• Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
 • Gibraltargatan 4
  Gibraltargatan 4
Nedre Johanneberg

Gibraltargatan fyra

Klassisk 20-talsvåning i Nedre Johanneberg. 127 kvm i fint skick. Högt västerläge med 2 balkonger!

 • Antal rum 4,5 rok, varav 3 sovrum
 • Boarea 127 kvm
 • Våningsplan 4 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Unikt tillfälle att förvärva en klassisk 20-talsvåning i Nedre Johanneberg med promenad avstånd till Avenyen och med högt, soligt läge på Gibraltargatan om 4 rum, kammare, stort kök, badrum och gästtoalett. 127 kvm i mycket gott skick med fasadens enda balkong i sydväst samt stor gårdsbalkong. Utsikt mot parken och även över Chalmerscourtégen då den passerar vid Valborg. Attraktivt belägen på Gibraltargatan Fyra i förening med mycket god ekonomi! Fyra trappor upp i tidstypisk, stolt byggnad uppförd på berg, med de fyra rummen i västersolen.

Våningen renoverades i sin helhet 2007/08 och har en genomgående disposition i väster och öster. Välkomnande hallrum med vitlaserat furgolv och gästtoalett (2009). Fyra rum i fil i härligt sydvästläge med markiser ovan fönsterpartierna.

Vardagsrummet känns naturligt trevligt med bra plats för en sittgrupp och utgång till den ena balkongen. Utsikt över parken. Markiser installerades 2009 med ett automatiskt system till alla fönster mot gatan vilket styrs av sol- & vindsensor men kan även styras manuellt med hjälp av fjärrkontroll.

Master bedroom har garderober och en skön plats för dubbelsäng. Badrummet intill är snyggt inrett med svart klinkergolv med golvvärme, vägghängd toalett, handfat på kommod, jacuzzibadkar med massageeffekt, två handdukstorkar med elvärme, infällda takspotlights och högtalare samt tvättavdelning med tvättmaskin och torktumlare från Miele.

Matrummet på andra sidan vardagsrummet rymmer en matmöbel för bortåt 10 personer och bildar tillsammans med vardagsrummet en mycket trivsam sällskapsdel.

Rummet intill är ett bra sovrum/arbetsrum alternativt gästrum med en skjutdörrsgarderob. Parkutsikt. Väggen mellan rummet och matsalen kan enkelt tagas bort ifall man vill göra ett större rum av dessa två.

Köket ligger klassiskt mot gården med köksentré och större gårdsbalkong (2013). En bra frukostbalkong eller när kvällen blir för varm. Köket är rymligt och inrett med platsbyggd skåpinredning (2008) av massiv björk från Lidhult med bänkskivor av afrikansk valnöt, induktionshäll, effektiv köksfläkt från Thermex med evakuering (drar ut matoset), kyl/frys i rostfritt med inbyggd ismaskin, varmluftsugn i rostfritt samt integrerad diskmaskin. Ett matbord för kanske sex personer passar bra.

Kammaren intill med garderob och utsikt mot gården. Kan vara ett bra barnrum eller kanske ett gästrum. Utsikt mot gården.

Ny el installerades 2007. Gästtoaletten renoverades 2009 med bland annat svart golvklinker. Annat fint i våningen är originaldetaljer som fotlister, djupa dörrvalv, spegeldörrar och stuckaturer. Takhöjden är nära tre meter.

Vindsförråd om cirka 12 kvadrat. Cykel- & barnvagnsrum lätt tillgängligt från innergården.

I föreningen finns 2 garageplatser och 3 parkeringsplatser. I dagsläget kö till dessa. Alternativt finns Boendeparkering på gatan och i närområdet i vilket det även finns 3 större privatägda garage.

Det här är ett helt skönt boende i en lågt belånad förening (2343 kr/kvm) och renoverad byggnad på berg. Stan intill!

Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Intill stadens kulturella centrum med bland annat Stadsbiblioteket, Stadsteatern, Konstmuséet och Konserthuset samt affärer, restauranger, caféer, parker och service.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40 samt Landvetter Flygplats. Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Gibraltargatan 4

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 5,4 %, 5,4 % av årsavgiften

Byggnaden

 • Byggnadsår 1927
 • Byggnadsstil 1920-talets klassicism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • TV Telia: TV från 59 kr, bredband 399 kr för 100/100 Mbit/s och telefoni 40 kr.
 • Energiprestanda 116 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Gibraltargatan 4