Stora Gårda fyrtioett
Attraktivt radhus i tilltalande skick om 6 rok, totalt 162 kvm, uppfört 1974 med garageplats!
- Boarea 115 kvm
- Biarea 47 kvm
- Pris 10 500 000 kr eller bud
- Tomtens storlek 114 kvm
- Karta
Med högt och naturnära läge erbjuds ett harmoniskt radhus i Stora Gårda uppfört 1974 efter ritningar av Nils Otto Nilsson, White arkitekter. Huset renoverades 2018 och är i ett mycket tilltalande skick med 4-5 sovrum, öppet snyggt kök, 2 badrum, separat gästtoalett, fina golv och många garderober. Trevliga uteplatser i öster och väster. Barnvänligt & bilfritt område. Garageplats med laddbox.
Övrig information:
- Tillträde enligt överenskommelse
Rumsbeskrivning:
-
Det känns omtänksamt och trevligt att gå in i området mellan de låga murarna kring husens uteplatser och de charmiga tegelfasaderna med lite engelsk karaktär. Vi går till Nr 41!
Huset uppfylls av en harmonisk färgsättning och fina materialval. Entréhallen har ett mörkgrått klinkergolv med värme och plats för ytterkläder och skor. Intill ligger gästtoaletten med lika golvklinker och ljus, dekorativ mosaik. Vitt, rektangulärt handfat på mörkbrun komod. Högt placerat fönster i halvmåneform, delat med hallen.
Ett vackert golv i ekplank breder ut sig i det öppna våningsplanet med funktionerna kök, matplats och vardagsrum. Köket i U-form med vit skåpinredning och arbetsbänkar i svart granit. Trevlig utblick i fönstret mot entrésidan. Ett stort matbord ryms lätt såväl som en skön sittgrupp. En braskamin bidrar till en avslappnad stämning. Två snygga, spröjsade pardörrar vetter mot trädgårdssidan och uteplatsen. Trädgården är egentligen ett enda stort trädäck för trivsamma stunder. Lättskött på alla vis.
En vitlackad, öppen trappa leder upp till andra våningen och det övre hallrummet inrett med en garderobsvägg. Här finns idag två sovrum, varav det ena är mycket stort och kan enkelt avdelas till två sovrum, så som det var från början. Badrummet har stora, kvadratiska golvklinker i mörkgrått och vitt liggande kakel. Badkar med dusch, handfat och toalett i vitt porslin. Golvvärme och dimbara spots. Rummen på andra våningen har behagligt välvda fönsterkupor och genomgående ekparketter. Stilrena innerdörrar som i hela huset.
Vindsvåningen med sina snedtak och två takfönster är ett mysigt sovrum lite för sig. Kanske ateljé?
Källarvåningen är konsekvent inredd med ekgolv och mörkgrå klinkers. Här finns ett allrum alternativt sovrum, innanför glasade skjutdörrar, en stor klädkammare med mycket bra skåpinredning, stort badrum med dusch, toalett, handfat, bastu, tvättmaskin och torktumlare. Via en sluss kommer man ut i garaget och den tillhörande parkeringsplatsen med el-laddning.
Till fastigheten hör även ett förråd i garaget om ca 4 kvm.
I garaget finns även gästparkering.
Samfällighetsavgiften inkluderar garageplats, allmän belysning i området, underhåll på gården med snöröjning, trädklippning och allmän skötsel.
Detta harmoniska radhus karaktäriseras av en allt igenom välplanerad rumsdisposition, praktiska funktioner och trivsam inredning. Med möjlighet till 5 sovrum är det som gjort för en barnfamilj. Lugnt och tryggt läge i området och nära till både Delsjö Naturreservat och stadens utbud av affärer, nöjen, kultur, service och bra kommunikationer.
Omgivning:
-
Allmänt om området
Villastad med charm och finess nära Delsjöns naturområde Örgryte inkorporerades i Göteborg 1922 och markerna delades upp i sju delområden som fick namnet efter de gamla gårdarna som legat här: Bö, Skår, Jakobsdal, Kärralund och Torp. Örgryte var ursprungligen namnet på en vidsträckt socken, från Partille i öster till Majorna i väster. Numer är området uppskattat för sin närhet till både centrum och sköna naturområden kring Stor och Lilla Delsjön. Stora villor från förra sekelskiftet blandas med radhus och flerbostadshus av senare ålder.
