Örgryte

Förtroligheten tjugoåtta

Fantastisk funkisvilla om 311 kvm med alla klassiska detaljer, fina uteplatser och 2 garage!

  • Boarea 270 kvm
  • Biarea 41 kvm
  • Pris 24 000 000 kr
  • Tomtens storlek 559 kvm
  • Karta
Fantastisk funkisvilla med mäktigt uttryck och fin atmosfär med alla klassiska former och detaljer i 8 rok, totalt 311 kvm med sagolika sällskapsrum och Master bedroom av internationell klass. Vackra vitlaserade, massiva ekparketter i fiskbensläggning fyller rummen, upplysta av ljuset från oräkneliga fönsterpartier. Se de höga i trapphuset och de många i burspråken. Trevliga uteplatser och två garage! Uppförd 1938 efter ritningar av den erkände arkitekten Börje Eliasson på högt belägen, friköpt tomt om 559 kvm med privat läge.

På vägen upp genom Skårs Allé skymtar de klassiska funkisvillorna på rad efter Förtroligheten. På Nr 28 visar fasaderna på allt det bästa från tiden. Inuti den höga stenmuren finns två garage. Vi går upp till entrévåningen.

Hallrummet välkomnar med kalkstensgolv och väggar strukna i brutet vitt som i resten av huset, med undantag av Master bedroom i mörk grå ton. Här finns plats för avhängning samt en gästtoalett med dusch. Snyggt inrett i Carraramarmor med glasad vägg vid duschplatsen och rektangulärt handfat på komod.

Dekorativt fönsterparti mot rummet intill. Antingen ett bra sovrum eller arbetsrum/gästrum. Två stora fönsterpartier, varav det ena med den karaktäristiska svängda formen.

Intill ligger allrummet, ett skönt rum med glasade pardörrar ut till ett trädäck med god plats för möblering. En vintergrön häck avgränsar mot gatan. Från däcket nås även ett förråd för trädgårdsmöbler och -redskap. Allrummet används idag som bio- och sällskapsrum. Det kan även vara ett skönt sovrum om man så vill.

Innanför finns tvättstugan med schackrutigt klinkergolv, tvättpelare, skåpinredning samt ett förrådsrum, fd torkrum. Även pannrummet har schackrutigt golvklinker samt skåpinredning och fjärrvärmeanläggning. I anslutning till pannrummet finns även ett förrådsutrymme.

En snygg trappa upp och via ett vackert valv, kommer vi till första våningen - Sällskapsvåningen - med vardagsrum och matsal i öppen planlösning om cirka 55 kvm med ljuvlig vitlaserad, massiv ekparkett i fiskbensläggning. Vardagsrummet har två stora fönsterpartier, varav det ena med den tidstypiska svängda formen. Den öppna spisen följer samma sköna form och vänder sig ut mot rummet från sin hörnplacering. Rummet är möblerat med en skön, yvig sittgrupp i mitten av rummet. Takhöjden är 2,7 meter. Här vilar en skön atmosfär.

Intill lockar matsalen med sin vackra rumsvolym och med de glasade altandörrarna i söder, vilka öppnar upp mot soldäcket och trädgården. Ljuset strömmar även in via det gigantiska fönsterpartiet i väster. Rummet är förstås möblerat med en rejäl matsalsmöbel. Det är en sagolik plats för vardagsfester och högtidliga kalas. Via den öppna planlösningen ges en lustfylld och öppen kommunikation mellan köket och matsalen.

Det påkostade köket har en bastant köksö i marmor och stor spishäll från Fjäråskupan i mitten, omgärdad av exklusiv skåpinredning från Kvänum. Här finns all utrustning man kan tänkas önska med materialval av mycket hög klass. Spisen som är 120 cm bred är från Ilve Majestic med sex brännare och två induktionsplattor. Här finns även en micro /ångugn, porslinsvärmare, separat kyl frys med frysfack för istillverkning. Allt från Miele. I anslutning till köket finns även en toalett. Ett stort fönsterparti i öster med trivsam utsikt mot naturen. I köket finns även god plats för de som bara vill sällskapa och se på samt ett matbord vid söderfönstret. Utgång även till däcket och trädgården via glasade pardörrar. I trädgården finns en stor stenlagd uteplats samt trädäck. Här känns det lite kontinentalt!

