• Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
 • Kjellbergsgatan 8
  Kjellbergsgatan 8
Nedre Johanneberg

Kjellbergsgatan åtta

Strax ovan Götaplatsen och intill Näckrosdammen finns lugnet i välskötta Brf Teknologen.

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 45 kvm
 • Våningsplan 3 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
En större enrummare, attraktivt belägen strax ovan Götaplatsen och Näckrosdammen, med alla rätt. Bevarade originaldetaljer såsom spegeldörrar, ekparkett, svala stuckaturer och stora fönster i djupa fönsternischer. Allt i en härlig atmosfär från tiden då huset byggdes. Lägenheten renoverades av fackmän under 2014 och under 2019 målades ytskikten om i varma färger. Byggnaden uppfördes 1929 på berg. Trevlig och stark förening med låg belåning, lokalintäkter, egna parkeringar och en välmående byggnad. Bredband om 100-mbit ingår i avgiften. Föreningens årsstämma hålls på Thörnströms Kök och inkluderar en trerätters middag! Bästa cityläge bland de attraktiva gatorna i Nedre Johanneberg. Promenadavstånd till Avenyn och goda kommunikationer. Detta är en stadsdel som har stora kulturhistoriska värden och är klassad som riksintresse för kulturminnesvården. Grosshandlaren Jonas Kjellberg (1752-1832) var riksdagsman, filantrop och grundare av Kjellbergska flickskolan. Välkomna till nummer åtta på gatan som bär hans namn.

Området är känt av de flesta och välbesökt av många. Känt för sitt utmärkta exempel på 20-talsklassicism. I stort sett oförändrat sedan 20-talet. Skillnaden är egentligen att träden är högre och bilarna har förändrat utseenden. Att gå förbi de ståtliga fasaderna i Nedre Johanneberg och redarvillorna invid Näckrosdammen ger en rogivande känsla.

Via den tidstypiska ekporten och den stora foajén i husets entré visar på kvalitén i byggnationen och skapar trivsel för besökaren. I trapphusets tak syns en dekormålning i klassicistiskt mönster. Trapphuset skall snart återfått sin ursprungliga glans genom en inplanerad restaurering till originalfärger och detaljer i armaturer etc.

Vi tar den tidsenliga och mycket fina hissen till våning tre.

Innanför dörrar välkomnar en tambur med vacker och slipad ekparkett. Liten nisch och stor garderob för avhängning och förvaring. Garderoben är byggd i vinkel och innehåller även ett överskåp. Imponerande förvaringsmöjligheter! Interiört i lägenheten är många av husets originaldetaljer bevarade.

Innanför väntar hallrummet som är möbleringsbart för kanske en skön fåtölj eller ett skrivbord. Eventuellt som ett litet bibliotek för dem med många böcker. Hallrummet binder samman lägenheten på ett fint sätt. I väggen sitter en vacker detalj i den öppna spisen. Spisen är inte eldningsbar, men väl väldigt charmerande med ett par tända blockljus under de sena kvällarna. Spisen har stilrena drag och raka linjer, med överdel i sten. Samma material återkommer på fönsterbrädet i det stora rummet.

Ett hänförande vardagsrum med burspråk och mängder av ljus från det fria läget mot söder. Ett spännande rum med vinklar och högt i tak. Vardagsrummet är stort och vackert med många detaljer från när huset byggdes. har en parkett i fiskbensmönster med en ram runt omkring för mönstereffekt. I taket finns en sval stuckatur som ger en rogivande karaktär. En originalgarderob rymmer mer än vad man kan tro! Väggarna är nymålade i fin kontrast till det den slipade ekparketten. Vardagsrummet med vy mot Pontus Wiknersplatsen. En fin detalj i rummet är fönstervreden.

Burspråket, vilket är försett med snygg belysningsarmatur, kan med fördel inredas som en arbetsplats och övriga rummet rymmer lätt och ledigt; säng, soffa med mera. Ljust, öppet och läckert. Husens placering gör att du här knapp har någon som helst insyn.

Tidstypiskt kök med mycket karaktär och matplats invid fönstret. Läckra snickerier i ljusa toner med inslag av rostfritt. Plankgolv och bevarade äldre detaljer samt inslag av det moderna ger en skön kontrast. Fönstervredet och bänkskivan i marmor är fantastiska. Trevligt och ljus plats invid fönstret. I köket finns en stor del av den fasta skåpinredningen bevarad. Lägg märke till de hängande kryddlådorna under överskåpet - snyggt!

