• Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
 • Dingegatan 24
  Dingegatan 24
Långedrag

Dingegatan tjugofyra

Trivsamt belägen familjevilla om 7 rum och på lugn återvändsgata med närhet till havet och skolor.

 • Antal rum 7 rok, varav 4 sovrum
 • Boarea 215 kvm
 • Tomtareal 1 256 kvm
 • Byggnadsår 1973
 • Karta
Välskött och trivsam familjevilla på populär adress med närhet till naturen och trygg promenad till skolan. Attraktivt läge på den lugna återvändsgatan. Lättskött trädgårds- och naturtomt med vackra bergsskrevor och rododendronbuskage. Huset är ljust, välplanerat och rymligt med flera uteplatser och balkonger. 215 kvadratmeter fördelat på två våningsplan med sju rum, varav fyra sovrum. Entréplanet är som gjort för samvaro med familj och vänner. Trevligt kök med plats för matbord och direktaccess till uteplats och trädgården. Matsal och vardagsrum intill. Stora sällskapsytor med fönster på rad och utgång till västersolen. Verandarummet är en fortsättning av sällskapsytan och har en nära anknytning till trädgården via stora glaspartier och glasade pardörrar. Rådjursfamiljen blir snabbt en trevlig bekantskap. En trappa upp erbjuds den mer privata delen av villan med allrum, fyra sovrum, badrum, toalett och klädkammare. Till detta en västerbalkong som nås från tre av rummen och på husets gavel väntar en stor terrass med sol till sena kvällen. Vidare erbjuder huset på entréplanet en rymlig tvättstuga, bastu, gästtoalett och goda förvaringsutrymmen. Trädäck utmed husets västsida. Friköpt tomt om 1256 kvm med högt och soligt läge. Bredband via fiber. Garage och förråd om 33 kvm. Parkeringsplats för 2-3 bilar. Villan har haft samma ägare sedan 1977. Välkommen till Dingegatan, som är en återvändsgata i trivsamma kvarter, med närhet till båtliv och salta bad.

En välkomnade stenlagd gång leder till entrén med vackert sidoljus. Hallen har ett behagligt värmegolv med ljus sten. Hallen rymmer en skoknytarbänk och har god plats för ytterkläder och skor bakom skjutdörrar. Gästtoaletten ligger i anslutning till hallen.

Blicken mynnar ut i vardagsrummet. Fönster på rad. Ekparkett. Husets signum är den rymliga umgängesytan mellan matsal-vardagsrum och verandarummet. Husets största rum har generösa ljusinsläpp, där naturen alltid är närvarande.

Utmed husets västliga del ligger ett trädäck som nås från tre glasade entréer. Trädäcket är lagt i varsam respekt för bergsknallarna och är delvis under tak med ett större parti under bar himmel som lämpar sig ypperligt för grillkvällar.

Den öppna sällskapsytan rymmer flera funktioner. Verandarummet är en naturlig förlängning på sällskapsdelen med fortsatt ekparkett. Verandadelen är välgörande med sitt ljus och ligger lite avskilt mot trädgården.

Vardagsrummet rymmer flera sittgrupper. I matsalsdelen finns plats för en större matsalsmöbel för trevliga måltider och förstås även högtidliga kalas. Glasade pardörrar till trädäcket under tak.

Köket intill. Ljusa snickerier i vinkel med gott om arbetsytor. Plats för ett större matbord. Utblick i väster mot soldäck och trädgård.

Trappan leder upp till ovanvåningen. Centrerat återfinns ett behagligt allrum som gör sig perfekt som ett tv-rum. Vackert parkettgolv. Allrummet i mitten har utgång till balkongen i västerläge. Vyer över trädgårdar och grannhus. En klar dag ser man ut till havet!

Ovanför verandarummet har man låtit bygga en trivsam takterrass som fångar solens strålar under större delen av dagen. Ett härligt soldäck på Dingen! Trivsam vy över rododendronbuskarna och de svajande träden.

Master bedroom med skjutdörrsgarderober och utgång till balkongen. Ytterligare tre bra sovrum. Rymligt badrum med badkar. Ytterligare en toalett finns på detta våningsplan. Klädkammare och en liten studiehörna/hemmakontor.

Entréplanet har en välutrustad tvättstuga och förbi denna återfinns en bastu.

Praktiskt och trevligt garage med integrerat förråd.

Parkering på uppfarten för 2-3 bilar.

Bredband via fiber.

Närheten till småbåtshamnar, hav och skärgård präglar området som till största delen är bebyggt med villor. Ett barnvänligt område med närhet till förskolor och skolor samt kommunikationer. 2019 planeras den nya Långedragsskolan stå färdig. Nära till hamnar och badplatser. På gångavstånd finns även mataffär, fiskbil, bageri, blomsteraffär, restauranger, banker, apotek och sporthallar.

Med skärgårdsbåtarna från Saltholmen eller med en egen Dinge tar man sig lätt ut till skärgården.