Vi fortsätter upp i det fina trapphuset. Det finns en lyxig känsla i trappmattan och en mäktig överraskning i det höga blyinfattade fönsterpartiet. Det övre hallrummet finns där i samma harmoni som vi redan kommit i. Möblerat med soffa. Som gjort för en favoritbok eller två.

Master bedroom med sin volym, den klassiska svängda fönstersättningen och de höga garderoberna ger en omedelbar hotellkänsla. Sparsamt möblerad med bland annat en dubbelsäng och fåtöljer, förstärker intrycket. Utsikten förgyller.

Badrummet intill har både dusch och badkar, toalett och två handfat. Temat är mosaik.

Ytterligare två sovrum finns på våningsplanet, varav det ena med utgång till söderbalkongen och det andra med det för tiden så typiska hörnfönsterpartiet.

Det är förbluffande hur villans läge i stort sett är insynsskyddat och hur uteplatserna bjuder en så härlig privat känsla. Så det är ett mycket charmigt och komfortabelt boende som erbjuds mellan å ena sidan det fantastiska Delsjö naturreservat samt Delsjö golfklubb och å andra sidan innerstadens stora utbud av bland annat kultur, evenemang, affärer och restauranger. Allt på promenadavstånd. Även snabbt ut på de stora trafiklederna.

Den gröna granntomten i sydost om fastigheten kallas Grönstensplatsen och ägs av Göteborgs Stad samt är kommunplatsmark. Kommunen har inga planer för området mer än att söka ledningsrätt för befintliga fjärrvärmeledningar.

”Bland de arkitekter som skapade villorna i Skår var de flitigaste Börje Eliasson och Rudolf Hall. Villorna i Skår kan sägas utgöra en borgerlig variant av den sunda och goda bostaden. I Sverige manifesterades funktionalismen genom Stockholmsutställningen 1930, och den byggnadsstil som skapades kom i folkmun att kallas ”Funkis”. Funkisens exteriör kännetecknas av balkongrika vitputsade kubiska volymer med flacka tak. Interiörerna är ljusa och luftiga. Funkisvillorna i Skår är av bevarandeintresse då de utgör en väl sammanhållen byggnadsstil, vilken genom sina exteriörer och interiörer representerar en viktig fas i svensk arkitekturhistoria.”

På Skårsgatan och på Förtroligheten finns ett trettiotal vitputsade funkisvillor uppförda 1937-1947, vilka bildar en arkitektonisk helhet med välbevarade villor i modernistisk stil. Detta är det enda området i Göteborg med sammanhängande villabebyggelse av denna karaktär. Bebyggelsen utgörs av friliggande villor om två våningar med näst intill platta tälttak och fasader som är putsade i ljusa kulörer. Karakteristiskt är stora fönster och fönsterpartier placerade långt ut i fasadliv, skärmtak ovan entréerna, balkonger med rundad front över hörn och altaner ovan garagen. Husen är placerade nära gatan, och saknar därför äldre tiders förträdgårdar. Detta var ett sätt att säkerställa en stor privat trädgård på baksidan. Mer än hälften av villorna ritades av arkitekten Börje Eliasson.

Exteriört fick Eliassons villor en likartad utformning som kännetecknas av vitputsade kubiska former som kröns av flacka pyramidtak. En viss variation förekommer dock. Gemensamt är de ljusa putsade fasaderna, de nästintill platta taken och relativt kraftiga taksprång. Fönstren är av 2- eller 3-luftsmodell och det förekommer perspektivfönster i hörnen. Från villans kubiska grundvolym har det adderats utbyggnader med rundat hörn i bottenvåningen och altan på ovanvåningen. Till samtliga av Eliassons villor hörde även garage.

Övrig information:

  • Tillträde enligt överenskommelse
  • Allmänt om området Villastad med charm och finess nära Delsjöns naturområde Örgryte inkorporerades i Göteborg 1922 och markerna delades upp i sju delområden som fick namnet efter de gamla gårdarna som legat här: Bö, Skår, Jakobsdal, Kärralund och Torp. Örgryte var ursprungligen namnet på en vidsträckt socken, från Partille i öster till Majorna i väster. Numer är området uppskattat för sin närhet till både centrum och sköna naturområden kring Stor och Lilla Delsjön. Stora villor från förra sekelskiftet blandas med radhus och flerbostadshus av senare ålder.

