Änggården

Änggårdsgatan fyrtio

Mycket charmigt radhus anno 1927 om totalt 291 kvm, 10 rok med en tilltalande, engelsk trädgård!

 • Boarea 218 kvm
 • Utgångspris 13 900 000 kr
 • Tomtarea 343 kvm
 • Karta
Elegans, romantik och charm fyller detta vackra radhus sedan 1927. Varsamt, omtänksamt och exklusivt renoverat, från källare till vind, till ett familjeboende av bästa livskvalité. Tio soliga rum i vackra proportioner och ett kök att umgås och laga mat tillsammans i, välbevarade originaldetaljer, två badrum och en lustfylld atmosfär. Den engelskinspirerade trädgården är något alldeles extra med stenläggningar, gångar, gräsmattor och lummiga buskar och träd. Redan grinden i vackert smide antyder vad som komma skall. 20-talsklassicismen är lätt att tycka om. Med skönt läge i den gröna trädgårdsstaden. Intill Botaniska Trädgården samt naturreservatet Änggårdsbergen och dess utmärkta promenad- & motionsspår. Promenadavstånd till Slottsskogen och Linnéstaden. Lyckliga de som här skall bo!

Via den vackra entrédörren med tidsenligt, spröjsat överljus kommer vi in i en atmosfär från 20-talet med originaldetaljer i trä som vitlackad pärlspont och spegeldörrar. Entrévåningen är en fin upplevelse med vardagsrum, matsal, bibliotek, kök och en rymlig gästtoalett. Trädgården är ett fantastiskt kapitel för sig.

Vi passerar hallrummet med mörkbetsat plankgolv, ser serveringsgången med inredning i orginal och går in i vardagsrummet med stilrena fotlister, vackra fönsterpartier, övergångar mellan vägg och tak, sk hålkäl och en massiv ekparkett i klassisk fiskbensläggning med fris. Rummet är möblerat med bland annat en skön sittgrupp. Altandörren till trädgården lockar oss ut.

Den stenlagda terrassen om 65 kvm ger en kontinental lustfylld känsla och har god plats för "an atmospheric garden dinner with best friends". Den för området stora trädgården är omgärdad av grönskan från oräkneliga träd, buskar och växter. En liten stenläggning för sig kallas "trädgårdsmästarens hörn", det var där det intogs en kaffe medan han bläddrade i dagens tidning. Längst ner, via en effektfullt avsmalnande stenlagd gång, ligger "trädgårdens lounge" där kvällens sena sol kan avnjutas med ett glas rosévin. En barfotavänlig gräsmatta ligger där emellan. Det är en lummig, insynsskyddad trädgård med en känsla av ett pastoralt lugn. En fristad för kropp och själ.

Tillbaka in i huset och vardagsrummet. Via spegeldörrar i par kommer vi till biblioteket. Ett vackert rum med massiv ekparkett i fiskbenslägggning med fris och spröjsat fönster med vy mot gatan. Rummet är möblerat med ett skrivbord och bokhyllor. Det är väldigt fint med prynadsapeln utanför biblioteket som man även upplever från vardagsrummet - skira rosa blommor på våren och röda miniatyräpplen ända fram till årsskiftet. Den är belyst för bästa effekt under den mörka årstiden.

I fil med vardagsrummet ligger matsalen, välkomnande öppen via ett brett valv med spegeldörrar i par. Här ligger ett charmigt, mörkt laserat plankgolv som mynnar ut i serveringsgång och kök. Bjudningarna brukar inrymma 6-8 personer, ibland upp till tolv. Även frukostarna brukar avnjutas i det sköna rummet. Vackert fönster med trivsam trädgårdsvy.

Elegant gästtoalett i serveringsgången till köket.

Köket har en charmig karaktär med vitlackad pärlspont, vit skåpinredning med arbetsbänkar i carraramarmor och valnöt. Rejäl köksho i vitt porslin med blandare i mässing. Överskåpen är stilenligt spröjsade. Integrerade kyl, frys och diskmaskin. Stor gasspis från Ilve i behagligt blått. Det gamla kallskafferiet från 1927 är i gott behåll bakom en vacker spegeldörr.

Vi går upp till andra våningen i ett ljuvligt trapphus omfamnat av vitlackad pärlspontspanel och tidstypisk rund handledare.

Det övre hallrummets väggar är målade i en behaglig grå nyans, är möblerbart och har ett litet charmigt snedtak. Även här ser vi en passage med vitmålade snickerier i original och pärlspontsklädda väggar.

Det första sovrummet har vitlackade plankgolv, vackert fönsterparti med gatuvy och en liten takrosett. En vägg har kvar den charmiga pärlspontspanelen från tiden då det var kök. Idag används rummet som en walk in closet.

Mot trädgården finns ett romantiskt sovrum med två sängar på var sida om ett spröjsat fönster med utblick över trädgården. Rummet har, som övriga, en takrosett och den klassiska övergången mellan vägg och tak som vi kallar hålkäl. Fint tapetserat.

Rummet intill har en massiv ekparkett i fiskbensläggning med fris, ett av alla de vackra fönstren med utsikt över trädgården samt takrosett. Rummet är dekorativt tapetserat och har i dag funktionen som ett övre vardagsrum med TV.