Badrummet är en vacker och rogivande plats. Helkaklat med ett tjusigt golv i svarta och vita toner. Golvvärme. Badkar och varma handdukar. Badrummet renoverades av fackmän under 2014 och våtrumsintyg finns.

Trapphuset skall inom kort restaureras för att återfå sin fornstora glans. Trivsamma vädringsbalkonger som gjorda för att inta morgonkaffet på.

Fint boende i en stark bostadsrättsförening med låg belåningsgrad och goda intäkter från kommersiella lokaler. Brf Teknologen är en välmående förening med ett välskött hus.

Gemensamma balkonger i trapphuset.
Förråd finns på vinden.
Gemensam tvättstuga i källaren.
Trivsam gård med fin stensättning, planteringar och snygga utemöbler.

Föreningen förfogar över st 12 parkeringsplatser. Boendeparkering gäller på gatorna i området.

Bo i ett av stadens mest attraktiva områden. Några stenkast från Avenyn och Näckrosdammen finns lugnet i Nedre Johanneberg. Granne med Trevliga Thörnströms Kök runt knuten. Mahogny Coffey på Gibraltargatan är en inrättning som serverar stans bästa kaffe. Foxes erbjuder uppskattad musikquiz om kvällarna.

De klassiska kvarteren kring Nedre Johanneberg. Detta är en stadsdel som har stora kulturhistoriska värden och är klassad som riksintresse för kulturminnesvården. Området har också kommit ifråga som byggnadsminne.

Historia

Byggnaden på Kjellbergsgatan 8 är uppförd 1929 i Nedre Johanneberg, kvarter med vackra bebyggelsemiljöer i 1920-talsklassicism. Karakteristiska inslag är fasadernas röda tegel med symmetrisk fönsterindelning, naturstenselement och klassicistiska fasaddekorationer. Åt Teknologgatan utformades fasaden som en tempelgavel med murade pilastrar och ett tympanonfält med ett stort lunettfönster.

För ritningarna stod Johan Jarlén, en välkänd och produktiv arkitekt under tiden kring 1920- och 1930-talet i Göteborg. Jarlén var en av de mest produktiva arkitekterna i utbyggnaden av Nedre Johanneberg och har förutom det även ritat några av de hus som ligger i Änggårdens villaområde. Andra exempel på hans arbete hittar vi längs Aschebergsgatans nationalromantiska tegelbyggnader och i Landala egnahem.

Håll ögonen öppna när ni kliver in genom porten på Kjellbergsgatan 8, här uppenbarar sig en fin 20-talsmiljö! Port i ek med rutindelning och geometriska mönster inramas av en naturstensomfattning. Trapphuset bjuder på elegant svängda trappräcken som leder uppåt i huset. Hissen är en snygg detalj med grind i smidesdekor och hisskorg klädd i fernissat trä. Interiört i lägenheten är många av husets orginaldetaljer bevarade. Lägg märke till vardagsrummet med parkett i fiskbensmönster och en öppen vitputsad spis med stilrena drag och raka linjer.

Kvarteren omkring

Johanneberg är uppkallat efter landeriet med samma namn vars huvudbyggnad idag finns bevarad strax ovanför Korsvägen.

Södra delen av området tillhörde Krokslätt fram till 1883 och var bebyggt med den herrgårdsliknande egendomen Gibraltar, uppförd omkring år 1800.

Albert Lilienbergs stadsplan

Framväxten av Johanneberg grundar sig i en stadsplan från 1917 som upprättades av dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg vilken omfattade ett stort bostadsområde innehållande både Nedre och Övre Johanneberg.

När den norra, nedre delen var uppförd omarbetades resterande stadsplan 1936 av Uno Åhrén, då nytillträdd stadsplanechef i Göteborg.

Åhrén gav istället bebyggelsen därefter ett funktionalistiskt uttryck.

Vid Pontus Wiknersplatsen kan man studera flera av Lilienbergs främsta kännetecken.

Svängda former i gatusträckningen som mynnar ut i platsbildningar och slutna gaturum där fasaderna med sitt röda tegel sluter om.

