• Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
 • Burgårdsgatan 16 B
  Burgårdsgatan 16 B
Lorensberg

Burgårdsgatan sexton B

Ljust och stilla gårdsläge i välskött förening med låg avgift och staden runtomkring.

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 40 kvm
 • Våningsplan 1 av 5
 • Hiss Nej
 • Karta
Trivsam och rymlig gårdsetta bland klassiska kvarter intill Södra Vägen och Avenyn. Eftertraktat läge bland de pampiga husen på en av stans bättre adresser. Skönt boende med ett enormt läge mitt i vimlet. Tidstypisk arkitektur. Charmig och samtidigt vacker. Här finns allt som ger guldkant i vardagen. Välskött och mycket populär förening med låg belåningsgrad och attraherande månadsavgift. Detta är ett hus av bästa slag och hela kvarteret berättar en del av vår stads arkitekturhistoria. Lugnt, gemytligt boende mitt i stadens puls med dess kulturella centrum, affärer, restauranger och kommunikationer åt världens alla håll. Välkomna till Lorensberg.

De engelska förträdgårdarna på rad vid Burgårdsgatan är hänförande. I det pampiga huset på nummer sexton erbjuds en spännande lägenhet på en av stans bättre adresser. Entréporten i massiv ek är vacker i sin välvda form välkomnar tillsammans med den imponerande rosenbusken. Entré och trapphus med slående dimensioner och dekorativa målningar. Det börjar bra redan här.

Via entrén och vidare in på innergården. Här trivs rhododendron och människorna.

Ett par trappsteg upp. Snygg golvklinker välkomnar redan innanför dörren och löper vidare i mellan hall och kök. Från hallen möter blicken det hänförande ljuset som skiner in via de handblåsta fönstren.

Köket är en solskenshistoria med trevlig matplats intill fönstret. Ljusa köksnickerier med överskåp och en plats för alla köksgeråd. Ett funktionellt kök med ett spännande och behagligt plankgolv. Lorensberg med sina många små specialbutiker gör att du alltid kan ha god mat hemma.

Vardagsrummet intill. Ett sällskapsrum av finaste slag. Västerljuset sipprar in fint över plankgolven. Rummets yta i övrigt känns mycket flexibel och ger god plats åt både en större säng och en skön sittgrupp. Gästvänligt för stora kalas. Rymlig klädkammare intill. Lugnt läge mot den stilla gården utanför.

Badrummet nås från hallen. Helkaklat och stramt i sitt utförande. Renoverat under 2007. Vackert och med överträffande funktion. Praktisk med egen tvättmaskin och rymlig duschhörna. Skönt med varma handdukar och värmegolv.

Rummens tak och väggar är målade i brutet vitt i fin kontrast till de vackra plankgolven. Det hänförande ljuset och förstärker trivseln i detta hem.

Välkommen till en mycket populär förening med ett renoverat hus och låg månadsavgift. Detta är ett hus av bästa slag och hela kvarteret berättar en del av vår stads arkitekturhistoria.

Bästa cityläge bland de attraktiva gatorna i Lorensberg med närhet till Avenyn, Stadsteatern och Evenemangsstråket. Här kan du njuta av livets goda. Påtaglig hemtrevnad men ändå mitt i allt.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar och flyg. Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

Föreningen har en gemensam uteplats med flera bord och stolar.

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm.

Cyklar kan placeras på gården.

Kvarteren omkring

Lorensberg hänger tätt samman med Vasastaden och sträcker sig från vallgraven i norr, österut till Heden, mot Nedre Johanneberg i söder samt längs Aschebergsgatan och Vasaplatsen i väster.

Lorensbergs landeri

Innan byggandet av Lorensberg påbörjades upptogs markerna söder om vallgraven mestadels av stora landerier och herrgårdsliknande gårdsanläggningar. Under 1700-talet låg Lorensbergs landeri i nuvarande Lorensbergsparken och på samma plats etablerades ett värdshus 1823 som med tiden utvidgades och under 1900-talets början blev ett populärt nöjesetablissemang med restaurang, cirkus och Lorensbergsteatern.

