Långedrag - Eckran

Käringbergsgatan 2A

Fantastisk familjevilla nyligen renoverad om 343 kvm uppförd 1968 på 1266 kvm tomt. Dubbelgarage!

 • Boarea 155 kvm
 • Biarea 188 kvm
 • Högsta bud 9 750 000 kr Se budhistorik
 • Tomtarea 1 266 kvm
 • Karta
Den rymliga och moderna villan, med nytt plåttak, ligger lugnt och idylliskt på hörnet Käringsbergsgatan - Eckragatan. Omgärdad av höga träd och en gammal stenmur med resta granitstolpar vid infarten, ger den ett stilfullt, mäktigt uttryck. Uppfarten rymmer fyra bilar och två bilar ryms i det stora dubbelgaraget som är klinkersbelagt.

Villan har en friköpt, inbjudande plan trädgårdstomt om 1266 kvm. I den uppvuxna trädgården finns buskar växter och blommande perenner från vår till höst. Det finns ett rött lönnträd och ett äppleträd och härliga gräsytor för barnens alla lekar, samt gott om plats för den som önskar att odla. Trädäcket på gaveln är vänt mot västersolen. Trädgården på entrésidan är privat och väldigt solig. Det är lugnt och tyst, så man hör fåglarna kvittra.

Villan innehåller åtta rum och kök, tre-fyra sovrum (med möjligheter till ännu fler), tre badrum, samt ny braskamin. Källarvåningen med öppen spis har en lång rad fräscha utrymmen som kan brukas för till exempel gym, gästrum, kontor, hobby mm. Eller användas för uthyrning, för att få in passiva inkomster, antingen genom att konvertera hela eller delar av källaren (se alternativ planlösningsidé).

DISPOSITION
Vi går in i villan i ett rymligt, öppet hallrum med plats för ytterkläder och skor. Härifrån nås gästtoaletten med dusch men också 2 stora sovrum (varav ena rymmer dubbelsäng) och som enkelt kan delas av till 3 sovrum om man så önskar (se alternativ planlösningsidé). Sällskapsdelen lockar oss vidare med vardagsrum och matsal i en öppen, ljus planlösning med stora fönsterpartier, varav ett med dekorativa infattningar. Sällskapsdelen rymmer en stor sittgrupp och matsalen en rejäl matmöbel. I matsalen finns även en ny braskamin för trevliga sittningar, som även syns från soffan i vardagsrummet. Villan har nya trägolv (ekparketter).

Köket från Marbodal ligger intill matsalen med snygg skåpinredning med tjock massiv bänkskiva i ek, samt utrustat med nya vitvaror, bland annat stor side-by-side kyl/frys från Smeg. Köket har även skön vattenburen golvvärme. Innanför finns det praktiska grovköket med ny tvättmaskin, och ny torktumlare, vask och skjutdörrsgarderober. Från köksfönstren ses stora delar av trädgården med bland annat det mycket trevliga glashuset/uterummet om 19 kvm med två sidor av skjutdörrar i glas som förlänger utesäsongen oavsett väder.

På detta våningsplan är Master Bedroom placerat lite separat för sig med ett öppet rum intill som enkelt kan bli en walk-in closet (används idag som kontor/lounge, se alternativ planlösningsidé). Master Bedroom har ett eget badrum (eller med andra ord ett en-suite bathroom) med härlig vattenburen golvvärme och är stort nog att rymma ett badkar. Master Bedroom har även en lång rad med garderober och utgång till trädäcket.

Gränsande till matsalen finns ytterligare ett rymligt sällskapsrum som också har utgång till trädäcket i väster. Från sällskapsrummet går en vacker ny, platsbyggd massiv ektrappa, ner till ett annat sällskapsrum. Detta rustika mysrum med öppen spis (gjutjärnskassett) vid en vägg av natursten blir snabbt ett favoritrum för hela familjen. Det finns även ett TV-spelsrum intill och ett öppet rum som används som kontor.

Längst in finns 3 större rum, varav ett är riktigt stort (hela huset i bredd) och det rummet har fått ett högt nytt fönster. Både badrum och klädkammare finns. Rummet intill badrummet är F.D. bastu som kan återställas. Det finns även en groventré med vask och separat ingång från trädgården. Detta våningsplan är till största delen nyrenoverat och har en behaglig vattenburen golvvärme. Våningsplanet fördubblar nästan husets storlek.

