Nösund

Boxvik tvåhundrasextioåtta

Extremt fint enplanshus om 160 kvm. Kakelugn. Öppen spis. Pool. Högt, privat läge. Havsutsikt!

  • Antal rum 6 rok
  • Boarea 160 kvm
  • Tomtareal 2 714 kvm
  • Byggnadsår 2000
  • Karta
Extremt välskött enplanshus med enastående havsutsikt! Uppfört år 2000 om 160 kvm fördelade på 6 rok, varav 2 rok kan avskiljas som separat del. Genomgående exklusiva materialval i huset. Högt och privat utsiktsläge i Nösund med skön pool i trädgården, uppvärmd av solpaneler. Altandäck i solens alla väderstreck med eldrivna markiser. Låga driftskostnader med bergvärmepump och vattenburen golvvärme i samtliga rum. Den större delen av huset har en vacker kakelugn och den mindre delen en öppen spis. Friköpt bergs-/trädgårdstomt om 2714 kvm. Byggnaden är besiktigad utan anmärkningar! Båtplats vid boj i viken nedanför huset och möjligheter att hyra plats vid de närbelägna bryggorna.

Många söker sig till Nösund för rekreation och bad men även för tystnaden och den vackra naturen. Här finns sköna bad med anrika badhus, den gamla ångbåtsbryggan, värdshus med spa och konferensanläggning, vandrarhem, en av bohusläns finaste tennisbanor, ett gammalt varmbadhus, Sveriges första (1958) och kortaste (80 m) vägtunnel, utmärkta vandringsleder och en massa trevliga människor.

Sett från Nösund, ta första vägen på vänster sida efter tunneln samt kör förbi några hus och högst upp på berget. Det avskilda, privata läget välkomnar. Det stilrena huset i vitt med mellanblå foder, med sina olika vinklar och spännande form, utstrålar trivsel samt ordning och reda. Även besiktningsmannen var imponerad över dess skick!

Allt i ett plan med en delvis källarvåning under. Omgärdat av solaltaner och blå elstyrda markiser över favoritställena. En gammaldags spaljé nertill skapar en känsla av helhet. Huset är byggt i vinkel med en passage mellan de båda huskropparna. Detta skapar möjlighet att särskilja boenden i två delar. Båda kompletta med kök, bad och flera sovrum samt med utgångar till solaltaner.
Nere på gräsmattan lockar poolen med trädäck och glasade vindskydd runt omkring. Utsikterna är där, hela tiden och året om.

I den stora entrén finns en skjutdörrsgarderob och en vacker kakelugn. Det barfotavänliga trägolvet i ljus fur mynnar ut i resten av huset. Alla rum i brutet vitt med takpanel i ljus fur. Vattenburen golvvärme i alla rum. Hallen ligger öppen mellan vardagsrum och kök. I det ljusa vardagsrummet går taket upp i nock och på ena kortsidan finns ett stort, vackert fönsterparti med pardörrar till solaltanen under ett utskjutande tak med enastående havsutsikt.

Köket har skåpinredning i vitt med arbetsbänkar i granit. Maskiner från Miele, Amana och Gaggenau samt en klassisk fungerande gjutjärnsspis. Mekanisk köksfläkt för ut matoset. Utgång till en trevlig matplats på solaltanen med vyer över pool och hav. Mellan köket och hallen har ett större matbord sin naturliga plats.

Det största sovrummet har ett vackert fönsterparti på hörnet med utgång till solaltanen. Direkt access till en klädkammare vägg i vägg. Ytterligare ett sovrum i denna del med utgång till solaltan. Fräscht helkaklat badrum mellan de båda sovrummen.

Från vardagsrummet kan en glasad pardörr avskilja husets två delar.

Den mindre delen har egen entré med skjutdörrsgarderob i hallen. Badrum med bland annat tvättmaskin och torktumlare. Kök och allrum i en fin öppen planlösning med öppen spis, fönsterpartier i två väderstreck och utgång till markisskyddad solaltan med sol i stort sett hela dagen. Två sköna sovrum.

I källarvåningen finns anläggningar för bergvärme, pool och reningsverk. Intill carporten finns ytterligare förråd med goda förvaringsutrymmen. Larm kopplat till larmcentral är installerat.

Poolen (8x4x1,6 m), uppvärmd av solpaneler, ligger i mitten av trädgården och är omgärdad av ett trevligt trädäck och vindskydd i glas. En naturlig samlingsplats sällskapad av fantastisk vacker natur runtom. På gräsmattan finns även ett litet gästhus och ett fristående förråd.