Terrassgatan

Nedre Johanneberg består av slutna storgårdskvarter längs Terrassgatan i 1920-talets klassicism med röda tegelfasader och höga socklar och terrasser i natursten. Området byggdes under förhållandevis lång tid och när det var dags för kvarteren i sydost hade stadsplanen hunnit ändras och kvarteren är öppna och luftigare. Johannebergskyrkan i områdets södra spets ritades av Sigfrid Ericson och stod färdig 1940. I väster avgränsas Nedre Johanneberg av Gibraltargatan medan Viktor Rydbergsgatan omsluter området i norr och öster.

Kända arkitekter

Husen i Nedre Johanneberg är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter. De är individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanvändning. Idag är området en del av stenstaden och klassat som riksintresse för kulturmiljövården på grund av sina höga kulturhistoriska värden. En promenad genom området är som en provkarta över 1920-talets ideal med symmetriska fasadkompositioner och klassicistiska dekorationer kring portar, runt fönster och på fasader.

Arkitekturen

Under mitten av 1920-talet var ekonomin i Sverige stabil med god tillväxt, både föregången och efterföljd av ekonomisk kris. Nymodigheten elektricitet gjorde att man kunde mekanisera och rationalisera industrin, varorna spreds sedan över landet med järnväg och lastbilar. Med höjda löner kunde människor köpa mer än det allra nödvändigaste vilket satte fart på samhället och tillverkningen. Välståndet och inflyttningen till städerna gjorde en modernisering både behövlig och möjlig. Samtidigt var detta en tid av politisk osäkerhet, hög arbetslöshet och trångboddhet. Samhället hade tidigare inte varit en del av byggsektorn utan alla hyreshus hade uppförts av privata byggherrar eller på spekulation. År 1923 grundades HSB som skulle komma att spela störst roll i utvecklandet av goda bostäder åt arbetarfamiljer. Tillsammans byggde nu kommuner och kooperativa bostadsföreningar bättre boende för dem med låg inkomst. Bakom utformandet av de små men praktiska och mycket genomtänkta lägenheterna låg olika utredningar och köksstudier. En standardiseringskommitté inrättades för att möjliggöra masstillverkning av lister och köksinredning. Samtidigt lanserades kataloghus för den som hade möjlighet att köpa ett monteringsfärdigt hem.

På stadsplaneringsnivå ville man nu bort ifrån den rätvinkliga, täta och mörka stenstaden. Nya ideal förespråkade istället tvåvåningshus i storgårdskvarter. Ljus och luft skulle det vara mellan husen. Även byggandet av en försvenskad Trädgårdsstad härstammar från 20-talet. Trädgårdsstäder med friliggande hus placerade i gatuliv längs grönskande, krökta gator byggdes utanför de större städernas kärnor.

Klassicismens fasader var symmetriska med jämn fönstersättning och diskret prydda med pilastrar och frontoner eller girlanger och rosetter. Balkongerna och de höga portarna in till gården kunde smyckas med urnor och kolonner. Det var de klassiska arkitekturidealen som återanvändes, inte sällan med herrgården som förebild – fast i en förenklad version. Man eftersträvade enkelhet och lugn, en reaktion mot tidigare blandstilar. Fasaderna putsades eller murades i tegel. Trähusen kläddes med stående locklistpanel. Det karaktäristiska fönstret är spröjsat och har två bågar med tre rutor i varje. Små runda fönster, oxögon, och halvmåneformade, lunettfönster, prydde gavlar.

Drag av klassicismen och den efterföljande funktionalismen har ofta kombinerats i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna, omkring 1930. De klassicistiska arkitekterna övergick även de till funktionalismen under trettiotalet. I Göteborg finns ett flertal utpräglat klassicistiska områden som Nedre Johanneberg, där tegelbyggnaderna vid Terrassgatan är pampigt placerade på en höjd - accentuerad av naturstensmurar och en grässlänt. Kungsladugård och Bagaregården med sina landshövdingehus kring grönskande storgårdar liksom villor och radhus i Änggården är ytterligare exempel.

Kjellbergsgatan 8

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 1,67 %
 • Uteplats I trapphuset finns det balkonger mot gården.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1929
 • Byggnadsstil 1920-talets klassicism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband om 100-mbit ingår i avgiften.
 • Parkering Föreningen förfogar över 12 st parkeringsplatser. Boendeparkering i området.
 • Energiprestanda 137 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Kjellbergsgatan 8