• Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
 • Hvitfeldtsgatan 7 C
  Hvitfeldtsgatan 7 C
Kungshöjd

Hvitfeldtsgatan sju C

Nyrenoverad och kvadratsmart cityetta med staden runtomkring.

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 21 kvm
 • Våningsplan 1 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
På attraktiva Hvitfeldtsgatan i trivsamma Kungshöjd erbjuds denna gårdslägenhet i ett bedårande hus från det förrförra seklet. Via den vackra porten på Nr 7 och vidare över gården återfinns lugnet. Tjugoen superplanerade kvadratmeter med studiokänsla och högt i tak med spännande vinklar. Kolossalt vackert fönsterparti i original mot gården. Ett fantastiskt ljus. En trivsam och nyrenoverad lägenhet med staden runtomkring. Lägenheten renoverades av fackmän under 2017. Fullutrustat kök i klassiskt utförande. Stilrent och helkaklat badrum med golvvärme. Rymlig hall med en garderob och plats för en separat arbetsplats. Utemöbler och grill på gården. Cykelparkering. Källarförråd om cirka fyra kvadrat och bra tvättstuga. Välskött förening med god ekonomi och ett välmående hus. Detta är en stadsdel som har stora kulturhistoriska värden och dess byggnader berättar en fin historia om Göteborg. Bekväma promenadavstånd till allt vår stad har att erbjuda. Stadens utbud av restauranger och nöjen alldeles utanför porten. Tänk att kunna bo så pass centralt men ändå att uppleva ett sådant lugn mitt i city. Nära till Chalmers och Göteborgs Universitet. Perfekt för studenten eller som övernattningslägenhet. Bo smått och lev stort!

Vi är nära den plats där det utpekades var staden skulle ligga. Vi är nära 400 år från den tiden. På Kungshöjd finns rester av äldre byggnader och anläggningar samt delar av stadsmuren bevarad. Närmast Kungsgatan reser sig bastionen Carolus XI Rex med sin mäktiga mur ut mot väster. I söder skjuter ett par bastionsspetsar ut från bergssidan.

1913 uppfördes den vackra byggnaden på Hvitfeldtsgatan 7 - 9 som en av de sista i kvarteret som ersatte de gamla försvarsanläggningarna. Fasaden i Nationalromantik är stilfull och stentrappan vid entrén tillsammans med ekporten känns välkomnande.

Helt lugnt läge och samtidigt mitt i staden med affärer, restauranger, caféer, parker, service och kommunikationer.

Tvättstugan är placerad i källaren. Fri bokning klockan 8-20 och utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, en mangel och ett torkrum.

Soprum finns med källsortering av plast, papper, glas, förpackningar, glödlampor och batterier.

Ett cykelrum finns med ingång från Hvitfeldtsgatan 9.

Det finns två utegårdar.

Hela huset renoverades mellan 2003-2005. Stambyten gjordes då också. El drogs om. Fasader och fönster har renoverats löpande och grunden är förstärkt för 5 år sedan. Huset är i gott skick.

Historik
Byggnaden på Hvitfeldtsgatan 7-9 uppfördes 1913 efter ritningar av arkitekt Eugen Thorburn för Kungshöjdens Fastighetsbolag. Det blev ett av de sista husen att färdigställas i kvarteret Arsenalen med bebyggelse från 1904-1913.
Som kvartersnamnet skvallrar om finns en militärhistorisk bakgrund. Beläget högt upp på berget Lilla Otterhällan var platsen en strategisk utpost för den befästa staden i sydväst. Här låg under 1800-talet en arsenalsbyggnad för Göta artilleriregemente, men när regementet flyttade till Kviberg 1895 revs anläggningen av Kungshöjdens AB för att uppföra bostadshus istället.

Byggnaden är uppförd som ett femvånings bostadshus med två muromgärdade gårdar och en smal ljusgård. Byggnaden har genomgått få förändringar genom åren och fasaderna är i stort sett intakta. Fönstren är i originalutförande, men entrédörrarna bytta.

Tegelfasad och kraftig naturstenssockel i nationalromantisk stil. Ett burspråk skjuter fram över den ena entrén och ger liv och asymmetri åt fasaden. Upp till entréerna leder två trappor på utmejslad natursten. Ursprungligen fanns även en liten plantering mot gatan bakom gjutjärnsstaketet.

Arkitekten Eugen Thorburn var grosshandlarson från Bohuslän som var verksam i Göteborg mellan 1890-1931. Hans arbete har satt avtryck på flera håll runt om i staden. Han har t.ex. ritat Kungsportsbron i nyrenässansstil (1901) och Johannebergs vattentorn (1925) som numer är bostäder. Thorburn ritade även de byggnader i kvarteret Arsenalen som vetter mot Arsenalsgatan som han gav ett borgliknande utseende efter inspiration av den tidigare arsenalsbyggnaden som legat här. Från håll ser kvarteret fortfarande ut som en fästning uppe på höjden.

Arkitekturen

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Första världskriget innebar ett uppsving för svensk industri vars konkurrenter i krigsdrabbade länder slogs ut. För landets invånare var det svårare med brist på både bostäder och mat.
Nationalromantiken hade sin storhetstid mellan 1910 och 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspiration hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott. Influenser kom också från Tyskland och Danmark. Namnet nationalromantik kan anses missvisande eftersom byggandet snarare var realistiskt än romantiskt och strömningarna internationella snarare än nationella.
Rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig kännetecknar nationalromantiken. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt som passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv. Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här upplevs fasaderna som slutna med småspröjsade fönster.
I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museets strama tegelfasad, Masthuggskyrkans borglika siluett och gamla Televerkets hus vid Kaserntorget. Enfamiljshus av nationalromantiskt snitt finns i fashionabla Lorensbergs villastad och i Landala Egnahem är stilen tydlig i husens branta takfall, slutna fasader och småspröjsade fönster. I de bevarade delarna av Landala finns nationalromantiska landshövdingehus.

Hvitfeldtsgatan 7 C

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 0,71 %
 • Uteplats Solig innergård med många sittplatser.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1913
 • Byggnadsstil Nationalromantik
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband via Telia eller Comhem kan tecknas.
 • Parkering Boendeparkering gäller för adressen.
 • Energiprestanda 168 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Hvitfeldtsgatan 7 C