Gångavstånd till det välkända Nösunds värdshus och med båt nås lätt flera av västkustens pärlor som Mollösund och Käringön. Till huset hör en boj i viken (använd till 40 fots segelbåt) med tillhörande roddbåt och nuvarande ägare har genom åren haft motorbåt vid bryggorna nedanför huset. För att efterhöra aktuella möjligheter till båtplats rekommenderas kontakt med företaget som bedriver bryggverksamheten.

Friköpt natur- & trädgårdstomt om 2 714 kvm. Allt i enastående skick. Omtänksamt välskött och med storslagen utsikt året om. Låga driftkostnader bidrar till ett komplett paradis för en eller två familjer!

Från Föreningen Nösunds hemsida kan följande läsas;

Nösund, ett litet välbevarat samhälle beläget på sydvästra Orust skiljer sig från övriga tätt bebyggda kustsamhällen på Orust. Bergen sätter sin prägel på samhället. Nere vid havet vid ångbåtsbryggan finns bara en liten husklunga.
I huvudsak ligger bebyggelsen sedan gammalt längs landsvägen. Idag är det trading, fotograf, galleri, hälsocenter, vandrarhem, hotell med Spa och konferensgäster, som utgör ryggraden i ortens näringsliv. Precis som förr i tiden kommer många sommarboende hit för rekreation och bad. Tystnaden och den vackra naturen tätt inpå knutarna är en stor anledning till varför människor väljer att bosätta sig eller komma hit till Nösund. Här finns 2 fina bad med anrika badhus, en av Bohusläns finaste tennisbanor, ett gammalt varmbadhus, utmärkta vandringsleder inpå knutarna och en massa trevliga människor.

Nösund är beläget på sydvästra Orust i mellersta Bohuslän. Orten ligger i korsningen av två förkastningssprickor, varav två utgörs av sund, Lyresund och Tångesund och en av en vik, Boxviks kile. I den fjärde delen, landdelen, som är en fortsättning av Tångesund, ligger samhället mellan bergshöjder upp till cirka 80 m ö h. Nösund skiljer sig ganska markant från andra västkustsamhällen, belägna så nära Skagerak, genom att det är synnerligen lummigt och har ett rikt bestånd av olika ädla lövträd.

Nösund har varit befolkat sedan i varje fall bronsåldern, eftersom det finns ett flertal boplatser utgrävda inom samhällets gränser. I historisk tid är platsen känd sedan 1388, då den hette Nydiusundi. Detta år ägde nämligen Roa Gunnarsson en gård på Nösund, och han kan alltså sägas vara "den förste nösundsbon".

Orten har upplevt två på varandra följande "storhetsperioder", dels en industriell 1875-1910 under den senaste sillperioden, dels 1910-1950 under den tid då badgästlivet florerade som mest.

Under slutet av 1800-talet var Nösund den viktigaste orten på Orust, medan kanske motsatsen kan sägas råda idag, även om glädjande nog en ökning av befolkningen har kommit till stånd, sedan Orust kommun för några år sedan satsade på att bygga ut kommunalt vatten och avlopp.

Nösund var en synnerligen viktig handelsort och hade affärer redan 1850. 1857 kom Rudolf Leopold Gerle som biträde till en av dessa affärer, men han öppnade eget redan efter ett par år, och han skulle komma att sätta sin prägel på Nösund under mer än ett halvsekel fram till sin död 1915. Han var en utomordentligt driftig handlare, och hans affär kom att bli en av Bohusläns tre största. Det var han, som tillsammans med familjen Holst, den andra stora handelsätten på orten vid den tiden, startade sillsalteri och konservfabrik utmed sjöstranden, och verksamheten byggde på den mängd sill, som man tog upp ur havet intill kusten - förmodligen den sista sillperioden med tanke på hur fisket bedrivs idag.

Gerle hade också en omfattande export av virke och havre till nordsjö- och östersjöländerna. Han var emellertid också mån om att få moderna saker till platsen, och han tog initiativ till att få post hit, 1877, och bank, 1887. Det blev Tegneby sparbank, som etablerades här, och den hade sitt huvudkontor på Nösund ända till 1973, då den flyttade till Henån, och som Orust sparbank har den nått stora framgångar. Telefon kom 1888. Gerle och Holst drev sina affärer fram till 1900-talets andra decennium, och därefter övergick de i annan ägo. Under ett halvsekel från 1924 och framåt fanns också en renodlad manufakturaffär, där det såldes tyger, tapeter, knappar, porslin, glas, ja, nästan allt vad som behövdes i ett hem förutom möbler. Den sista matvaruaffären på Nösund, den som Gerle en gång startade, upphörde 1990.

Villan

  • Byggnadsår 2000
  • Fastighetsbeteckning Boxvik 1:33
  • Uppvärmning Bergvärmepump. Vattenburen golvvärme.
  • Byggnadstyp Friliggande villa, 1 plan med delvis källare

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.