Villan på Dingegatan 24 ligger i norra delen av de villaområden som växt fram längs stora delar av spårvägen mot Saltholmen från 1800-talets slut och fram på 1900-talet. Intill området vid Käringberget låg även det f.d. Älvsborgs kustartilleriregemente - KA 4 från 1942 fram till 2000.

Villan uppfördes 1973 och byggdes mitt under den period i villabyggandets historia som brukar kallas rekordåren. Villan bär många av tidens tidstypiska detaljer och de kvaliteter som förknippas med villor från denna tid. Huset ligger i en väl tilltagen trädgård som skapar ett mer privat rum inåt tomten medan garaget är placerat åt gatan. Detta förstärks även genom de generösa, breda fönsterband som vetter åt trädgårdssidan och som skapar kontakt med utemiljön och ger ljus. Planlösningen är luftig med stora sällskapsytor där vardagsrummet står i centrum. Vardagsrum och rum på övre våningen har stavparkett i rutmönster. Inslag av furu i form av panel i tak samt i trappa. Fasaden bär en kombination av ljust så kallat mexitegel i nedre plan och mörkbrun stående panel på övre våningen.

Fastighetsägaren har ägt huset sedan 1977.

Utförda renoveringar:

-1999 ombyggnad/renovering av tvättstugan.
-2000 utbyggnad av huset, ny varmvattenberedare.
-2002 omlagt tak med ny papp, läkt och betongpannor.
-2008 nytt köksgolv med undertrycksventilering.
-2016 utvändig målning av villa och garage.
-Isolerfönster har bytts ut löpande, 1984, 1998/1999 och 2005.
- 2016 ventilationen kompletterades med mekaniska fläktar i tvättstugan och badrummet.
-Jordfelsbrytare finns på elcentralen.

Kvarteren omkring

Långedrag är första gången belagt i källorna år 1766 och utgjordes då av ett salteri och litet fiskeläge. Namnet sägs komma av sammansättningen Långe- som syftar på ”den långa, för vinden utsatta segelleden utanför Västerberget”, och -drag som syftar på ”öppet vatten där vinden ligger på”.

Badortsrörelse och seglarcentrum

Stadsbornas intresse för badortsliv, natur och båtliv har kommit att prägla Långedrags utveckling. Ångbåtstrafiken började trafikera Långedrag 1860 och det blev starten för en framväxande badortsrörelse på orten. I Långedrag byggdes både varm- och kallbadhus och restauranger. Den långa traditionen av restaurangverksamhet fortsätter fram till i dag. År 2008 öppnade Nya Långedrags värdshus i modern, men traditionsknuten arkitektur med stora fönsteröppningar och svart träpanel.

År 1903 köpte bryggerikonkurrenterna Lyckholm och Pripps badorten Långedrag av Rudolf Aust och bildade AB Långedrag. Bolaget ritade hotell och restauranger samt anlade en spårvagnslinje, Långedragslinjen, som gick ända ut till Saltholmen. I samband med spårvägens utbyggnad flyttade badortsverksamheten längre ut till Saltholmen och Långedrag blev istället seglarcentrum vilket är synligt än i dag genom GKSS seglarcentrum och regattahamn som ligger här. 

Saltholmen

Badortsverksamheten expanderade i Saltholmen under 1900-talets början. Ett varmbadhus byggdes 1908 i jugendinspirerad stil och står kvar här än i dag även om det numer används som kontor. Saltholmens kallbadhus är fortfarande en populär mötesplats. På vackra sommardagar är Saltholmens färjeläge en livlig plats med göteborgare på väg med färjan ut till någon av öarna i Södra skärgården. Alldeles intill ligger Aspholmen som är en populär badholme.

Villor

Längs hela Långedragslinjen har det vuxit fram villaområden från olika tider. Ut mot Vässingsö, som förbinds med Ängholmen via en träbro, ligger fina villor i avskilt läge nära havet, uppförda under perioden 1908-1940. Här låg även ett varv som anlades 1904. I området Eckran, beläget norr om Hinsholmen, ligger en mängd vackra sekelskiftsvillor som ritades av dåtidens främsta arkitekter. Villorna ligger i lummiga trädgårdar och har nationalromantikens stilspråk med träpaneler, branta tegeltak, småspröjsade fönster och verandor. I Långedrag hittar vi även villor från senare tid som kompletterar den äldre bebyggelsen. Längs Austvägen ligger en rad påkostade villor som tillkommit under 1990-talet på de tidigare obebyggda hällarna, ofta på höga terrasser som ger skön havsutsikt.

Dingegatan 24

Villan

 • Byggnadsår 1973
 • Fastighetsbeteckning Älvsborg 42:8
 • Uppvärmning Direktverkande el
 • Byggnadstyp Friliggande villa, 2 plan
 • Energiprestanda Energiklass E, 87 kwh/kvm och år
 • TV, internet och telefoni Fastigheten är ansluten till fibernät,

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Dingegatan 24