Den rymliga villan har genomgått en omfattande renovering (se specifikation) och har en stilren exteriör med nymålade fasader, samt nylagt plåttak. Ett uttryck som påminner om den samtida ladhusstilen inom arkitekturen.

Det lugna och idylliska läget passar bra för människor som vill bo i en trygg miljö där historiens vingslag är tilltalande och som samtidigt vill skapa ett trivsamt och modernt familjeboende i den attraktiva villastaden med närhet till kommunikationer, den nya grundskola Långedragsskolan F-6 som invigdes HT-2021, lekplats och fotbollsplan (600 m till Reveljgatan) livsmedelsaffärer, apotek, restauranger och inte minst småbåtshamnar (endast 1 km till Långedrags Gamla Hamn) och Göteborgs södra skärgård.

TRÄDGÅRDEN
Den anlagda trädgården är väl uppväxt och innehåller till exempel rosenbuskar, blå hortensia, syren, järnek, buxbom, påskliljor, tulpaner, pioner, blåklint, prästkrage, lavendel, vallmo, tistel och solhatt.

DUBBEL ADRESS & DETALJPLAN
Fastigheten har två adresser knutna till sig (Käringbergsgatan 2A men även Eckragatan 11A), vilket är intressant vid en eventuell uthyrning. På grund av tomtens hörnplacering kan man enkelt behålla huset privat och ostört, med uthyrningsdel inklusive fönster och ingång mot Eckragatan (se alternativ planlösningsidé). Man kan också parkera längst gatorna i området. Detaljplanen för området kan tillåta att man bygger på en våning, vilket är intressant för den som önskar att bygga på huset eller bygga på garaget. Det är populärt att bygga lägenheter ovanpå garage idag.

KURIOSA
Tomten tillhörde tidigare ”träslottet” Nya Eckran (Käringbergsgatan 2B), innan den styckades av på 60-talet. Nya Eckran är uppförd 1908 i nationalromantisk stil och ritad av arkitekt Sigfrid Ericson, som även ritat Göteborgs landmärke Masthuggskyrkan i samma stil. Nya Eckran är en del av stadens bevarandeprogram och märkt som kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Typiskt är dess kompakta volym med brant tegeltak, brun träpanel, småspröjsade fönster och dess stenmurade skorstenar.

Området Eckran i Långedrag har fått sitt namn av Eckrans Gård (Käringbergsgatan 8), med anor från 1700-talet. Denna gård är även den märkt som kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

ALLMÄNT OM LÅNGEDRAG
Vattnen utanför Långedrag har varit skådeplatsen för otaliga regattor och seglingen som onekligen sätter sin prägel på området. Här finns ett stort intresse för båtliv, även om långt ifrån alla här är seglare. Det är lätt att trivas med havsutsikten, de branta bergen och de kuperade gatorna som ger en charmfull småstadskänsla. Långedrag äger den perfekta kombinationen av skärgårdens skönhet och stadslivets lockande puls - att ha badbryggan bakom knuten är en stor bonus. Spårvagnen ringlar sig charmigt fram. Långedrag erbjuder cykel- och promenadavstånd till stadens centrala delar (man kan även ta sig till staden med utsikt längst älven och Göteborgs hamninlopp). Långedrag består av välvårdade villagator och har mycket gott rykte!

SKOLOR (FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA)
Det är 400 meter till den helt nybyggda Långedragsskolan som rymmer Förskoleklass upp till årskurs 6. Det är 500 meter till Förskolan Eckragatan 36, som just nu skall utökas från 2 till 6 avdelningar (med samma arkitekter som Långedragsskolan). Påvelundsskolan har högstadium, årskurs 7-9.

Det finns även flera andra förskolor, bland annat Talattan, Morgonsol, Bygatan, Tandkullegatan, Villa Villekulla, Lilla Montessori, Kyrkans förskola Älvsborg och The English School Gothenburg. Öppna förskolan finns på Furåsens kyrka.

Fristående skolor är The English School Gothenburg som har engelskspråkig undervisning för Förskola, och från Förskoleklass till och med årskurs 9. Samt Montessori Skäret som är en skola med montessoripedagogik från Förskoleklass till årskurs 9.

