Kvarteren runt omkring

Tolered

I Tolered bor du lugnt och med naturen i Hisingsparken på nära avstånd. I området ligger två skolor, ett stadsdelstorg och bra kommunikationer till centrum. Tolered ligger på Hisingen och gränsar till stadsdelarna Svartedalen, Slätta Damm och Bjurslätt.

Tolered tillhörde tidigare Lundby socken innan det inkorporerades i Göteborg 1906. I nuvarande Tolered låg Bjurslätts gård som på 1850-talet ägdes av Sven Adolf Hedlund, framstående tidningsman och redaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Hedlund hade gården som sitt sommarboställe och lät även bygga till ytterligare två sommarvillor: Tomtebo och Solbacken. På gårdens ägor anlades även en park med en konstgjord badsjö, ”Slätta Damm”. I dag kallas parken just S A Hedlunds park och ingår i Hisingsparken som är ett populärt natur- och strövområde.

Runt Bjurslätts torg ligger ett tidstypiskt 1950-talsområde, byggt som en så kallad grannskapsenhet innehållandes både centrum, skola och kyrka. Centrumhusen är samlade runt det lilla torget och bostäderna består av putsade låga punkthus. Under 1950-talet låg ett bibliotek på Bjurslätts torg som var det första folkbibliotek i Göteborg utrustat med egen grammofon! Vid Arvid Lindmansgatan ligger de så kallade ”Trestadshusen”: Göteborgshuset, Stockholmshuset och Malmöhuset, byggda 1951 som experimenthus med anledning av debatten om smalhus kontra bredare hustyper. Liknande hus byggdes för jämförelsens skull även i Stockholm och Malmö. Intill ”Trestadshusen” ligger Transatlantics pensionärsbostäder från samma tid.

Under 1930- och 1940-talet började hela Tolered bebyggas med villor och radhus och blev snart ett populärt villaområde. I dag består området av en blandning av villor från olika åldrar, både egnahemsbostäder och 1960-talets radhus i tegel.