• Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
  • Hovås Snöbärsväg 2
    Hovås Snöbärsväg 2
Hovås

Hovås Snöbärsväg två

Maximal funktion och imponerande design. Tre uteplatser. Parkeringsplats. Allt intill hav och natur.

  • Antal rum 4 rok
  • Boarea 130 kvm
  • Våningsplan 1 av 2
  • Hiss Ja
  • Karta
I prisbelönt hus erbjuds ett modernt boende av bästa slag. En hänförande blandning av glas och betong i sann Wingårds-anda. Underhållsfritt och praktiskt likt ett radhus i etagé. Två uteplatser med skjutdörrar och med sol från morgon till kväll. En skön terrass orienterad mot kvällssolen på det. Tre sovrum. Två toaletter. Nybyggt 2013. Välskött förening med egen bergvärmeanläggning. Parkeringsplats. Nära hav och salta bad. Naturen in på knuten. Juridisk person får förvärva. Imponerande design, maximal funktion och väl utnyttjade ytor - detta var arkitektens vision inför skapandet av Brf Snowberry.

Ett trevligt läge bland villa- och radhusområdet. Naturen intill. En trappa upp eller hissen om så önskas. Snygg entrédörr som går ända upp till innertaket.

Tidigt upplever vi den inbjudande rymden och ljuset. Häng av er till höger. Lägg nycklarna i byrån. Här trivs man hemma.

Direkt möter blicken den hänförande arkitekturen. Ljust och stramt samt oerhört välplanerat.

Det nedre våningsplanet är som gjort för samkväm och glatt familjeliv. Två uteplatser och stora sociala ytor.

Från vardagsrummet nås uteplatsen i söderläge. Här skiner solen under större delen av dagen. Möbleras med enkelhet av två sittgrupper och en större grill. Denna miljö skapar en förväntan om sociala tillställningar med flera vänner. Uteplatsen är utrustad med belysning och eluttag. Lägenheten har ett trivsamt läge vid det stilla villaområdet.

Uteplatsen skapar en naturlig förlängning av rummet. Enbart en glasvägg som delar av. Imponerande glasparti med skjutdörr som går från golv till tak. Välisolerat för bästa ljudkomfort.

Vardagsrummets yta i övrigt känns mycket flexibel när det öppnas upp mot uteplatsen. Rummet ger god plats åt både ett snyggt matbord och en skön sittgrupp. Loungekänsla. Några fina tavlor så är det klart. Att möblera om är ingen konst. Rummens tak och väggar är målade i brutet vitt i fin kontrast mot det gråa betonggolvet. Vattenburen golvvärme för god komfort och inomhusklimat. Downlights. Takhöjd 2,7 meter.

I andra änden av våningsplanet återfinns köket. Drömrummet kan det kallas. En glasad vägg och tre gyllene ting, uteplats-kök-matsal, i en skön och trivsam mix. Köket ligger öppet för att synas och samlas kring. Det är stramt vitt med skåpinredning och överskåp. Fullutrustat med alla maskiner. Allt installerat 2014.

Uteplatsen intill. Här serveras morgonkaffet och trivsamma middagar i det fria. Öppna dörren och släpp in dagen.

Intill trappan som leder till övre plan finns en gästtoalett.

På övre plan väntar tre bra sovrum, balkong och ett superfräscht badrum.

Rogivande Master bedroom med plats för den stora dubbelsängen samt läshörna. Lugnt beläget mot skogsbrynet. Väl tilltagen skjutdörrsgarderob med genomtänkt inredning. Här ryms kläder för honom och henne.

Två spegelvända sovrum ligger i andra änden av våningen. Dessa är perfekta för barn och gäster. Rymliga garderober som tar hand om er förvaring på bästa vis.

Från det ena sovrummet nås den övre balkongen. Skönt att känna luften från nästan alla delar av lägenheten.

I hallen finns en praktisk och inspirerande arbetsplats.

Badrummet med hotellkaraktär. Stramt i sitt utförande. Vackert och med överträffande dimension. Helkaklade väggar och en massiv bänk i betong med inbyggt handfat. Takdusch. Infällda rördragningar. Moderna handdukstorkar från INR. Kranen i grönt matchar färgen på terrassen.

Skönt med egen tvättavdelning. Tvättmaskin och torktumlare ger bästa klädvård.

En modern bergvärmeanläggning producerar energi- och kostnadseffektiv värme och kyla.

Ett förråd om 5 kvm hör till lägenheten.

Bredband via Telias fibernät.

Parkering intill huset.

Skönt boende med lite guldkant och med ett enormt ljus. Välkommen till natursköna Hovås med närhet till staden, golfbanan, butiker och havet.

Som en sällsynt svart juvel, inbäddad i grönska från skira snöbärsbuskar, ligger det strama kubistiska bostadshuset, förgyllt med balkonger och terrasser i klara, varma färger. Intrycket är både stolt och lättsamt och formspråket sakligt och tydligt.

Detta är ett hus som inte räds sitt egensinne och inte heller avstår från att berätta om de människor som skapat en virvlande, glimrande fantasi i en karg svensk skogsbacke. Ett hus som i sin komposition av mörker och ljus, mjukt och hårt, nattens svärta och den soliga palettens ljuva kolorit, blir till den glädje och tjuskraft riktigt bra arkitektur kan ge.

Kvarteren omkring

Hovås har inte bara hav, segling och Sveriges äldsta golfklubb. Här finns alla möjligheter till motion året runt vid Askims Sim- och Sporthall. Hovåsvallens idrottsplats ligger vackert vid viken och gamla Säröbanan inbjuder till promenader och cykelturer längs kusten.

