• Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
 • Chalmersgatan 27 C
  Chalmersgatan 27 C
Lorensberg

Chalmersgatan tjugosju C

Lugnt belägen gårdsetta i vackert hus från 1898 med attraktivt läge mellan Vasaparken och Avenyn.

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 24 kvm
 • Våningsplan 1 av 4
 • Hiss Nej
 • Karta
På attraktiva Chalmersgatan i trivsamma Lorensberg erbjuds nu en gårdslägenhet i ett vackert hus från det förrförra seklet. Med ett härligt cityläge mellan Avenyn och Vasaparken kan ni avnjuta allt vad Göteborgs innerstad har att erbjuda. Via den vackra porten på Nr 27 och vidare en halv trappa upp i gårdstrapphuset återfinns lugnet. Denna kvadratsmarta bostad kan med enkla medel bli en gnistrande pärla. Välplanerade ytor med högt i tak och stora fönsterpartier. Kök och bad är av enklare slag men fullt funktionella. Stadens utbud av restauranger och nöjen alldeles utanför porten. Tänk att kunna bo så pass centralt men ändå att uppleva ett sådant lugn mitt i city. Nära till Chalmers och Göteborgs Universitet. Ta del av kulturen med Röhsska åt ena hållet och Götaplatsen i andra riktningen. Välskött förening med goda lokalintäkter och som nyligen sänkt avgiften med 10%. Det är föreningen som säljer denna lägenhet och intäkterna kommer att stärka kassan ytterligare. Föreningens hus är grundförstärkt och inom kort kommer man att göra innergården vacker. Välkomna till Brf Chalmersgatan.

Via ekporten på nr 27 och vidare in på gården i trapphus C. En halvtrappa upp väntar en charmig och kvadratsmart bostad med staden runtomkring.

Det välvda trapphuset avspeglar sig i den rundade väggen som möter upp och med det samma skapar en spännande planlösning. Takhöjden är imponerande med 2,95 m.

Ett kvadratsmart boende med en öppenplanlösning och en separat plats för sängen. Två höga fönsterpartier ger ett trivsamt ljusinsläpp.

Köket ligger rätt fram längs med väggen. Gott om plats i luckor och skåp. Man behöver komplettera med ett kylskåp men annars är det i fungerande skick.
I anslutning till entrén finns det ett par garderober.

Badrummet är rymligt och helkaklat. Skönt med värmegolv.

Tvättstugan ligger en trappa ned i källaren och den rymmer två tvättmaskiner och en torktumlare samt ett torkskåp. Samtliga maskiner i gott skick. Det är tämligen enkelt att finna en ledig tvättid.

På 27:ans gård finns det cykelförvaring med tak och soprum med källsortering.

Källarförrådet återfinns i trappuppgång D, som ligger tvärs över gården.

Bredband via fiber kan erbjudas via Telia.

Huset på Chalmersgatan 27 uppfördes 1899. Ritningarna är signerade arkitekt Oscar W. Nilsson, och huset är i tidstypisk stil med fint murad gatufasad och smidda balkonger.

Välkommen att leva livet mellan Avenyn och Vasaparken!

Kvarteren omkring

Lorensberg hänger tätt samman med Vasastaden och sträcker sig från vallgraven i norr, österut till Heden, mot Nedre Johanneberg i söder samt längs Aschebergsgatan och Vasaplatsen i väster.

Lorensbergs landeri

Innan byggandet av Lorensberg påbörjades upptogs markerna söder om vallgraven mestadels av stora landerier och herrgårdsliknande gårdsanläggningar. Under 1700-talet låg Lorensbergs landeri i nuvarande Lorensbergsparken och på samma plats etablerades ett värdshus 1823 som med tiden utvidgades och under 1900-talets början blev ett populärt nöjesetablissemang med restaurang, cirkus och Lorensbergsteatern.

Byggandet av Lorensberg påbörjades under 1870-talet och startade i den norra delen av området. Här uppfördes stora stenhus i slutna och regelbundna kvarter längs raka gator, ett bostadsområde av ”hög kvalité” för stadens bättre bemedlade. Mot slutet av 1800-talet byggdes bostadshus i fyra-fem våningar med ljust putsade fasader i rikt dekorerad nyrenässans.

Paradgatan framför andra

Längs Kungsportsavenyn och dess tvärgator finns i dag ett rikt utbud av restauranger, barer och butiker och Lorensberg utgör en viktig del av stadens centrum, såväl nöjesmässigt som kulturellt.

Under 1880-talet utvecklades Kungsportsavenyn till att bli en förnäm bostadsgata med stora våningar bakom ståtliga, ljusa putsfasader. Den utformades som en paradgata med trädrader kantad av förträdgårdar framför husen. Avenyn var ett viktigt huvudstråk och tidigt diskuterades hur den skulle avslutas i den södra änden.