I fil och via spegeldörrar i par och med massiv ekparkett i fiskbensläggning med fris, nås det som idag används som Master bedroom. Behagligt och vackert tapetserat med badrummet intill. Snyggt inrett i samma stil som toaletten på första våningen, med pärlgrått liggande kakel. Fina trädetaljer och rektangulärt handfat i vitt porslin. Dusch, toalett och handdukstork i gammaldags design.

En skön trätrappa leder upp till vindsvåningen. Allt vitlackat. Pärlspontspaneler och spegeldörrar. Ett charmigt, mattlackat plankgolv breder ut sig i hela våningsplanet. Här finner vi tre sovrum, charmiga fönsterkupor och kattvindar. Ett av sovrummen har tak upp till nock. Det tredje används idag som klädförråd. Badrummet har ett schackrutigt golv i ljust grått, snyggt ihop med mosaik i vitt och vitkalkade, putsade väggar. Ljus duschplats bakom glassvägg vid skulpturalt murverk samt toalett. Intill finns ett mindre förrådsutrymme.

Källarvåningen har servicefunktioner för hushållet, likt "downstairs/upstairs" och inrymmer tvättstuga med bland annat 2 tvättmaskiner, mat-/vinkällare, sko- och skovårdsrum, verkstad samt mycket goda förrådsutrymmen med bland annat fjärrvärme (ägd anläggning) och trädgårdsutgång.

Detta hus erbjuder något alldeles extra med en allt igenom väl utförd renovering, estetiskt som tekniskt. Känslan är en komplett och total lösning för det goda familjelivet. Vardag som till fest.

Byggnaden har 218 kvm boarea + 27 kvm biarea + i källaren finns ytterligare 46 kvm (ej mätbar yta då där är strax under 190 cm takhöjd) = totalt 291 kvm golvyta.
Huset är från början ett 2-familjshus och kan återställas till det om så önskas.

Några ord från ägaren;

"Vi har nu bott i detta hus i sjutton år. Som mest har fyra barn bott med oss här och successivt flyttat ut till egna boenden. Det är fantastiskt hur flexibelt detta hus är och hur lätt man kan ställa om rummen efter olika behov. Vi har byggt om huset från tvåfamiljsboende till ett hushåll (köket som fanns på 2:a våningen går att bygga tillbaks) och renoverade alla ytskikt (vissa plankgolv och trappor behöver målas om). Satte nytt kök, renoverade tvättstugan och badrummet på vinden. Ny elinstallation inkl jordfelsbrytare, bytte några modernare element till gamla och inredde hela vinden som bara var delvis inredd. Satte gatsten, träd och häck på framsidan. Skorstenen renoverades invändigt och utvändigt sattes regnkåpor med galler mot fåglar.
Fasaden målad 2012. Södersidan är nu åtgången och behöver målas om.
2012 nytt badrum på 2:a våningen och ny toalett på 1:a. Avloppsstammen utbytt.
2013 anlades en ny trädgård på baksidan inklusive ny dränering.
2016 lades taket om med enkupigt tegel och nya hängrännor och stuprör. Plåtarbeten på taket uppdaterades och skorstenen kläddes med plåt utvändigt.
De senaste åren har även två källarrum fått ny golvbeläggning (Victorian tiles)."

Möjlighet till parkering finns dels via Boendeparkering på gatan (det finns plats på gatan) samt dels genom att köpa till ett garage i längan mittemot som separat affär.I Änggården finns en livsmedelsbutik, frisör och restaurang. Det finns även två daghem, Lillängen och kooperativet Vitsippan/Blåsippan som också är fritidshem.
Botaniska trädgården delar upp trädgårdsstaden i två delar - främre Änggården i norr och Änggården i söder. Eftersom det intilliggande Änggårdsbergen öster om stadsdelen är klassat som naturreservat, är området skyddat från fortsatt exploatering.
Bra kommunikationer med hållplats vid Botaniska Trädgårdens station, med flertalet spårvagnar och bussar som trafikerar och tar dig vidare.
Här bor du även med direkt närhet till Sahlgrenska och Medicinareberget.
Via bron till andra sidan om Dag Hammarskjöldleden ligger Slottsskogen med sina promenadstråk, Villa Bel Parc och stora fria gräsytor samt inte minst det klassiska utflyktsmålet - Säldammen och djurparken.
Änggårdsgatan fyrtio

Villan:

 • Byggnadsår 1927
 • Fast.bet. Änggården 13:46
 • Uppvärmning Fjärrvärme, friköpt anläggning
 • Byggnadstyp Radhus
 • Säljarens driftskostnader
 • 59939 kr, varav övrigt 1500 kr, uppvärmning 19752 kr, försäkring 11102 kr, vägavg/snö 1100 kr, el 12055 kr, VA 14430 kr
 • Summa pantbrev 6 581 000 kr

Byggnad:

 • Byggnadstyp 2 ½ plan med källare
 • Byggår 1 927
 • Fasad Stående träpanel med hattlockläkt
 • Stomme Betong, tegel, plankstomme
 • Fönster 2-glasfönster, kopplade samt enstaka 1-glasfönster
 • Bjälklag Trä
 • Utvändigt plåtarbete Målad plåt
 • Tak Enkupigt taktegel på sadeltak
 • Grundläggning Betong
 • Uppvärmning Fjärrvärme, friköpt anläggning
 • Vatten och avlopp Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
 • Övrigt om byggnaden Se "Några ord från ägaren"

Ansvarig mäklare

Visningar:

 • Varmt välkommen att anmäla dig här eller ring mäklaren.
  Boka visning
Änggårdsgatan fyrtio