Runt omkring finns affärer, restauranger, skolor och barnomsorg. Flera alternativ att välja på till de minsta, bland annat fristående Fyrevikens förskola, kommunala Klåvavägens förskola, förskolan Snäckskalet samt föräldrakooperativet Lekstugan. Hovåsskolan undervisar förskoleklass till skolår 9.

Sommarvillor

Namnet Hovås förekommer i källor redan från år 1550 och betecknade då en by. Stavningen har varierat över tid men namnet syftar troligtvis på en hög ås. Hovås utgjordes historiskt av landsbygd med ett antal byar och hemman och de flesta försörjde sig som bönder och fiskare. Den mest betydande gården var Billdals gård, vilken finns kvar än idag. Gården köptes år 1860 av köpmannen J.R. Dickson som också uppförde ett sommarhus på ägorna. Under 1880-talet följde flera välbeställda göteborgare Dicksons exempel och byggde sommarvillor i området.

Hovås villastad

Säröbanan invigdes 1903 och stationen i Hovås gav goda förutsättningar för villabyggande. Tågen gick mellan Linnéplatsen i Göteborg och Särö och trafikerades från och med 1923 och in på 1950-talet.

De följande åren efter Säröbanans öppnande anlades Hovås villastad med anslutande golfbana (Sveriges äldsta golfklubb, bildad 1902) park, restaurang och turisthotell vid stranden. Planen medgav omkring 150 villor men alla uppfördes inte. Här växte ett exklusivt villaområde fram mellan 1905 och 1930. Husen placerades fritt på stora tomter med Djursholm som förebild. Flera av villorna är uppförda i nationalromantisk stil med släta tegelmurar och branta sadeltak. I en annons från 1914 beskrevs Hovås som en villastad med ”Västkustens bästa havsbad” och ”Landets förnämsta golfbana”, en beskrivning som fortfarande stämmer väl in än i dag!

Nya Hovås

Mellan Amundön och Sandsjöbacka naturreservat växer just nu stadsdelen Nya Hovås fram. Läget är optimalt och moderna bostäder samlas kring ett småskaligt och levande centrum. Alla fördelar med Hovås kommer här till sin rätt!

Brottkärr

Sydväst om Hovås ligger Brottkärr, bara ett stenkast från havet och sköna Amundön. Brottkärr är namnet på en av de äldre byarna i Askims socken med rötter som går tillbaka till åtminstone medeltid. Den ursprungliga bykärnan låg ungefär där Brottkärrsvägen möter Brottkärrs byaväg i dag. Här finns fortfarande den äldre vägsträckningen bevarad samt en del byggnader från 1800-talet som senare blivit förvandlade till fritids- eller åretruntbostäder.

Säröbanan fick en stor betydelse för Brottkärr. Det natursköna läget nära havet lockade mängder av sommargäster från Göteborg som uppförde ståtliga sommarvillor. Strax söder om Brottkärr finns exempelvis Villa Dalfrid, byggt 1907 och en av landets bättre bevarade jugendmiljöer. Redan på 1880-talet hade några av de tidigaste sommarvillorna i hela Askim byggts i just Brottkärr. 

Arkitekturen

Postmodernismen uppkom under 1970-talet som en reaktion på funktionalismen och den senare modernismen. Förespråkarna vände sig emot att arkitekturen alltför länge hade präglats av funktion med rationalitet som norm. Istället ville man tillbaka till själva arkitekturen vars kärna ansågs vara just utsmyckningen, det sköna för ögat snarare än det rent funktionella. Den nya arkitekturen växte fram i Amerika och spreds vidare till Europa.

Karaktäristiskt är den humoristiska ”felplaceringen” av klassiska arkitekturelement samt en lek med material och färg. Pasteller och primalfärger används friskt liksom otrutna geometriska former, gärna tredimensionella. Antikens kolonner återfinns utan bärande funktion och i otypiskt utförande - ett medvetet skämtsamt återanvändande. Tagna ur sitt sammanhang placeras och nästan parodieras frontoner och arkitrav. Allt med en blinkning åt den invigde, den arkitekturkunnige.

Göteborgs tydligaste exempel på den postmodernistiska arkitekturen är strategiskt placerad vid älven och utgör ett lyckat försök att ”sätta staden på kartan”. Byggnaden kallas Läppstiftet efter sin form men heter egentligen Lilla Bommen och uppfördes som huvudkontor åt Skanska (1986-89). Istället för att flirta med den klassiska arkitekturen så talar höghuset ett maritimt språk med röd/vit fasad och närmast blåtonade glaspartier. Toppen av byggnaden är ett virrvarr av former, indragna och utskjutande, samt olikformade fönster. Det hela avslutas med ett periskopliknande utsiktstorn innehållande café.

De stora stadssaneringar som präglade Göteborg under 1960 och -70-talet skapade nya byggtillfällen lagom till postmodernismens genombrott. Exempelvis i Linnéstaden uppfördes ett flertal byggnader med en direkt blinkning till den omgivande arkitekturen. Inte bara är dekorationer återanvända, här finns även den äldre fasadens rytm med burspråk, toureller och kapade hörn – i modern tappning.

Hovås Snöbärsväg 2

Lägenheten

  • Upplåtelseform Bostadsrätt
  • Andelstal 12,53 %, 13,58 % av årsavgiften
  • Uteplats Två uteplatser på bägge sidor av huset samt en balkong i söderläge.

Byggnaden

  • Byggnadsår 2013
  • Byggnadsstil Postmodernism
  • Uppvärmning Bergvärme
  • Parkering En parkeringsplats hör till lägenheten.

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Hovås Snöbärsväg 2