • Tomtarea 751 kvm
 • Karta
Mitt i de lummiga villakvarteren i Eckran ligger det gränslöst charmiga huset Villa Eketorp i nära nog originalskick om 5 rok, 125 + 56 kvm. Arkitekten var Gösta F. Engström och byggnadsstilen blev i den för tiden så populära Nationalromantiken. Byggmaterialet kördes fram med häst och vagn. Huset uppfördes på berg och var det första i kvarteret. Året var 1921 när huset stod färdigt för inflyttning. Här kan vi se tidstypiska detaljer som mansardtak, fina snickerier, kakelugnar, öppen spis och matkällare för hemlagad sylt. Idag är de gamla äppleträden borta och åren har gått men lugnet och charmen består.

Det här är historien om Greta och Ivar Mattsson som 1919 med omsorg valde den högt belägna tomten på Kuttergatan 7, vilken de kunde förvärva efter att Ivars far lämnat en generös bröllopsgåva. Arkitekten Gösta F. Engström fick uppdraget att skapa ritningen till Villa Eketorp. Det tog ett år för markentreprenören Sten Olle att anlägga grunden och stenpartier samt sedan ytterligare ett år för att färdigställa villan. Man märker fortfarande att både granitstensgrunden och huset är mycket gediget byggda då det inte finns varken sprickor, sättningar eller fukt i byggnaden än idag. Fastigheten har alltid varit i familjens ägo och fortfarande är de flesta av huset delar i originalutförande

Arkitekten Filip Rem har nyligen ritat klart en tillbyggnad, om 4 rok, ca 130 + 50 kvm, nästan identisk med originalet, så att ett parhus kan skapas. Bygglovet är beviljat så alternativen finns - att inte bygga till, att bygga till för t ex ett generationsboende eller verksamhet eller bygga till för ett större boende. Avstyckning kan inte ske så det är en lagfart som gäller. Ifall två familjer bor, kan vi föreslå ett samägandeavtal.

Grinden med emblemet "Eketorp I. Mattsson" visar vägen via grusgången till farstukvisten medan sensommarsolen lyser upp fasaden. Den öppna verandan välkomnar med den gamla entrédörren. Först en liten tambur och sedan hallrummet med gjutjärnskamin och pärlspont på väggarna. Här finns även en liten klädkammare eller öppen garderob.

Vardagsrummet och matrummet ligger i en öppen planlösning med fin massiv ekparkett i fiskbensläggning, öppen spis med smiden i tidstrogen form, burspråk och välsnidade kolonner som ramar in matrummet. I taket dekorerar stuckaturer och brunbetsade bjälkar.

En liten serveringsgång med bänk- & skänkskåp ligger mellan matrummet och köket. Köket har klassiska snickerier som skafferi, högt skänkskåp och pärlspont. En bastant gjutjärnsspis och linoleummatta kompletterar den historiska upplevelsen.

Innanför köket finns en kammare och toalett. Utgång till trädgården.

Trappan upp till andra våningen är omgärdad av pärlspont och utrustad med den tidstypiska runda handledaren. Över hela planet ligger ett plankgolv i gran eller fur.

Det övre hallrummet har en bred fönsterkupa med tre mindre fönster och just där känns det naturligt att ha en skön läshörna.

Det stora sovrummet har fönster och utgång till balkong i väster med vyer över grannhusen omkring. Rummet är rymligt med god plats för en dubbelsäng och mer möblering. Kattvindar på var sida för bra förvaring samt en stilren, vit kakelugn med blanka mässingsluckor som skapar en fin atmosfär.

Intill ligger ett badrum med fönster samt klädkammare.

Det andra sovrummet har ett fönster med morgonsol och en vit, rund kolonnkakelugn med fina luckor i mässing. Från rummet går en trappa upp till vindsplanet.

Förmodligen kan taket lyftas något och fönsterkupor byggas så att ett fantastiskt ateljérum kan skapas. Idag sitter ett litet fönster på varje gavel. Klimatet känns friskt och sunt häruppe.

Vi går ner i källarplanet och ser direkt de kraftiga granitmurarna som byggnaden vilar på. Som vi redan sagt så har villan uppförts på berg och det förklarar att vi inte kan uppleva några sättningar i byggnaden. I källaren finns de klassiska utrymmena som matkällare, tidigare snickarbod, fd tvättstuga med golvbrunn och förråd. Takhöjden är 2 meter. Det finns också en utgång till trädgården.

