• Granlidsvägen 24
  Granlidsvägen 24
 • Granlidsvägen 24
  Granlidsvägen 24
 • Granlidsvägen 24
  Granlidsvägen 24
 • Granlidsvägen 24
  Granlidsvägen 24
 • Granlidsvägen 24
  Granlidsvägen 24
 • Granlidsvägen 24
  Granlidsvägen 24
 • Granlidsvägen 24
  Granlidsvägen 24
 • Granlidsvägen 24
  Granlidsvägen 24
 • Granlidsvägen 24
  Granlidsvägen 24
Hovås

Granlidsvägen tjugofyra

Exklusiv familjevilla i kontinental stil om 332 kvm, 8 rok. 1277 kvm fin tomt intill Hovås golfbana

 • Antal rum 8 rok, varav 3-4 sovrum
 • Boarea 222 kvm
 • Biarea 110 kvm
 • Tomtareal 1 277 kvm
 • Byggnadsår 1965
 • Karta
Exklusiv familjevilla i kontinental stil och i fint skick om 222 + 110 kvm i disposition om 8 rok på 1277 kvm plan trädgårdstomt gränsande till Hovås golfbana. Möblerbart hallrum med klädkammare och gästtoalett. Stort vardagsrum i vinkel med mörk ekparkett i original, öppen spis och stora fönsterpartier med utgång till uteplatser och trädgård. Grind till golfbanan. Kök och matsal i en öppen och trivsam planlösning. Vit, stram skåpinredning med köksö. Andra våning med övre hallrum, master bedroom en suite med balkong, walk in closet, två sovrum, badrum och klädkammare med balkong. I källarvåningen med golvvärme finns gästavdelning med badrum, stort allrum, vinkällare, tvättstuga, förrådsrum. Bergvärme. Skyddad, stenlagd gård mellan hus och garage. Plan gräsmatta. Magnolia. Flaggstång. Dubbelgarage.

Via Golfbanevägen och klubbhuset kommer vi till trettonde hålet och Granlidsvägen. På nummer Tjugofyra ser vi den vackra villan på en hörntomt gränsande till golfbanan med ett murverk mellan huset och garagebyggnaden på kontinentalt vis. Den första ägaren var en fransyska och hennes ideal kan fortfarande skönjas lite här och där. En stenlagd gång leder oss till huvudentrén.

Volymen i det möblerbara hallrummet känns välkomnande. Intill finns en stor klädkammare och separat gästtoalett. Väggarna är strukna i brutet vitt och på golvet ligger svart klinker. En vid öppning till vardagsrummet känns lockande.

Vardagsrummet bjuder på en stor yta om 51 kvadrat och ligger i vinkel med ett mörkbetsat ekgolv i original och slottsläggning. Den kontinentala känslan gör sig påmind. Öppen spis i funktion, centralt placerad. Stora fönsterpartier öppnar upp för västerljuset och ger på samma gång vackra vyer mot trädgården och golfbanan. Utgång till sköna uteplatser.

I fil ligger det stora köket med den gamla matsalen integrerad om totalt 41 kvadrat. Allt omgärdat av stora fönsterpartier. Skåpinredningen är vit och i snygg stram form. Stor gasspis under bastant spiskåpa. En stor köksö ger idén om buffébjudningar! Intill ryms ett rejält matbord för vardagliga fester och högtidliga kalas.

Den svagt stigande trappan kommer upp i det övre hallrummet. Luftigt och härligt. Möblerat med ett stort skrivbord vilket förses med fint dagsljus från en rad med fönster.

Master bedroom en suite ligger längst in. Ett stort skönt sovrum på gaveln med balkong och utsikt över golfbanan. Ett snyggt, fräscht badrum är kopplat till sovrummet och innehåller badkar, toalett och två handfat. Walk in closet gränsar till sovrummet.

Där efter ligger två sovrum, ännu ett snyggt badrum med dusch och toalett samt klädkammare. Balkong även på den andra gaveln.

Huset dränerades 2012 och hela källarvåning byggdes om med golvvärme och ett snyggt klinkergolv över allt. Här inryms en stor vinkällare, gästavdelning med ett badrum, ett mycket stort allrum, tvättstuga och förrådsrum .

Fastigheten har ett dubbelgarage med soprum. Mellan huvudbyggnaden och garaget ligger en stenlagd gård på kontinentalt vis. Insynsskyddad skön plats för loungemöbel och gott umgänge. Härifrån kan trädgården avnjutas med bland annat den vackra Magnolian, den plana gräsmattan med häcken längst bort i vilken grinden finns som leder direkt ut på golfbanan.

Restauranger, småbåtshamn, havsbad, simhall och tennis på promenadavstånd. Nära till bra mataffär. Utmärkta kommunikationsmöjligheter med bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40, Landvetter. Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

GÖTEBORGS GOLFKLUBB
Klubben bildades 1902 och är den äldsta golfklubben i Sverige. Klubbens hemmabana heter Hovås golfbana.

