Annedal

Annedals Trappor ett

Engelskt Townhouse anno 1883 i toppskick! Totalt 323 kvm. Två etagelägenheter. Friköpt tomt!

 • Boarea 235 kvm
 • Biarea 88 kvm
 • Pris 22 000 000 kr eller bud
 • Tomtarea 281 kvm
 • Karta
Engelskt Townhouse, anno 1883, om totalt 323 kvm i toppskick. Fördelat på 11 rum och 3 vindsrum i 2 etagelägenheter och lyxinredd källarvåning med bland annat spa och vinkällare! Vaxade plankgolv, höga spröjsade fönster i djupa nischer med marmorbräden, 4 kakelugnar och 2 öppna spisar. Totalt renoverat 2014 med ny el och vvs, nya kök och badrum mm. Bergvärme. Gammaldags trädgård omgärdad av rosenbuskar. 2-3 p-platser på fastigheten. Friköpt tomt!


ENTRÉN
Portens entréparti knyter an till det sena 1800-talet. Entrédörrar i par med överljus och ytterligare fönsterpartier ser till att dagsljuset fyller det invändiga trapphuset. Trappstegen i kalksten vittnar om stegen som gått där under 140 år. En mäktig, trygg känsla infinner sig när vi går upp till första våningen i den nedre etagevåningen.


NEDRE ETAGEVÅNINGEN (Vån 1 och 2)
Vi ställer av skorna i tamburen och går in i det välkomnande hallrummet med 2,8 meter i tak och vackert vitvaxade plankgolv i original. Två höga, spröjsade fönsterpartier i djupa nischer med bräden i marmor bidrar till en lite gammaldags känsla. Master bedroom är sagolikt vackert rum med det charmiga plankgolvet, två höga fönsterpartier och en vit kolonnkakelugn med mässingsluckor i funktion. Här finns även en rad garderober. Intill ligger ett stort dressingroom med många garderober. Ett hörnrum med fönster i två väderstreck. Det andra sovrummet ligger på det andra hörnet och har, förutom fönster i två väderstreck, en platsbyggd hörngarderob på gammaldags vis. Båda sovrummen rymmer en dubbelsäng om så önskas. Badrummet nås från tamburen och har kalkstensplattor i vinrött och grått, dusch och porslin i vitt. Den välformade trappan i fint snickeri leder oss till det övre etaget.

Den andra våningen är bara fortsättningen på en ljuvlig upplevelse och detta övre hallrum kallar vi för matsalen. Möblerat med en större matmöbel i väntan på vardagsfester eller högtidliga kalas. Två höga fönsterpartier i djupa nischer sällskapar. Köket ligger intill och är fint platsbyggt i massivt trä och återspeglar den gamla tiden i liten mån. Bra maskinell utrustning med bland annat induktionshäll från Miele (80 cm) och spisfläkt från Fjäråskåpan samt rymliga arbetsbänkar i Carraramarmor. Allt i praktisk u-form. Fönsterbänken är glimten i ögat. Härifrån kommer tips och glada tillrop till kocken. Ett fint badrum med kalkstensplattor i vinrött och grått, ett kilformat badkar och porslin i vitt. Golvvärme och dimbara spots. I fil med matsalen ligger vardagsrummet. Så vackert med all tänkbar charm. Plankgolvet och de två höga fönsterpartierna tillsammans med en vit kolonnkakelugn i funktion med luckor och gnistskydd i mässing. En skjutbar spegeldörr öppnar till hörnrummet intill med fönsterpartier i två väderstreck. Det passar bra som arbetsrum eller sovrum. Vi går ut igen i byggnadens huvudtrapphus med kalkstenstrappstegen i original och kommer till den övre etagevåningen.


ÖVRE ETAGEVÅNINGEN (Vån 3 och 4)
Här bjuds en charmig planlösning med ljuvliga plankgolv, delvisa öppningar i nock och synliga takbjälkar 4,4 meter upp. Rena tegelväggar och väggar strukna i kalkvitt, 2 badrum, 2 öppna spisar och 2 kakelugnar. Dimbara spots.

Det stora hallrummet välkomnar med charmigt vitvaxat plankgolv. Vi går in i det vackra rummet med två fina fönsterpartier och en vit kolonnkakelugn i funktion. Luckor och gnistskydd klassiskt i mässing. Rummet används som lounge. Ett lugnt och skönt rum med öppningar till både hallrummet och köket. Det trivsamma köket har två fönsterpartier i väster med delvisa öppningar mot vindsplanets innertak. Skåpinredning i vinkel och goda arbetsytor i ek. Köket ger plats åt ett rejält matbord. Den i väggen integrerade öppna spisen måltiden en hemtrevlig känsla. Master bedroom har två spröjsade fönsterpartier i djupa nischer mot morgonsolen och direktaccess till ett dressingroom med en hel vägg av garderober. En vacker kolonnkakelugn i funktion med luckor och gnistskydd i mässing behagar såväl som de två, tätt sittande fönsterpartierna i öster. Rummet används idag även som arbetsrum. Två fräscha badrum, det ena med dusch och det andra med badkar och båda med delvisa öppningar till vindsvåningens innertak 4,4 meter upp. I dessa öppningar hänger glittrande kristallkronor och dekorerar. Vi fortsätter en fint snickrad och öppen trätrappa till vindsvåningen med charmigt vitvaxat plankgolv och tre vindsrum. Takfönstren förser denna etagevåning med ett fint dagsljus. De tre gavelväggarna är i originalutförande med handslaget rött och gult tegel som tillsammans med takstolarna ger en mycket njutbar och charmig stämning.


