Kvarteren runt omkring

Marstrand

Två öar med medeltida ursprung och en spännande historia har gett Marstrand sin särskilda prägel! Sillperiodernas uppgång och fall har varit en ständig faktor till utveckling och under 1800-talet förvandlades Marstrand till fashionabel badort. Idag är Marstrand Sveriges populäraste seglingsmetropol och Marstrandsöns trähusstad och Carlstens fästning är populära semesterpärlor. En vidunderligt vacker skärgårdsmiljö och nära kommunikationer med Göteborg gör det samtidigt till en fantastisk plats att bo på!

Två öar, en stad

Marstrand ligger i Bohuslän och består av två öar; Marstrandsön och Koön. Tätorten Marstrand ligger på Marstrandsön som är längst ut mot havet och har färjeförbindelse med Koön. På somrarna är gästhamnen på Marstrandsön välbesökt och mysiga restauranger, bagerier och caféer slår upp portarna längs med hamnpromenaden.

Medeltida

I småstadssamhället Marstrand intill foten av Carlstens fästning finns mycket av medeltiden närvarande. Staden grundades på 1200-talet av den norske kungen Haakon Haakonsson. Grundandet skedde samtidigt med en av de betydelsefulla sillfiskeperioderna och sillfisket blev betydelsefullt för den fortsatta utvecklingen och var orsaken till att staden periodvis blomstrade upp, med en höjdpunkt under mitten av 1500-talet. Mot slutet av samma århundrade skedde en markant nedgång i sillfisket och år 1643 ödelades mycket av bebyggelsen i Marstrand i en storbrand. Den nuvarande trähusen byggdes upp under 1700-talet.

Carlstens fästning tronar högt uppe på Marstrandsön och är en påminnelse om Marstrand som militär plats i dåtidens oroliga gränsbygd. Carlstens fästning var en viktig försvarsanläggning som fick utstå flera belägringar och under fredstid tjänade fästningen som även fängelse. Fortfarande minner gatunätet, fästningen och kyrkan om de medeltida anorna.

Badorten

Under 1800-talets andra hälft utvecklades Marstrand till en fashionabel kunglig badort med ett stort antal sommargäster. Kung Oscar II årliga besök gjorde sitt till för att höja statusen. Marstrand kallades till och med för "Nordens Madeira"!

Basverksamheten i Marstrand startade 1822 i Arvidsvik på Koön, mitt emot staden på Marstrandsön. Badandet i Arvidsvik fortsatte en bit in på 1900-talet, men redan i mitten av 1800-talet ansågs det "för långt" att ta sig dit från Marstrandsön. Därför startades ett badbolag 1843 även ute på Marstrandsön. När ångbåtsförbindelserna med Göteborg kom igång 1850 utökade badbolaget sin verksamhet med ett kallbadhus och Marstrands popularitet som badort tog fart på riktigt och höll i sig fram till 1900-talet. Inom badortsområdet byggdes ett societetshus 1886 och sommarrestaurangen Alphyddan strax därefter. Badgästerna hyrde in sig på någon av stadens alla hotell. Eftersom Marstrand inte genomgick någon stor befolkningsutveckling under 1900-talet skedde utbyggnader främst på Koön. Marstrands stora sommarvillor med generösa verandor på de äldre trähusen berättar än i dag om badortstiden.