• Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
 • Gibraltargatan 19 D
  Gibraltargatan 19 D
Johanneberg

Gibraltargatan nitton D

Ljus, superfräsch hörntvåa med fransk söderbalkong, komplett utrustad i lågt belånad förening!

 • Antal rum 2 rok, varav 1 sovrum
 • Boarea 57 kvm
 • Våningsplan 3 av 4
 • Hiss Nej
 • Karta
Med fördelaktigt hörnläge i söder och väster, på tredje våning av fyra, erbjuds en år 2016 totalt renoverad skön tvåa med stort sovrum, öppen planlösning mellan kök och vardagsrum samt ett extremt fräscht badrum. Lägenheten har en mycket snygg inredning och komplett utrustning. Vinds- & källarförråd. Internet ingår i månadsavgiften!

Hallen välkomnar med ett grått klinkergolv, hatthylla och garderob. Det välkomnande dagsljuset strömmar in via de nio fönsterpartierna. Från hallen kan hela lägenheten tändas upp i tre olika ljusscener.

Rakt fram dekorerar en stensatt vägg vid öppningen till vardagsrummet och köket. På golvet ligger ett vackert ekgolv i breda tiljor. Väggarna är strukna i brutet vitt med infällda spots i taket. Kökets skåpinredning är i vit, stram design med bänkskivor i svart granit. Induktionshäll, spisfläkt och integrerad diskmaskin samt extra bred kyl/frys och ugnar i rostfritt från Siemens. Smarta förvaringslösningar och snyggt stänkskydd i smalt, liggande vitt kakel. Ett runt köksbord passar bra.

Den andra delen av rummet är möblerad med en skön sittgrupp framför TV:n och tillsammans är det hela en hemtrevlig sällskapsdel.

Stort sovrum i två väderstreck med plats både för två sängar och arbetsbord. Trevligt med den franska balkongen på södergaveln. En rad fina garderober efter ena kortväggen. På golvet ligger lika ekgolv som i vardagsrum och kök. Infällda spots i taket och väggar i brutet vitt som i övrigt. Konsekvent och snyggt.

Badrummet är extremt tilltalande med grått klinkergolv och kakel i stora plattor samt svart kakel som en fondvägg i duschen. På duschgolvet ligger en snygg, större mosaik. Vägghängd toalett i vitt såsom handfatet. Tvättmaskin. Dimrade spots och golvvärme.

Lägenheten har ett appstyrt belysningssystem (Philips Hue) där man kan välja vilka färger som helst på samtliga lampor utom köksbelysningen.

Funktionalism kombinerad med moderna bekvämligheter. Exceptionellt trevligt boende för en eller två personer i välskött HSB-förening med närhet till det mesta som kan önskas inom promenadavstånd. Granne med Chalmers och nära Göteborgs universitet. Frisör och servicebutik i huset. Matställen, motion och kommunikationer intill.

Husets historia:

Byggnaden ingår ett bostadsområde som ligger söder om Engdahlsgatan invid Chalmers och som hänger samman med Övre Johanneberg. Stadsplanen för Övre Johanneberg som upprättats 1932 av Uno Åhrén var en omarbetning av den ursprungliga planen för Johanneberg som tagits fram av den förre stadsarkitekten Albert Lilienberg 1917. Att den nya planen för Johanneberg bröt helt med Lilienbergs föregångare syns tydligt längs Engdahlsgatan. Åhréns nya stadsplan för Övre Johanneberg var vid tiden modern med friliggande hus i funktionalistisk stil. Arkitekt Uno Åhrén är känd som en av funktionalismens främsta företrädare i Sverige och ingick bland annat i den banbrytande Bostadssociala utredningen mellan åren 1933 till 1947.

Husen byggdes 1936-1937 för Stiftelsen Solgårdarna och HSB och utformades i funktionalistisk stil. Byggnaderna är symmetriskt placerade längor i fyra våningar. Sammankopplade fönsterband förstärker den horisontella riktningen i fasaden. Ursprungligen var husen putsare i ljusa kulörer, men har under åren tilläggsisolerats. HSB:s hus ligger i den sydligaste delen av bostadsområdet. I dag utgör hela bostadsområdet ett intressant tidsdokument för funktionalismens genomslag i Sverige och Göteborg.

Byggnaden på Gibraltargatan 19D har gavel vänd mot Eklandagatans övre del. Byggnaden uppfördes 1937 efter ritningar av en arkitekten Björkegren. Planlösningen utformades för att följa husets form. Rumsindelningen i den ursprungliga planen är helt symmetrisk där samma mönster för lägenheternas placering repeteras genom hela byggnaden. Lägenheterna är små och funktionella, varannan ett rum med kokvrå och varannan två rum och kök.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen. Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Johanneberg omfattar ett område från Viktor Rydbergsgatan i norr, ned till kvarteren kring Eklandagatan i söder. I öst möter Mölndalsvägen.

