• Aschebergsgatan 33
  Aschebergsgatan 33
 • Aschebergsgatan 33
  Aschebergsgatan 33
 • Aschebergsgatan 33
  Aschebergsgatan 33
 • Aschebergsgatan 33
  Aschebergsgatan 33
 • Aschebergsgatan 33
  Aschebergsgatan 33

Aschebergsgatan trettiotre

Intill Erik Dahlbergstrappan erbjuds en nationalromantisk klenod om 252 kvadrat om 6 rum och kök

 • Boarea 250 kvm
 • Månadsavgift 5 100 kr
 • Våningsplan 2 av 5
 • Hiss Nej
 • Karta
6 rum och kök med 2 badrum.

Via förträdgården till den vackra ekporten. Sevärd foajé med vindfång. Oförstört original skapar aktning och trivsel. Ta hissen fem våningar upp i det vackra trapphuset. Även entrédörren är ett stycke byggnadshistoria att ta del av.

Fantastiskt hallrum med massiv ekparkett som mynnar ut i övriga rum samt bröstningar och valv. Garderob och det ena badrummet som även har funktionen som gästtoalett.

Vardagsrummet, eller salongen som den kallades en gång, är våningens absoluta tyngdpunkt och det sällskapsrum som ligger i mitten med spegelskjutdörrar mot de båda rummen intill. Öppningarna skapar en elegant volymkänsla. Ett uttrycksfullt hörnrum med vackert fönsterparti i söder och stort burspråk i öster mot gatan. Här ges spännande utsikter. Massiv ekparkett i slottsläggning, höga fotlister och stilrena stuckaturer. En stor, centralt möblerad sittgrupp känns som en bra utgångspunkt för en trevlig bjudning.

Matsalen intill har ett kolossalt vackert burspråk i söder, dekorativa bröstningar och parkett i massiv ek lagd i fiskbensmönster. Tillsammans med de stilrena stuckaturerna och takrosetten är det här ägnat att hållas kalas för ett större sällskap. De snedställda väggarna inåt har öppningar till serveringsgång och hallrum.

Det tredje sällskapsrummet, kallar vi för biblioteket. Det är, vilket är karaktäristiskt för våningen, stort och vackert med massiv ekparkett i slottsläggning, stilrena stuckaturer och ett stort elegant fönsterparti i öster. Med spegelskjutdörrarna helt öppna blir den sammanlagda sällskapsdelen enastående.

Från det asymmetriska hallrummet med bröstningar, valv och öppen spis nås den ena balkongen. Den ligger mot gården och rymmer några stolar och ett bord. Här skiner solen på eftermiddagen och kvällen.

Våningen är indelad i en sällskapsdel och en privat del. Serveringsgången inleder först den privata delen med köket. Det ligger klassiskt mot gården och med sin volym inbjuder till middagssittningar även här. Inredningen går i vitt med en angenäm mix av skänkskåp i original samt nytillverkade skåp i tidsanpassad stil. Ovan arbetsbänkarna på långsidan dekorerar tre fönsterpartier med inspirerande utsikter över gård och takåsar. Idag är mittdelen av köket möblerat med ett högt barbord för sex personer.

Intill ligger grovköket med tvättho, tvättmaskin, torktumlare, förvaringsskåp och köksentré.

Serveringsgången leder vidare till en separat toalett, garderobsinredning från Lidhult och tre stora sovrum, varav ett med en liten söderbalkong med vy mot de vackra Erik Dahlbergstrapporna.

Serveringsgången avslutas med ett mäktigt badrum i ett fantastiskt utförande med både dusch och badkar och en intressant utsikt över trädtoppar och takåsar.

Våningen erbjuder med sitt höga läge en privat känsla och i sitt utförande ett mycket komfortabelt boende i bästa internationella klass.

Arkitekturen

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Första världskriget innebar ett uppsving för svensk industri vars konkurrenter i krigsdrabbade länder slogs ut. För landets invånare var det svårare med brist på både bostäder och mat.
Nationalromantiken hade sin storhetstid mellan 1910 och 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspiration hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott. Influenser kom också från Tyskland och Danmark. Namnet nationalromantik kan anses missvisande eftersom byggandet snarare var realistiskt än romantiskt och strömningarna internationella snarare än nationella.
Rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig kännetecknar nationalromantiken. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt som passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv. Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här upplevs fasaderna som slutna med småspröjsade fönster.
I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museets strama tegelfasad, Masthuggskyrkans borglika siluett och gamla Televerkets hus vid Kaserntorget. Enfamiljshus av nationalromantiskt snitt finns i fashionabla Lorensbergs villastad och i Landala Egnahem är stilen tydlig i husens branta takfall, slutna fasader och småspröjsade fönster. I de bevarade delarna av Landala finns nationalromantiska landshövdingehus.

Övrig information

 • Tillträde enligt överenskommelse
 • Pantsatt lägenheten är inte pantsatt

Förening

 • Föreningens namn Brf. Aschebergsgatan 33
 • Om föreningen

  Byggnaden uppfördes efter originalritningar 1913. Fastigheten Vasastaden 23:7 är friköpt. Brf Aschebergsgatan 33 förvärvade fastigheten 1973. Undergrund är berg.

  Byggnaden inrymmer 12 lägenheter med bostadsrätt om 2058 kvm samt 1 lokal om 68 kvm upplåten med hyresrätt.

  Brf Aschebergsgatan 33, 757202-7824, registrerades 1973-11-27. Föreningens nuvarande ekonomiska plan registrerades 1974-05-20 och nuvarande stadgar 1993-05-03.

  Föreningens långsiktiga låneskuld 2012-12-31 var 2 393 744 kr, vilket ger en belåning på 1126 kr/kvm (medel i Göteborg är 6000 kr/kvm) och 7,5 % av taxeringsvärdet. Fastighetens taxeringsvärde 2012 är 31 935 000 kr. Månadsavgifterna är 288 kr/kvm och år.

  Kabel-TV via Comhem. Bredband via valfri leverantör.

  Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via SBC.

  Trappstädning utförs av extern entreprenör.

  Cykelparkering finns på gården.

  För parkering kontakta Trafikkontoret, trafikkontoret@trafikkontoret.goteborg.se alternativt 031-368 25 65 för Boendekort i området. Se även www.q-park.se för lediga garageplatser i närområdet.

  För mer information och visning, kontakta Auktoriserad Fastighetsmäklare Tomas Ahre 0705 250650, tomas.ahre@ahre.se

 • Föreningen tillåter juridisk person som köpare? Nej
Aschebergsgatan 33

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt

Byggnaden

 • Byggnadsstil Nationalromantik
 • Energiprestanda 130 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Visningar

  Vänligen kontakta ansvarig mäklare för information om visning.
Aschebergsgatan 33