Byggandet av Lorensberg påbörjades under 1870-talet och startade i den norra delen av området. Här uppfördes stora stenhus i slutna och regelbundna kvarter längs raka gator, ett bostadsområde av ”hög kvalité” för stadens bättre bemedlade. Mot slutet av 1800-talet byggdes bostadshus i fyra-fem våningar med ljust putsade fasader i rikt dekorerad nyrenässans.

Paradgatan framför andra

Längs Kungsportsavenyn och dess tvärgator finns i dag ett rikt utbud av restauranger, barer och butiker och Lorensberg utgör en viktig del av stadens centrum, såväl nöjesmässigt som kulturellt.

Under 1880-talet utvecklades Kungsportsavenyn till att bli en förnäm bostadsgata med stora våningar bakom ståtliga, ljusa putsfasader. Den utformades som en paradgata med trädrader kantad av förträdgårdar framför husen. Avenyn var ett viktigt huvudstråk och tidigt diskuterades hur den skulle avslutas i den södra änden.

Götaplatsen utformades efter en stadsplan från 1910 som omfattade Avenyns avslutning, Götaplatsen, samt Lorensbergs villaområde och som togs fram av dåvarande stadsingenjören Albert Lilienberg. Runt Götaplatsen byggdes några av de viktigaste offentliga byggnaderna i Göteborg. Det pampiga Konstmuseet stod klart 1923, lagom till öppnandet av Jubileumsutställningen samma år. Stadsteatern och Konserthuset invigdes 1934 respektive 1935 och utformades i funktionalistisk stil. Den numer klassiska statyn över Poseidon hade då rests som kronan på verket fyra år tidigare, 1931.

Livet i Lorensberg

Bostadslägenheterna i Lorensberg planerades efter de principer som gällde för borgerliga hem i städerna under slutet av 1800-talet. Åt gatan låg den representativa delen av bostaden med salong, matsal och herrum i fil medan den privata delen med sovrum och kök var vända åt gården. På gården låg avträden och enklare gårdshus som innehöll smålägenheter med ett eller två rum. Alla bostäder värmdes ursprungligen med kakelugn eller liknande och i gathusen fanns både avloppssystem och rinnande vatten, ibland till och med även badrum för personlig hygien. Fram på 1930-talet installerades WC i både gat- och gårdshus och centralvärmen kom inte långt efter. I husens källarvåningar fanns verksamheter som skomakeri, mjölkaffär och potatislager.

Lorensbergs stenhusbebyggelse från tiden före 1935 är välbevarad och kompletterad med några större, modernare skapelser - främst längs Avenyn, men 1866 års stadsplan gör sig fortfarande i högsta grad påmind.

Arkitekturen

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Första världskriget innebar ett uppsving för svensk industri vars konkurrenter i krigsdrabbade länder slogs ut. För landets invånare var det svårare med brist på både bostäder och mat.
Nationalromantiken hade sin storhetstid mellan 1910 och 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspiration hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott. Influenser kom också från Tyskland och Danmark. Namnet nationalromantik kan anses missvisande eftersom byggandet snarare var realistiskt än romantiskt och strömningarna internationella snarare än nationella.
Rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig kännetecknar nationalromantiken. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt som passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv. Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här upplevs fasaderna som slutna med småspröjsade fönster.
I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museets strama tegelfasad, Masthuggskyrkans borglika siluett och gamla Televerkets hus vid Kaserntorget. Enfamiljshus av nationalromantiskt snitt finns i fashionabla Lorensbergs villastad och i Landala Egnahem är stilen tydlig i husens branta takfall, slutna fasader och småspröjsade fönster. I de bevarade delarna av Landala finns nationalromantiska landshövdingehus.

Burgårdsgatan 16 B

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 2,32 %

Byggnaden

 • Byggnadsår 1912
 • Byggnadsstil Nationalromantik
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband kan tecknas via Comhem.
 • TV Kabel-TV ingår från Comhem.
 • Parkering Boendeparkering erbjuds för område "M"
 • Energiprestanda 113 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Burgårdsgatan 16 B