• Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
 • Apotekaregatan 12
  Apotekaregatan 12
Änggården

Apotekaregatan tolv

Gränslöst charmig 20-talsvilla i Änggården om 284 kvm, 8 rok i all sin prakt. Vacker trädgårdstomt!

 • Antal rum 8 rok, varav 4 sovrum
 • Boarea 258 kvm
 • Biarea 26 kvm
 • Tomtareal 1 089 kvm
 • Byggnadsår 1923
 • Karta
Omgiven av Rhododendron, Syrén, äppelträd och rosor reser sig de vackra 20-talsformerna ur grönskan. Det är sannerligen en njutning att gå grusgången upp till huset. Byggnadens framsida är vänd mot södersolen. Entrén på motsatta sidan ger en föraning om vad komma skall.

Via ett vackert vindfång i original, välkomnar hallrummet med en mäktig atmosfär. Här är den gamla ekpanelen intakt. I ett hörn sprakar en öppen spis med originalmålning. Takets fasettsnickerier imponerar. Den massiva ekparketten ligger där. Vi hänger av oss i kapprummet på krokar i original.

Det romantiska köket är renoverat i harmoni med husets original och påminner om ett franskt lantkök. Både till storlek, färg och inredning. På golvet ligger vitsåpade träplank och skåpinredningen är från Kvänum. Arbetsbänkar i kalksten med murad öppen spis. Bra plats för ett rejält matbord i mitten. Utgång till trädgården via spröjsad altandörr. Innanför ligger serveringsrum och toalett.

Öppningen mot matsalen ger en vacker genomsyn via matsalen till vardagsrummet.

Matsalen var då som nu det viktigaste rummet. Det framgår med all önskvärd tydlighet genom placeringen den har, mitt i huset med köket på ena sidan och vardagsrummet på den andra. Här ryms den gamla tidens matbord utan vidare och kristallkronans plats är given i den tidstrogna takrosetten. Den vackra takhöjden är 2,8 meter. Arkitekten Nils Olsson har ritat det kolossalt ljuvliga burspråket som en dekoration till matsalen. Med en kolonn på var sida inomhus och fyra kolonner som kantar de glasade fönsterpartierna utomhus, har han givit burspråket det fina namnet namnet Blomsterrum. De tre fönsterpartierna är utformade som spröjsade dubbla, pardörrar. Några steg ner tar grusgången vid med en bedårande trädgård.

Spegelskjutdörrar till vardagsrummet öppnas försiktigt när gästerna skall bjudas in i matsalen.

Vardagsrummet är ett vackert sällskapsrum med spröjsade fönsterpartier i öster och söder, varav ett är burspråket på gaveln. Hörnrummet har som övriga rum sköna stuckaturer, takrosett och massiv ek i slottsläggning. Rummet rymmer förstås en större soffgrupp att sjunka ner i efter en trevlig middag i goda vänners lag.

Mellan vardagsrummet och hallrummet ligger biblioteket, ett vackert hörnrum med platsbyggda bokhyllor. Här görs sig några sköna läsfåtöljer mycket bra. Djupa fönsternischer samt spegelskjutdörrar till hallrummet.

Trappan till andra våningen i originalsnickeri med sköna steg och i vinkel. Det övre hallrummet har en sådan angenäm rumsvolym som bara ryms i en stor villa. Härifrån nås 4 sovrum med garderober, varav ett med den vackert välvda balkongen ovan Blomrummet. Härifrån bjuds fina vyer över de närmaste husen i Änggården. På våningsplanet finns även 2 badrum.

En trappa upp ligger en stor råvind med högt i tak. Källaren har gott om förvaring, tvättstuga, matkällare, pannrum och utgång till trädgården.
I trädgården samsas en stor mängd träd, buskar och plantor. Fråga gärna efter trädgårdskartan.

Framför carporten med förrådsdel kan ett par bilar parkera.

Villan erbjuder ett vackert och trivsamt familjeboende i en välbevarad miljö med mycket av det fina från 20-tals-klassicismens byggnadshistoria i gott behåll.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Apotekaregatan 12

Villan

 • Byggnadsår 1923
 • Fastighetsbeteckning Änggården 19:2
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Byggnadstyp Friliggande villa, 2 plan med delvis källare
 • Energiprestanda Energiklass E, 147 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Apotekaregatan 12