Initiativet till bildandet av klubben togs av Tor Törnsten, som 1902 bildande en golfsektion inom Göteborgs Idrottsförbund. Han flyttade golfspelandet från Sandviken på Norra älvstranden på Hisingen, mitt emot nuvarande Göteborgs fiskhamn. Banan anlades 1904 och omfattade då 6 hål med en sammanlagd längd av 1466 meter. Medlemsantalet med egna klubbor var 40 stycken redan den första sommaren.

De första åren hyrdes banan på kortare tid, men 1910 satte man igång med att teckna aktier till ett bolag, för att förvärva större delen av den mark som den dåvarande 9-hålsbanan omfattade. Banan, som stod klar 1908, var nu 2381 meter lång. Klubbhuset kom till 1910 och ritades av arkitekt Ernst Torulf.

Den 14-16 maj 1911 anordnades klubbens första nationella mästerskap för både damer och herrar: Svensk sluten amatör-mästerskapstäfling i golf. Fram till 1923 spelade man på 9-hålsbanan. Därefter utökades banan under åren 1921-23 med ytterligare 3 hål, till en total längd av 3233 meter. Utvidgningen leddes av klubbens professionist, engelsmannen George Roberts. Tack vare dispaschören Conrad Pineus kunde man förvärva marken för en 18-hålsbana, och under hösten 1930 påbörjades arbetet med den nya banan, ritad av arkitekt Andrew Persson. Den 1 oktober 1933 invigdes banan av klubbens ordförande Axel Brynolf. Det nya klubbhuset invigdes 1938. Medlemsantalet var då 350.

Kvarteren omkring

Hovås har inte bara hav, segling och Sveriges äldsta golfklubb. Här finns alla möjligheter till motion året runt vid Askims Sim- och Sporthall. Hovåsvallens idrottsplats ligger vackert vid viken och gamla Säröbanan inbjuder till promenader och cykelturer längs kusten.

Runt omkring finns affärer, restauranger, skolor och barnomsorg. Flera alternativ att välja på till de minsta, bland annat fristående Fyrevikens förskola, kommunala Klåvavägens förskola, förskolan Snäckskalet samt föräldrakooperativet Lekstugan. Hovåsskolan undervisar förskoleklass till skolår 9.

Sommarvillor

Namnet Hovås förekommer i källor redan från år 1550 och betecknade då en by. Stavningen har varierat över tid men namnet syftar troligtvis på en hög ås. Hovås utgjordes historiskt av landsbygd med ett antal byar och hemman och de flesta försörjde sig som bönder och fiskare. Den mest betydande gården var Billdals gård, vilken finns kvar än idag. Gården köptes år 1860 av köpmannen J.R. Dickson som också uppförde ett sommarhus på ägorna. Under 1880-talet följde flera välbeställda göteborgare Dicksons exempel och byggde sommarvillor i området.

Hovås villastad

Säröbanan invigdes 1903 och stationen i Hovås gav goda förutsättningar för villabyggande. Tågen gick mellan Linnéplatsen i Göteborg och Särö och trafikerades från och med 1923 och in på 1950-talet.

De följande åren efter Säröbanans öppnande anlades Hovås villastad med anslutande golfbana (Sveriges äldsta golfklubb, bildad 1902) park, restaurang och turisthotell vid stranden. Planen medgav omkring 150 villor men alla uppfördes inte. Här växte ett exklusivt villaområde fram mellan 1905 och 1930. Husen placerades fritt på stora tomter med Djursholm som förebild. Flera av villorna är uppförda i nationalromantisk stil med släta tegelmurar och branta sadeltak. I en annons från 1914 beskrevs Hovås som en villastad med ”Västkustens bästa havsbad” och ”Landets förnämsta golfbana”, en beskrivning som fortfarande stämmer väl in än i dag!

Nya Hovås

Mellan Amundön och Sandsjöbacka naturreservat växer just nu stadsdelen Nya Hovås fram. Läget är optimalt och moderna bostäder samlas kring ett småskaligt och levande centrum. Alla fördelar med Hovås kommer här till sin rätt!

Brottkärr

Sydväst om Hovås ligger Brottkärr, bara ett stenkast från havet och sköna Amundön. Brottkärr är namnet på en av de äldre byarna i Askims socken med rötter som går tillbaka till åtminstone medeltid. Den ursprungliga bykärnan låg ungefär där Brottkärrsvägen möter Brottkärrs byaväg i dag. Här finns fortfarande den äldre vägsträckningen bevarad samt en del byggnader från 1800-talet som senare blivit förvandlade till fritids- eller åretruntbostäder.

Säröbanan fick en stor betydelse för Brottkärr. Det natursköna läget nära havet lockade mängder av sommargäster från Göteborg som uppförde ståtliga sommarvillor. Strax söder om Brottkärr finns exempelvis Villa Dalfrid, byggt 1907 och en av landets bättre bevarade jugendmiljöer. Redan på 1880-talet hade några av de tidigaste sommarvillorna i hela Askim byggts i just Brottkärr. 

Granlidsvägen 24

Villan

 • Byggnadsår 1965
 • Fastighetsbeteckning Hovås 2:172
 • Uppvärmning Bergvärmepump
 • Byggnadstyp Friliggande villa
 • Energiprestanda Energiklass D, 65 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Tomas Ahre

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Granlidsvägen 24