Götaplatsen utformades efter en stadsplan från 1910 som omfattade Avenyns avslutning, Götaplatsen, samt Lorensbergs villaområde och som togs fram av dåvarande stadsingenjören Albert Lilienberg. Runt Götaplatsen byggdes några av de viktigaste offentliga byggnaderna i Göteborg. Det pampiga Konstmuseet stod klart 1923, lagom till öppnandet av Jubileumsutställningen samma år. Stadsteatern och Konserthuset invigdes 1934 respektive 1935 och utformades i funktionalistisk stil. Den numer klassiska statyn över Poseidon hade då rests som kronan på verket fyra år tidigare, 1931.

Livet i Lorensberg

Bostadslägenheterna i Lorensberg planerades efter de principer som gällde för borgerliga hem i städerna under slutet av 1800-talet. Åt gatan låg den representativa delen av bostaden med salong, matsal och herrum i fil medan den privata delen med sovrum och kök var vända åt gården. På gården låg avträden och enklare gårdshus som innehöll smålägenheter med ett eller två rum. Alla bostäder värmdes ursprungligen med kakelugn eller liknande och i gathusen fanns både avloppssystem och rinnande vatten, ibland till och med även badrum för personlig hygien. Fram på 1930-talet installerades WC i både gat- och gårdshus och centralvärmen kom inte långt efter. I husens källarvåningar fanns verksamheter som skomakeri, mjölkaffär och potatislager.

Lorensbergs stenhusbebyggelse från tiden före 1935 är välbevarad och kompletterad med några större, modernare skapelser - främst längs Avenyn, men 1866 års stadsplan gör sig fortfarande i högsta grad påmind.

Arkitekturen

Arkitekturidealen under 1890-talet kan allra bäst beskrivas som stenromantik. Nu skulle de äkta byggmaterialen som tegel och natursten framhävas och hela sockelvåningen kunde utgöras av huggna stenblock. Byggnadens konstruktion betonades istället för att döljas genom synliga valvslagningar eller dekorativa ankarslut. Vid 1800-talets slut hade en allt starkare kritik väckts mot tidigare decenniers vurm för de historiserande så kallade nystilarna. Nyrenässansens rikt dekorerade, stenimiterande fasader som haft ett stort genomslag när stenstaden i de större städerna började byggas blev allt mer passé.

Den symmetriska, strama och klassicistiska fasaden fick nu lämna plats för ett mer friare och fantasifullt förhållningssätt till föregående historiska epoker. Fasaderna blev också slätare och inte lika tungt dekorerade som under nystilsperioden. Fasadtegel blandades med natursten, keramiska plattor, spritputs och slätputs i sammansättningar som skapade oväntade färgrika kombinationer. Även taksiluetten förändrades och bröts upp av hörntorn och gavelrösten, vilket gav byggnaderna en vertikal strävan istället för den tidigare horisontella. En annan nymodighet för 1890-talet var gjutjärnsbalkongens placering som vändes åt gatan. Fönstersättningen var inte nödvändigtvis jämn utan fönstren kunde placeras i grupper, beroende på planlösningen innanför. I Göteborg finner vi byggnader i 1890-talets stil bland annat i början av Linnégatan, mellan Järntorget och Viktoriaskolan. Även runt Vasaplatsen och Vasaparken finner vi 1890-talets färgrika tegelarkitektur med uppskjutande tinnar och torn.

1800-talets sista decennium var en tid då industrialiseringen nådde en ny fas med elektriciteten som drivkraft istället för ångan. Sverige förändrades snabbare än någonsin tidigare och gruv-, verkstads- och trävaruindustrin producerade varor för export i rasande takt. Även inom landet ökade konsumtionen och detaljhandeln expanderade med stora affärer som följd, som komplement till de tidigare småbutikerna. Inflyttningen till städerna var fortsatt stark med en arbetarklass som växte i takt med industrins expansion, men de bristfälliga boende- och levnadsförhållandena för mindre bemedlade i städerna började också få allt mer uppmärksamhet. Det var samtidigt en tid av ökande politisk aktivitet. Arbetarrörelsen mobiliserade mot rådande, konservativa ordning och förespråkade åtta timmars arbetsdag samt allmän och lika rösträtt. 

Chalmersgatan 27 C

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 0,65 %

Byggnaden

 • Byggnadsår 1898
 • Byggnadsstil 1890-tal och Sekelskiftesfastigheter
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband kan tacknas hos ComHem eller fiber via Telia.
 • TV Kabel-TV via ComHem ingår i avgiften.
 • Parkering Boendeparkering för område "M" gäller för adressen. Garageplats kan tecknas i P-hus Avenyn.
 • Energiprestanda 133 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Chalmersgatan 27 C