Lerum

Alingsåsvägen trettio

En ovanlig chans att förvärva denna särskilda byggnadshistoriska ädelsten.

  • Boarea 100 kvm
  • Pris 2 900 000 kr eller bud
  • Tomtarea 1 025 kvm
  • Karta
En sällan skådad 1800-tals skola i utbildningsreformens anda, med rödmålad locklistpanel, stenad krypgrund och snickarglädje, stora vitspröjsade fönster, högt i tak och bevarade detaljer som gjutjärns spis samt originalskåp i köket, finns att förvärva i den välbevarade kyrkbyn i det natursköna Snödroppslunden i Lerum.

Den förtjusande skolbyggnaden ligger vackert omsluten av en sporadiskt inhägnad trädgård med karakteristiska granitpelare där skolgrinden en gång hängt och öppnat portarna för barnen till en framtid av ny kunskap. Entréns överfönster och pardörrar flankas av en överbyggd veranda där barnen stått på led och kanske klängt och kivats på det pittoreska kryssräcket då de väntat på att släppas in i farstun där de hängt sina ytterrockar och stökat undan sina kängor. Skolbyggnaden har en del som var ämnad för barnen och en annan för lärarbostaden. Till höger från farstun finner man en hall med det större badrummet som har ett rymligt badkar förutom toalett och handfat med snirkliga kranar av tjusig äldre modell. Genom hallen anländer man till ett stort rum med lika högt i tak och fungerade en gång som den enkla lärarbostaden. Rummet ligger i sydöst och har två luftiga fönster som isolerats att hålla buller och andra ljud på avstånd. Rummet har två utgångar varav den andra leder ut till en sympatisk entré med ett varmt terrakottafärgat klinkergolv som endast brukades av lärarna själva.

Åter i farstun med barnens prydliga klädkrokar kommer man in i en ljus väl tilltagen sal som med sina fem sekelskiftesfönster i sydvästlig riktning bejakar solskenet med öppen famn under alla årets månader och måste stått för en stor del av den upplysning skolbarnen badats i. Längre in i salen kommer man in i det som en gång varit materialrummet. Numera finns ett litet badrum längs med den smala gången med ett stort spröjsat fönster åt norr. Gången leder vidare in i köket där golv-till-tak skåp och hörnskåp med vackra spegeldörrar, nycklar och spåntpanel finns bevarade. Bevarad är även en fint svärtad gjutjärnshäll med en lika vacker spiskåpa som fungerar genom självdrag. Köket enkelt inrett leder ut till lärarbostadens entré. Från entrén kommer man dels ner i tvättkällaren dels kommer man upp till det inredda vindsrummet och den stora imponerande kallvinden. Den järnoxidfärgade lilla skolbyggnaden vilar på en klassisk granitmurad krypgrund där bortre delen har en källarvåning för tvättmaskiner och förrådsutrymmen.

Denna hänförande byggnadsklenod erbjuder så många möjligheter att förverkliga drömmar av olika art. Det kan bli något alldeles speciellt för den med fallenhet för unika byggnadsbevarande detaljer. Golven består till stor del av fungerande laminat-parkett och under dessa kan man möjligtvis hitta de gamla tiljorna att slipa upp för att ge den unika varma stämningen man får i dessa dugliga gamla fastigheter. Grundfundament och murstock för rökkanalerna finns kvar och man kan installera kakelugn eller kamin där de en gångstått. Profilhyvlade lister pryder fönster och golv och med lite kärlek och omvårdnad får dessa förnämliga lister och de imponerande rummen ett omfattande lyft.

Då byggnaden fungerat för allmännytta i långa tider finns flera fördelar så som god ventilation installerad och utrymmen som är mångsidiga för skilda ändamål. Det skulle kunna uppstå en parallell till historien i form av dagbarnsverksamhet eller en verksamhet för hälsa och behandling i kombination med eget boende. Fastigheten är taxerad som småhus, typkod 220. För omtaxering till annan typkod samt nyttjande av fastigheten till annat än verksamhet, får hänvisas vidare med ansökan till Skatteverket och Byggnadsnämnden.

Trädgården är luftig med enstaka träd och ligger inte långt från den lugnt slingrande Säveån som kantas av silvergröna knotiga hängpilar och andra vackert åldrade trädslag. På gården finner man även en rymlig bod för extra förvaring och med någon insats kunde man tänka sig att den byggdes om till exempelvis gäststuga. Det finns också rikligt med plats att skapa parkering på gårdsutrymmet.

Stugan ligger cirka en och en halv kilometer från pendelstationen och där finns också en praktisk pendelparkering att ställa av bilen på. Dock tar det inte mer än några minuter att cykla från huset ner till stationen och Lerums centrum där all nödvändig service finns att hämta inklusive köpcentret Solkatten för trevlig shopping.

Förverkliga era drömmar och försaka ej en ovanlig chans att förvärva denna särskilda byggnadshistoriska ädelsten.

Fastigheten ligger utanför detaljplanerat området. Således finns ingen detaljplan.

Fastigheten överlåts med friskrivningsklausul.

Hjärtligt välkomna till visning.