• Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
 • Gibraltargatan 8
  Gibraltargatan 8
Nedre Johanneberg

Gibraltargatan åtta

NEDRE JOHANNEBERG - KLASSISK SÄLLSKAPSVÅNING ÖVERST I HUSET - 5 ROK - 194 KVM

Deluxe
 • Antal rum 5 rok, varav 2-3 sovrum
 • Boarea 194 kvm
 • Våningsplan 6 av 6
 • Hiss Nej
 • Karta
Klassisk sällskapsvåning med privat känsla överst i huset. 194 kvadrat i disposition om 5 rok med genomgående planlösning i väster och öster.

Stort vardagsrum med välgörande volym och öppen spis i fil med rymlig matsal, som har utgång till balkong, och bibliotek. Samtliga fönsterpartier i väster har vind- och solstyrda markiser samt sköna utsikter. Master bedroom mot gården med frukostbalkong och badrummet intill. Ytterligare ett sovrum finns bredvid. Serveringsgång. Stort Canada-kök mot gården med maskiner från bland annat Miele och Gaggenau. Mekanisk köksfläkt med egen kanal. Utgång till kökshiss.

Separat gästtoalett med trevligt, franskt handfat. Hallrummet har skjutdörrsgarderober och klädkammare. Brevinkast mellan dubbla ytterdörrar. Ny, större hiss. Renoverad fastighet. Klassiskt läge.

Den mäktiga hörnfastigheten utmärker sig med sina sex våningsplan över butikerna. Ekporten har nytillverkats för några år sedan med originalet som förebild. Foajén är dekorerad med strikta bröstningar i kolmårdsmarmor som följer upp i det vackra trapphuset. Där står även en maskin för skoputs omtänksamt placerad vid hissen som tar dig till sjätte våningen.

Dubbla entrédörrar med brevinkast emellan. Hallrummet med ekparkett, skjutdörrsgarderober och klädkammare. Separat gästtoalett intill. Helt kaklad och med trevligt franskt handfat.

Vardagsrummet eller salongen med sina fyrtiofem kvadrat och fyra fönsterpartier i sydväst ger en omedelbar skön känsla av volym och ljus. Massiv ek i fiskbensläggning förstärker originalkaraktären av sällskapsvåning. Rummet rymmer flera sittgrupper och på ena sidan ståtar en tidstypisk öppen spis i kolmårdsmarmor med emblem och gnistskydd i mässing. Idag med gaseldning. Kan ställas om till vedeldning om så önskas.

De tre sällskapsrummens öppningar bjuder på en vacker genomsyn. Via ett djupt dörrvalv och glasade pardörrar nås matsalen i fil. Massiv ek i fiskbensläggning och ett stort fönsterparti med utgång till balkongen i sydväst (renoverad). Sol från tidig lunch till sen kväll. Samtliga fönsterpartier i sydväst har vind-& solstyrda markiser i ljus beige färgställning. Här kan dukas till kalas för tjugo gäster och lika väl till en vardagsfest för två. Stilrena stuckaturer. Öppning till serveringsgången och raka vägen till köket.

Biblioteket är ett stort rum med massiv ekparkett i fiskbensläggning och ett stort trefönsterparti i sydväst. Rummet gör sig bra även som TV-rum, arbetsrum eller helt enkelt som ett bra sovrum. Skjutdörrsgarderober är installerade.

Master bedroom ligger skönt mot gården med tidstypiska hörngarderober och en ny balkong (2003) med vy över den gröna gården.

Bredvid ligger ett sovrum som även lämpar sig väl som arbetsrum/gästrum. Ekparkett och gårdsvy.

Helt kaklat badrum med golvvärme och tidstypisk kommod med marmorskiva och charmig fransk kranarmatur. Glasad duschhörna och handdukstork.

Köket ligger klassiskt mot gården med ekparkett, gårdsvy och en skåpinredning från Canadakök i gammal stil med arbetsbänkar i granit. Stänkskydd i snyggt kakel från Fired Earth och maskiner från bland annat Gaggenau och Miele. TM och TT. Mekanisk köksfläkt med egen kanal. God plats för ett stort matbord. Köksentré med hiss.

Våningen renoverades i sin helhet 2000 med t ex ny el, vvs, kök, bad mm.
Säkerhetsdörrar och larm är installerat.
Samtliga fönster är nya/renoverade 2011.
Telefoni, TV och bredband från Comhem.
På vinden finns ett lägenhetsförråd om 10 kvadrat med högt i tak.
Tvättstuga i källaren med 2 TM, TT och mangel.
Cykelförråd.

Här erbjuds ett fantastiskt boende, högt över Gibraltargatan och omgivande byggnader. Våningen karaktäriseras av en rymlig atmosfär och trevlig kommunikation via den genomtänkta planlösningen med de stora rummen. Nedre Johanneberg i sin bästa version!

NEDRE JOHANNEBERG

Höga fasader i mörkt tegel, sparsamt utstyrda med balkonger och små listverk. Materialet är mörkt patinerat tegel på en grund av granit av urberg. Så beskriver en arkitekturkritiker i Götebors-Tidningen 1928 de första kvarterens fasader.

Det mörkt röda teglet är ett gemensamt karaktärsdrag både för de äldre och de yngre husen i Johanneberg. Till de äldre används handslaget tegel och färgat fogbruk för att få en robust och enhetlig mur. De yngre har mer industriellt tillverkade stenar men även här har murarna en levande yta präglad av ett traditionellt utförande.

I Johanneberg ritades varje fastighet för sig. Inom en strikt ram fick varje hus en individuell utformning. Det var många personer som höll i pennan, de flesta var arkitekter, några ingenjörer. Längst ner på sidorna står det under varje fasadavsnitt vem som har ritat och när.

Den mest namnkunnige av arkitekterna är Ernst Torulf. Han var med och ritade bland annat Konstmuséet och Konsthallen. Nernst Hansson, Malte Erichs, Nils Olsson och CHj Zetterström tillhör dem som under 20-, 30- och 40-talen försågs göteborgarna med många nya bostadshus av varierande slag.

Nedre Johanneberg ingår i en större miljö som är av riksintresse för kulturminnesvården. Den sträcker sig från Vasastaden – Lorensberg till Övre Johanneberg. I denna synnerligen värdefulla miljö utgör Nedre Johanneberg en intressant byggnadshistorisk länk mellan 1800-talets täta rutnätsstad och Övre Johannebergs öppna 30-tals bebyggelse.

Hela Nedre Johanneberg är välbevarat och innehåller dels typisk 1920-talsbebyggelse, dels tidiga exempel på byggnader i funktionalismens anda. Särskilt värdefull är den norra delen med sin Lilienbergska stadsplan, sina tidstypiska 1920-talshus och monumentalt uppbyggda terrasser. Redan vid tillkomsten betecknades bebyggelsen som ett föredöme och mönsterbild av tidens kritiker.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.