SKOLOR (GYMNASIUM & UNIVERSITET)
Man kan snabbt och lätt ta sig till Göteborgs utbud av gymnasieskolor, tack vare den välutvecklade kollektivtrafiken, som finns ett stenkast bort, och tack vare Långedrags närheten till stadens centrala delar. Detsamma gäller för högre utbildning vid exempelvis Chalmers eller Göteborgs Universitet.

KOMMUNIKATION
Närmaste hållplats är Käringberget 500 meter bort. Här går flera spårvagnslinjer och bussar. Vid hållplats Käringberget går bland annat buss 91 till Frölunda Torg åt ena riktningen, och mot Järntorget i andra riktningen. Även snabbuss 114 till Centrala Göteborg. Spårvagnslinje 11 går till Drottningtorget. Spårvagnslinje 9 och 13 trafikerar också området. Man kan också ta spårvagn eller buss i riktningen mot Saltholmen, om man inte vill promenera.

NATUR & FRITID
Långedrag domineras av båtlivet med den stor småbåtshamnen (GKSS Hamn i Långedrag) och även den mindre småbåtshamnen för de boende i närområdet (Långedrags Gamla Hamn och Slip), där det finns möjlighet att erbjudas båtplats. Perfekt för den som vill promenera eller cykla till sin båt. Det finns hela två segelklubbar för alla åldrar (LDSS Långedrags Seglsällskap och GKSS Göteborgs Kungliga Segel Sällskap).

För den som spelar bollsporter på fritiden finns Älvsborgs FF (fotboll) som håller till vid Hagenplan och Påvelundsplan, Påvelunds Tennis- och Badmintonklubb i Sporthall på Redegatan, samt Önnereds HK (Handboll) i Brixly Hallen i Påvelund.

Body by Gard är en Träningsstudio i Långedrag med olika pass såsom grupp-, personlig-, mamma- och utomhusträning. Body by Gard erbjuder även Barndans eller Barngympa. Hinsholmsberget är populärt bland bergsklättrare. Man kan även spela fotboll på fina gräsplaner längst in vid Hinsholmskilen och området är som gjort för långpromenader. Kvällspromenad ut mot Saltholmen eller upp mot Käringberget?

KULTUR & NÖJEN
Närheten till staden och centrala Göteborg betyder ett smörgåsbord av kulturella evenemang inom räckhåll och Frölunda Torg med Kulturhus, Bibliotek och Kulturskola har ett brett utbud av aktiviteter.

AFFÄRER & RESTAURANGER
Handla mat på Coop Konsum Käringberget eller gott fika på Lasse-Majas Bageri och Café. Handla hos Mötesplats Trädgård - Blommor och Café. Ät vällagat med fin utsikt på Seglarkrogen eller Långedrags Värdshus på Talagattan och kanske en after work på Izgara Kök och Bar på Långedragsvägen. Sommaröppna Havsbaren Långedrag erbjuder bland annat drinkar, räksmörgåsar och kulglass vid havet. Allt inom trevligt promenadavstånd.

VÅRD
Wästerläkarna på Hängpilsgatan har både Barnavårdscentral och Vårdcentral. Tillhör SDF Västra Göteborg.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR
En del glaskassetter och fönster är bytta 2002, 2009 och 2012. Större renovering av elen, med bland annat ny elcentral inklusive jordfelsbrytare, har utförts.

RENOVERING - SPECIFIKATION

Fiber indraget 2020

Ny ventilation - både friskluftsventiler (självreglerande med termostat som ökar och minskar luftflöden efter temperatur, men som även kan användas manuellt) samt frånluftsfläktar (med bland annat helautomatisk fuktstyrning) 2022

Nytt plåttak, samt nya hängrännor och stuprör (vattenavrinning) på huset 2022

Nya hängrännor och stuprör (vattenavrinning) på garaget 2022

Nya hängrännor och stuprör (vattenavrinning) på glashuset/uterummet 2022

Nymålad fasad och nymålade detaljer såsom dörrar och fönster på huset 2022

Nymålad fasad och nymålade detaljer såsom dörrar och fönster på garaget 2022

Nymålad fasad på glashuset/uterummet 2022

Nymålade väggar invändigt, i glashuset/uterummet 2022

Ny braskamin på entréplan 2022

Nya vitvaror i köket, kyl/frys, diskmaskin, häll och ugn 2022

Ny tvätt och torktumlare 2022

Nya ekparkettgolv i trä på hela entreplan, förutom Master Bedroom och Sällskapsrummet som även har golv i ek 2022

