Kvarteren runt omkring

Hovås

Klassiska Hovås har på 100 år utvecklats från fashionabel badort vid gamla Säröbanan till ett av Göteborgs mest charmfulla och attraktiva villaområden. Det är kort avstånd till city via bussar och bra vägsystem med hela storstadens utbud av service och nöjen.

Hovås har inte bara hav, segling och Sveriges äldsta golfklubb. Här finns alla möjligheter till motion året runt vid Askims Sim- och Sporthall. Hovåsvallens idrottsplats ligger vackert vid viken och gamla Säröbanan inbjuder till promenader och cykelturer längs kusten.

Runt omkring finns affärer, restauranger, skolor och barnomsorg. Flera alternativ att välja på till de minsta, bland annat fristående Fyrevikens förskola, kommunala Klåvavägens förskola, förskolan Snäckskalet samt föräldrakooperativet Lekstugan. Hovåsskolan undervisar förskoleklass till skolår 9.

Sommarvillor

Namnet Hovås förekommer i källor redan från år 1550 och betecknade då en by. Stavningen har varierat över tid men namnet syftar troligtvis på en hög ås. Hovås utgjordes historiskt av landsbygd med ett antal byar och hemman och de flesta försörjde sig som bönder och fiskare. Den mest betydande gården var Billdals gård, vilken finns kvar än idag. Gården köptes år 1860 av köpmannen J.R. Dickson som också uppförde ett sommarhus på ägorna. Under 1880-talet följde flera välbeställda göteborgare Dicksons exempel och byggde sommarvillor i området.

Hovås villastad

Säröbanan invigdes 1903 och stationen i Hovås gav goda förutsättningar för villabyggande. Tågen gick mellan Linnéplatsen i Göteborg och Särö och trafikerades från och med 1923 och in på 1950-talet.

De följande åren efter Säröbanans öppnande anlades Hovås villastad med anslutande golfbana (Sveriges äldsta golfklubb, bildad 1902) park, restaurang och turisthotell vid stranden. Planen medgav omkring 150 villor men alla uppfördes inte. Här växte ett exklusivt villaområde fram mellan 1905 och 1930. Husen placerades fritt på stora tomter med Djursholm som förebild. Flera av villorna är uppförda i nationalromantisk stil med släta tegelmurar och branta sadeltak. I en annons från 1914 beskrevs Hovås som en villastad med ”Västkustens bästa havsbad” och ”Landets förnämsta golfbana”, en beskrivning som fortfarande stämmer väl in än i dag!

Nya Hovås

Mellan Amundön och Sandsjöbacka naturreservat växer just nu stadsdelen Nya Hovås fram. Läget är optimalt och moderna bostäder samlas kring ett småskaligt och levande centrum. Alla fördelar med Hovås kommer här till sin rätt!

Brottkärr

Sydväst om Hovås ligger Brottkärr, bara ett stenkast från havet och sköna Amundön. Brottkärr är namnet på en av de äldre byarna i Askims socken med rötter som går tillbaka till åtminstone medeltid. Den ursprungliga bykärnan låg ungefär där Brottkärrsvägen möter Brottkärrs byaväg i dag. Här finns fortfarande den äldre vägsträckningen bevarad samt en del byggnader från 1800-talet som senare blivit förvandlade till fritids- eller åretruntbostäder.

Säröbanan fick en stor betydelse för Brottkärr. Det natursköna läget nära havet lockade mängder av sommargäster från Göteborg som uppförde ståtliga sommarvillor. Strax söder om Brottkärr finns exempelvis Villa Dalfrid, byggt 1907 och en av landets bättre bevarade jugendmiljöer. Redan på 1880-talet hade några av de tidigaste sommarvillorna i hela Askim byggts i just Brottkärr.