Som vi tidigare har berättat så har arkitekten Filip Rem nyligen ritat klart en tillbyggnad, om 4 rok, ca 130 kvm + 50 kvm, nästan identisk med originalet, så att ett parhus kan skapas. I samma veva har det ursprungliga huset ritats om till mer tidsenlig funktion och form. Se förslagen i ritningsunderlagen. Förslaget innehåller hiss mellan de 3 planen som kan nås från båda huskropparna. I tillbyggnadens suterrängplan är föreslaget 2 garage. Bygglov är beviljat. En kostnadsbedömning av tillbyggnaden i god kvalité är på ca 6 milj kr.

Den gamla trädgårdstomten är på 751 kvm och har en skaftväg in från Koggegatan 14. Skaftvägen tillhör fastigheten.

Det lugna och idylliska läget passar bra för människor som vill bo i en trygg miljö där historiens vingslag är tilltalande och som samtidigt vill skapa ett trivsamt och modernt boende i den attraktiva villastaden.

Det är 400 meter till nya Långedragsskolan med plats för 240 elever från förskoleklass upp till årskurs 6. Nära även till kommunikationer, livsmedelsaffärer, restauranger och inte minst småbåtshamnar och Göteborgs södra skärgård.


Allmänt om Långedrag!

Vattnen utanför Långedrag har varit skådeplatsen för otaliga regattor och seglingen sätter onekligen sin prägel på området utan att långt ifrån alla här över huvud taget är seglare. Man behöver inte behärska tackel och tåg för att trivas med den anslående havsutsikten, de branta bergen och de kuperade gatorna med charmfull småstadskänsla invid Käringbergets fötter. Långedrag äger den perfekta kombinationen av skärgårdens kärvhet och det bekväma stadslivets lockande puls - att ha badbryggan bakom knuten är bara en extra bonus.

Skolor
Nya Långedragsskolan rymmer årskurserna från Förskoleklass upp till årskurs 6. Gamla Långedragsskolan blir enbart förskola med fem avdelningar. Det finns flera förskolor i området, bland annat föräldrakooperativa Talattan med montessoripedagogik och kommunala Eckragatans förskola. I angränsande områden finns även förskolor med kristen och engelskspråkig inriktning. På Nya Långedragsskolan undervisas förskoleklass till skolår 3 och Gamla Långedragsskolan undervisar skolår 4 till 6. Nya Påvelundsskolan har högstadium , ÅK 7-9.

Kommunikation
Kommunikation Från Saltholmen går snabbuss 114 till centrala Göteborg och 191 till Frölunda. Vid Käringberget går buss 86 mot Frölunda Torg eller Brunnsparken och 91 mot Frölunda- Korsvägen. Linje 11 trafikerar sträckan Saltholmen - Bergsjön via Drottningtorget. Linje 9 och 13 trafikerar också området.

Natur och fritid
Långedrag domineras av båtlivet med stor småbåtshamn och hela två segelklubbar. Den som hellre spelar fotboll hittar fina gräsplaner längst in vid Hinsholmskilen och området är som gjort för långpromenader. Kvällspromenad ut mot Saltholmen eller upp mot Käringberget?

Kultur och nöjen
Närheten till staden betyder ett smörgåsbord av kulturella evenemang inom räckhåll och Frölunda Torg med Kulturhus, bibliotek och Kulturskola har ett brett utbud av aktiviteter.

Affärer och restauranger
Handla mat på Coop Konsum Käringberget eller gott fika på Lasse-Majas Bageri och Café. Ät vällagat med fin utsikt på Seglarkrogen eller Långedrags Värdshus på Talattagatan och kanske en after work på Izgara Kök och Bar på Långedragsvägen

Övrigt
Wästerläkarna på Hängpilsgatan har både Barnavårdscentral och vårdcentral. Tillhör SDF Västra Göteborg.
Kuttergatan sju

Villan:

 • Byggnadsår 1921
 • Fast.bet. Älvsborg 52:15
 • Uppvärmning Direktverkande, oljefyllda radiatorer, luft/luftvärmepump
 • Byggnadstyp Friliggande villa
 • Säljarens driftskostnader
 • 33794 kr, varav uppvärmning 19000 kr, försäkring 5794 kr, renhållningsavgift 4500 kr, VA 4000 kr, sotning 500 kr
 • Summa pantbrev 450 000 kr

Byggnad:

 • Byggnadstyp 1 ½ plan med vind och källare
 • Byggår 1 921
 • Fasad Stående träpanel
 • Stomme Trä
 • Fönster 2-glasfönster
 • Bjälklag Trä
 • Utvändigt plåtarbete Målad plåt
 • Grundmur Granit
 • Tak Tegel
 • Grundläggning Betong
 • Uppvärmning Direktverkande, oljefyllda radiatorer, luft/luftvärmepump
 • Vatten och avlopp Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Ansvarig mäklare

Visningar:

Varmt välkommen att kontakta mäklaren för visning.
Kuttergatan sju