Nya golvlister 2022

Nya golv i hela källarplan, förutom pannrum och groventré som har klinkers 2022

Nymålade ytor på hela entréplan såsom väggar, innertak, dörrar och snickerier 2022

Nymålade fondväggar i en mjuk grå nyans i entréhallen och i tre sovrum 2022

Nymålade ytor på hela källarplan såsom väggar, innertak, dörrar och snickarier 2022

Nymålat kök dvs. köksluckor i trä, med design i tvådelad färgsättning (grå underskåp och vita överskåp) 2022

Ny tjock massiv ek bänkskiva i köket 2022

Ny rostfri diskho och ny blandare (kran), samt nya handtag i köket 2022

Ny tjock massiv ek bänkskiva i tvättstugan 2022

Nya hyllor, ny list, nya handtag i tvättstugan 2022

Nya innerdörrhandtag på samtliga dörrar i hela huset 2022

Nya handtag på samtliga garderober i hela huset 2022

Satt in entrédörr med sidoljus, även flytt av entrédörrens position, byggt ny yttervägg med ny fasad 2022

Ny entréaltan med staket och trappa i impregnerat trä med svarta metallstolpar 2022

Ny altan med staket och trappor, i impregnerat trä med svarta metallstolpar, på gaveln åt väster 2022

Nytt staket, i impregnerat trä med svarta metallstolpar, vid luftvärmepumpen utomhus 2022

Ny platsbyggd trappa i massiv ek, med rostfria detaljer i svart, mellan våningsplanen 2022

Tagit bort två trappor och byggt igen mellan våningsplanen, vilket förbättrar planlösningen och ger fler användbara rum, ytor, funktioner och kvadratmeter 2022

Nytt fönster i matsalen 2022

Nytt högt fönster i det största rummet på källarplan 2022

Flytt av fönster i fasaden och ny yttervägg med ny fasad vid kontoret 2022

Nya fönsterbrädor i vardagsrum, matsal och sällskapsrum på entréplan 2022

Nya blandare (kranar) i alla tre badrum 2022

Nya takduschar i alla tre badrum 2022

Nya svarta toalettsitsar i alla tre badrum 2022

Nya handdukskrokar och toalettpappershållare i alla tre badrum 2022

Ny spegel och belysning i gästtoaletten med dusch 2022

Ny spegel och belysning i badrummet på källarplanet 2022

Ny svart duschvägg i badrummet på källarplanet 2022

Nymålade trä badrumsmöbler från Vedum (svart kulör) i badrummet vid Master Bedroom 2022

Två nybyggda innerväggar, mellan kök och kontor, samt mellan tvättstuga och hall 2022

Ny massiv furu bänkskiva, fönsterbräda och hylla i garaget 2022

Nya handtag på förvaringen i garaget 2022

Nya knoppar på förvaringen i pannrummet 2022

Ny utebelysning dvs. lampor på fasaden, en stor lyktstolpe och två pollare i trädgården 2022
Käringbergsgatan 2A

Villan:

 • Byggnadsår 1968
 • Fast.bet. Älvsborg 54:12
 • Uppvärmning Värmepump, luft-vatten (2004)
 • Byggnadstyp Friliggande villa
 • Energiprestanda 53 kwh/kvm och år
 • Säljarens driftskostnader
 • 45970 kr, varav försäkring 15750 kr, renhållningsavgift 3800 kr, el 21195 kr, VA 5225 kr
 • Summa pantbrev 4 350 000 kr

Byggnad:

 • Byggnadstyp 1 plan med inredd källare
 • Byggår 1 968
 • Fasad Tegel och träpanel
 • Stomme Trä/betong
 • Fönster 2-glasfönster, 3-glasfönster
 • Bjälklag Trä
 • Utvändigt plåtarbete Koppar
 • Tak Plåt (2022)
 • Grundläggning Betong
 • Uppvärmning Värmepump, luft-vatten (2004)
 • Vatten och avlopp Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
 • Övrigt Garagetak (2012)
 • Övriga byggnader/utrymmen Uterum (2007)

Ansvarig mäklare

Visningar:

Varmt välkommen att kontakta mäklaren för mer information!
Käringbergsgatan 2A