KÄLLARVÅNINGEN
Källarvåningen är belägen en halv trappa ner från husets entré och har fönster i djupa nischer vilka ger ett fint ljusinsläpp. Denna gemytliga och på samma gång lite lyxiga våning karaktäriseras av ett vackert kalkstensgolv i fallande längder, uppvärmt av vattenburen bergvärme, och rena tegelväggar samt de vitmålade granitväggarna av bastanta dimensioner. Ett rum är inrett som tränings-/yogarum. Intill ligger tvättstugan med dubbla tvättmaskiner och torktumlare från Bosch. Här är även bergvärmepumpen och varmvattenberedaren från Nibe installerade. Härifrån nås ett fräscht badrum med bland annat toalett och dusch. Vinkällaren har hela den sköna atmosfären man förväntar sig och ger trevliga möjligheter till provningar i goda vänners lag. Intill finns ett spa med bastu och Jacucci samt en trivsam relaxavdelning. I källarvåningen finns även kyl och frys.


TRÄDGÅRDEN
Skyddad trädgård mitt i stan med stenlagd uteplats och förrådsbod inredd som sommarkök med kyl och vask. Här finns även matberedningsytor och en loungesoffa intill matbordet. Fina dofter från gräsmattan och inhägnaden av rosenbuskar samt ett klassiskt trästaket . Förvaring av cyklar mm. 2-3 parkeringsplatser på fastigheten.


LITE OM HUSET
Byggnaden har bedömts som särskilt värdefull och ingår i Göteborgs bevarandeprogram, uppförd 1883 efter ritningar av Victor Adler. Arkitekten Adler ritade flera kända byggnader i Göteborg som t ex Saluhallen, Riksbankshuset och Frimurarlogen. Stilen kan beskrivas som det sena 1800-talets tegelarkitektur.

Huset har genomgått en invändig totalrenovering 2014. Se specifikationen med bland annat nytt värmesystem med bergvärme samt nya radiatorer. Golvet i källaren grävdes ut och nytt golv av kalksten lades med vattenburen golvvärme, förutom i vinkällaren, samt med underliggande isolering. Nytt el-system. Nya ytskikt i alla rum. Två kök. Vinden inreddes. Fönsterbyte, några fönster byttes på 80-talet. Alla 5 våtrummen renoverades 2014 av entreprenör.

Byggnadens planlösningar ger flexibla möjligheter att disponera huset som en enda stor bostad eller så kan man som ägare hyra ut den övre etagevåningen och själv bo i den nedre. Det kan nyttjas som generationsboende alternativt boende och verksamhet.

Huset passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär, mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna.


DRIFTKOSTNADER
61188 kr, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/-skatt med 9 287 kr. Total 70 475 = 5873 kr/mån. Baserat på rörligt elpris 2022.


I NÄRHETEN
Annedal är en mycket trivsam och lugn del av Göteborgs centrum, utan någon genomfartstrafik.

Annedalsskolan och Lilla Samskolan ligger precis intill. Handelshögskolan och en förskola ligger nära såväl som många restauranger och mataffärer.

På bekvämt promenadavstånd ligger Linnéstaden, Haga, Vasastaden och Lorensberg med allt vad dessa stadsdelar erbjuder. I närområdet finns även Hagabadet, Nordic Wellness 2 anläggningar samt Fjäderborgen. Sköna naturupplevelser bjuds i Slottskogen, Botaniska trädgården och i Änggårdsbergen. Under sommarhalvåret är det populärt att cykla ut till havet på den gamla banvallen.

Även Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborgs Universitet och Chalmers Tekniska Högskola kan man nå efter en fin promenad.

Det finns också bra kommunikationer med hyrcyklar intill samt spårvagns- och busshållplatser.
Annedals Trappor ett

Villan:

 • Byggnadsår 1883/2014
 • Fastighetsbeteckning Annedal 4:1
 • Byggnadstyp Radhusgavel. Gavelradhus om 3.5-plan & inredd källare
 • Energiprestanda 46 kwh/kvm och år
 • Säljarens driftskostnader
 • 61 188 kr, varav försäkring 8 488 kr, renhållningsavgift 5 400 kr, el 45 000 kr, VA 2 300 kr
 • Summa pantbrev 6 987 000 kr
 • Fasad Tegel
 • Stomme Trästomme. Murverk. Stål.
 • Fönster 2-glas kopplade energiglas. 2- & 3-glas isolerglas
 • Tak Betongpannor på träfibeskivor
 • Grundläggning Stenfot
 • Uppvärmning Bergvärme med vattenburna radiatorer och golvvärme
 • Vatten och avlopp Kommunalt
 • Övrigt om byggnaden Se spec
 • Övriga byggnader/utrymmen Även stålbjälklag mellan vån 3 och 4

Visningar:

 • Varmt välkommen att anmäla dig här eller ring mäklaren.
  Boka visning

Är du intresserad av detta hem?

  Annedals Trappor ett