En lantlig idyll i skogskanten till Delsjöområdet ligger den pampiga mangårdsbyggnaden till gården Stora Torp med marker intill Delsjöarna. Stora Torp byggdes år 1844 av David Carnegie och återuppfördes 1873 av dåvarande ägaren konsul Ekman efter en brand. Stora Torp är en av få bevarade större gårdar i Göteborg. I början och mitten av 1800-talet var det flera förmögna familjer som lät uppföra förnäma villor i det lantliga Örgryte, på behagligt avstånd från stadens jäkt. Villorna placerades ofta på ägorna till de äldre gårdarna i Örgryte. Längs Danska Vägen ligger Villa Överås, uppförd av James Dickson år 1861 och Villa Wilhelmsberg från 1870.
Trädgårdsstaden i samband med inkorporeringen 1922 fastställde stadsingenjör Albert Lilienberg en stadsplan för Örgryte som anslöt till bebyggelsen i Bagaregården och innehöll mestadels villor, men som delvis kom att ersattas av flerbostadshus och radhus. I Örgryte Trädgårdsstad blev Lilienbergs idéer förverkligade till fullo. Orangerigatan kantas av villor i 1920-talets klassicistiska stil omgivna av grönskande trädgårdar och längs S:t Sigfridsgatan övergår Trädgårdsstaden i radhus. Stadsplanen var inspirerad av 1920-talets ideal med slingrande gator som bjöd på nya utblickar vart man gick. Borta var de räta gator och slutna gårdsrum som präglar stenstadens rutnätsplan. Stor hänsyn togs till topografi och befintlig grönska. Funkis i Skår Längs den böjda Skårsgatan ligger ett trettiotal funkisvillor med vita fasader och kubisk form. Husen byggdes mellan 1937-1947 och Skårsgatan räknas till Göteborgs främsta funkisområde. Även i en nationell kontext är det ett av de tidigaste och mest uppmärksammade funkisområdena i Sverige.
Stadsplanen togs fram av Uno Åhrén som tillträdde som stadsingenjör i Göteborg år 1932. Villor i Kärralund Öster om Bö och Skår ligger Kärralund. Vid Hagelyckegatan, Skillnadsgatan och Welandergatan hittar man flera trävillor i utpräglat nationalromantisk stil uppförda under perioden 1900–1925. De tillhör Kärralunds villastad som anlades av Fastighets AB Kärralund på mark som tillhört den gamla gården Kärralund. I Kärralund finns även en del fina exempel på 1940-talets flerbostadshus. Längs Iskällareliden ligger ett tiotal lamellhus från 1946-1948, utförda i tidstypiskt gult tegel och med åttkantiga fönster. På andra sidan om Delsjöbäcken, längs Anders Zorngatan, ligger fler tidstypiska trevåningshus i gult tegel, fritt placerade och omgivna av öppna gräsytor. Jakobsdal Uppe på höjderna intill S:t Sigfrids plan ligger Jakobsdal med namn efter den tidigare gården på platsen. Jakobsdal är en gömd liten pärla med både vackra hus och närheten till både Skår och centrum. Området består av fyra storgårdskvarter i 5-6 våningar uppförda 1928-32 efter ritningar av bland andra N Olsson och är goda exempel på påkostad tegelarkitektur i den sena klassicismens anda.
Ansvarig mäklare

- Tomas Ahre
- 0705 250650
- [email protected]

- Peter A. Johansen
- 0732 620051
- [email protected]

Villan:
- Byggnadsår 1974
- Fastighetsbeteckning Bö 82:20
- Byggnadstyp Radhus. 2.5 plan med källarvåning
- Energiprestanda 64 kwh/kvm och år
- Säljarens driftskostnader 71 570 kr, varav försäkring 2 680 kr, el 17 250 kr, vägsamfl. 41 640 kr, VA 10 000 kr
- Summa pantbrev 7 370 000 kr
- Fasad Tegel, trä
- Stomme Betong, tegel, trä
- Fönster 2-glasfönster isolerrutor
- Bjälklag Betong
- Tak Lertegel, 2007
- Grundläggning Betongplatta på mark
- Uppvärmning Luft/luftvärmepump/ braskamin
- Vatten och avlopp Kommunalt
- Övrigt om byggnaden 2 018
Visningar:
-
Varmt välkommen att anmäla dig här eller ring mäklaren.Boka visning
-
Varmt välkommen att anmäla dig här eller ring mäklaren.Boka visning
Är du intresserad av detta hem?