    En lantlig idyll i skogskanten till Delsjöområdet ligger den pampiga mangårdsbyggnaden till gården Stora Torp med marker intill Delsjöarna. Stora Torp byggdes år 1844 av David Carnegie och återuppfördes 1873 av dåvarande ägaren konsul Ekman efter en brand. Stora Torp är en av få bevarade större gårdar i Göteborg. I början och mitten av 1800-talet var det flera förmögna familjer som lät uppföra förnäma villor i det lantliga Örgryte, på behagligt avstånd från stadens jäkt. Villorna placerades ofta på ägorna till de äldre gårdarna i Örgryte. Längs Danska Vägen ligger Villa Överås, uppförd av James Dickson år 1861 och Villa Wilhelmsberg från 1870.

    Trädgårdsstaden i samband med inkorporeringen 1922 fastställde stadsingenjör Albert Lilienberg en stadsplan för Örgryte som anslöt till bebyggelsen i Bagaregården och innehöll mestadels villor, men som delvis kom att ersattas av flerbostadshus och radhus. I Örgryte Trädgårdsstad blev Lilienbergs idéer förverkligade till fullo. Orangerigatan kantas av villor i 1920-talets klassicistiska stil omgivna av grönskande trädgårdar och längs S:t Sigfridsgatan övergår Trädgårdsstaden i radhus. Stadsplanen var inspirerad av 1920-talets ideal med slingrande gator som bjöd på nya utblickar vart man gick. Borta var de räta gator och slutna gårdsrum som präglar stenstadens rutnätsplan. Stor hänsyn togs till topografi och befintlig grönska. Funkis i Skår Längs den böjda Skårsgatan ligger ett trettiotal funkisvillor med vita fasader och kubisk form. Husen byggdes mellan 1937-1947 och Skårsgatan räknas till Göteborgs främsta funkisområde. Även i en nationell kontext är det ett av de tidigaste och mest uppmärksammade funkisområdena i Sverige.

    Stadsplanen togs fram av Uno Åhrén som tillträdde som stadsingenjör i Göteborg år 1932. Villor i Kärralund Öster om Bö och Skår ligger Kärralund. Vid Hagelyckegatan, Skillnadsgatan och Welandergatan hittar man flera trävillor i utpräglat nationalromantisk stil uppförda under perioden 1900–1925. De tillhör Kärralunds villastad som anlades av Fastighets AB Kärralund på mark som tillhört den gamla gården Kärralund. I Kärralund finns även en del fina exempel på 1940-talets flerbostadshus. Längs Iskällareliden ligger ett tiotal lamellhus från 1946-1948, utförda i tidstypiskt gult tegel och med åttkantiga fönster. På andra sidan om Delsjöbäcken, längs Anders Zorngatan, ligger fler tidstypiska trevåningshus i gult tegel, fritt placerade och omgivna av öppna gräsytor. Jakobsdal Uppe på höjderna intill S:t Sigfrids plan ligger Jakobsdal med namn efter den tidigare gården på platsen. Jakobsdal är en gömd liten pärla med både vackra hus och närheten till både Skår och centrum. Området består av fyra storgårdskvarter i 5-6 våningar uppförda 1928-32 efter ritningar av bland andra N Olsson och är goda exempel på påkostad tegelarkitektur i den sena klassicismens anda.
Förtroligheten tjugoåtta

Villan:

  • Byggnadsår 1938
  • Fastighetsbeteckning Skår 3:5
  • Byggnadstyp Friliggande villa. 2 plan och souterrängvåning
  • Säljarens driftskostnader
  • 73 250 kr, varav uppvärmning 38 086 kr, försäkring 7 816 kr, renhållningsavgift 7 000 kr, el 13 348 kr, VA 7 000 kr
  • Fasad Puts
  • Stomme Betong
  • Fönster Isolerglasfönster
  • Bjälklag Betong
  • Tak Låglutande tak, papp och plåt
  • Grundläggning Betong
  • Uppvärmning Fjärrvärme
  • Vatten och avlopp Kommunalt

Visningar:

Varmt välkommen att kontakta mäklaren för mer information!


Är du intresserad av detta hem?

Förtroligheten tjugoåtta