Övre Johanneberg

Övre Johanneberg är den stadsdelen som brukar räknas till Göteborgs mest utpräglade funkisområde där funktionalismens formspråk blommat ut helt. Vid Pontus Wiknersgatan är lamellhusen uppförda under sent 1930-tal i 6-8 våningar omgärdade av grönytor med slätputsade fasader, utanpåliggande balkonger och uppglasade trapphus. Byggnaderna är placerade i nord/sydlig riktning för att ge mesta möjliga solljus i bostäderna. Övre Johanneberg ligger i direkt anslutning till Nedre Johanneberg och avgränsas av Viktor Rydbergsgatan i norr.

Eklandagatan

Även flera av husen längs Eklandagatan bjuder på fin funkis från 1930-talets senare del. Bebyggelsen från denna tid har ljusa putsade fasader, breda fönsterband och rundade balkonger över hörn.  

Kvarteren mellan Eklandagatan och Södra Vägen bebyggdes mellan 1925-35. Carlanderska sjukhemmet uppfördes 1925 i det tidigare landeriets park, varav stora delar har bevarats. Det stora bostadskvarteret i norr med två sammanhängande gårdar byggdes kort därefter och separeras av Cederbourgsgatan. Husen är i 6-7 våningar med murade gatufasader i rödbrunt tegel.

Volrat Tham

Ett landmärke i området är skrapan Hotell Volrat Tham på Eklandagatan. Det byggdes som hotell år 1959 och ritades av arkitekt Johan Tuvert. Förlagd i brant terräng och med tydlig modernistisk arkitektur.

Arkitekturen

Den svenska funktionalismen växte fram ur trångboddhet där arbetarfamiljen ofta trängdes i en lägenhet om ett rum och kök. Därtill var samhället skakat av ekonomiska svårigheter som Krüger-kraschen och en hög arbetslöshet. Uppförandet av nya områden bidrog inte enbart till att avhjälpa bostadsbrist utan skapade även arbetstillfällen i flera berörda branscher runt om i landet.

En drivande part i det funktionalistiska byggandet var HSB och i Göteborg uppfördes i deras regi kvarteret Nybygget (i Masthugget) och Helagsfjället (på Strömmensberg). De befintliga bostäderna var ofta mörka och trånga, den nya arkitekturen kontrade med ett rejält ljusinsläpp genom perspektivfönster och fönsterband. Stor vikt lades vid varje familjemedlems möjlighet till avskildhet, en tydlig reaktion på tidigare trångboddhet. Dessutom försågs de nya lägenheterna med badrum, något som absolut inte var en självklarhet i tidigare bostäder för arbetarklassen.     

Funkisens vanligaste flerbostadshus var så kallade smal- eller tjockhus (olika djupa lamellhus) och punkthus med sadeltak eller platt tak. Fasaderna putsades släta eller murades av tegel, vilket är vanligt i Göteborg. Fönstren placerades i liv med fasaden för att undvika tidigare ideals så populära skuggverkan. Fönster över hörn var en nymodighet som möjliggjordes av modern teknik. Rationalitet, effektivitet och standardisering var viktiga frågor i bostadsbyggandet och funktionalismens nästan vetenskapliga synsätt gav svaren. Någon utsmyckning som inte var direkt kopplad till funktion förekom inte.  

En av de främsta förespråkarna för funkisen i Sverige var arkitekt Uno Åhrén. Som stadsplanechef tog han fram stadsplanen till Övre Johanneberg som är ett av Göteborgs mest utpräglade funkisområden med  ljust putsade lamellhus placerade i öppen terräng. Balkongerna hänger utanpå fasaden och flera trapphus är uppglasade. Åhrén ligger även bakom stadsplanen i Örgryte längs Skårsgatan där vi hittar fristående kubistiska funkisvillor med ljust putsade fasader och flacka tak. 

Gibraltargatan 19 D

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 1,21582 %, 1,21582 % av årsavgiften

Byggnaden

 • Byggnadsår 1937
 • Byggnadsstil Funktionalism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Internet: Anslutning via 10BASE-T Ethernet (RJ 45) till föreningarnas gemensamma nät. Tillgång till föreningarnas delade 1 Gbps fiberlänk till Bredbandsbolaget.
 • TV TV: Egen mottagningsanläggning. För närvarande ingår tio stycken digitala och analoga kanaler som bekostas av föreningen. Via ditt TV-uttag kan du med en digital-TV-box och ett programkort få in hela utbudet av kanaler som sänds via det marksända nätet.
 • Energiprestanda 112 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Tomas Ahre

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Gibraltargatan 19 D