• Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
 • Kungsportsavenyen 41
  Kungsportsavenyen 41
Lorensberg

Kungsportsavenyen fyrtioett

Avenyvåning om 5 rok, 130 kvm med öppen spis, 3 balkonger, vån 5, obelånad brf, 0 kr/mån!!!

 • Antal rum 5 rok, varav 3 sovrum
 • Boarea 130 kvm
 • Våningsplan 5 av 5
 • Hiss Ja
 • Karta
Avenyvåning om 5 rok, 130 kvm med 2 badrum, gästtoalett, öppen spis i funktion, möblerbart hallrum, 3 balkonger och genomgående planlösning med parketter i massiv ek i fiskbensläggning. Sköna rumsvolymer med 2,8 meter i takhöjd. Högst upp i ett av funkishusen mitt emot Elite Park Avenue Hotel!.
Kapprum med garderober och gästtoalett. Med utsikt över avenyen ligger tre rum i fil, varav ett med utgång till balkong och ett annat kan avdelas med egen entré och badrum.
Vardagsrummet har en öppen spis i funktion och god plats för både soffgrupp och annan möblering. En extra god sällskapsvolym erbjuds med det möblerbara hallrummet som ligger öppet via ett valv mot vardagsrummet.
Intill vardagsrummet ligger matsalen. Här ryms en större matsalsmöbel om så önskas. Rummet kan även användas som sovrum. Trevligt med balkongen utanför.
Master bedroom med balkong mot gården. Även kammaren och köket ligger mot gården på klassiskt vis. Köket har en delad köksbalkong samt kökshiss.
Renoveringsbehov. Stort vindsförråd. Obelånad brf. Mån.avg 0 kr! Föreningens byggnad i bra skick med bland annat stambyten. Parkering kan ordnas.

Intill Göteborgs kulturella centrum med Stadsteatern, Konstmuseet, Konserthuset och Stadsbiblioteket, erbjuds en fantastisk cityvåning överst i huset.

Entrén på Kungsportsavenyen Fyrtioett har ett stort glasparti som ger foajén med dess väggmålningar fullt dagsljus. Vi tar hissen till översta våningen. De två entrédörrarna är bastanta säkerhetsdörrar.

Hallen med garderober och separat gästtoalett mynnar ut i det möblerbara hallrummet med massiv ekparkett i fiskbensläggning. Takhöjden är, som i våningen i övrigt, 2,8 meter vilket ger sköna volymer åt rummen. En hög och bred valvöppning till vardagsrummet sammanbinder de två rummen i en sällskaplig helhet. Öppenheten ger samtidigt dagsljuset fritt spelrum genom våningen.

Vardagsrummet erbjuder god plats åt en större sittgrupp och har ett stort fönsterparti mot avenyn. En hörnplacerad öppen spis i funktion sällskapar på ett trevligt vis.

Matsalen intill har även den ett stort fönsterparti och utgång till balkong med härliga vyer över avenyn och upp mot Götaplatsen med stadens signum - statyn Posidon. De kända byggnaderna runt omkring blandas med människor i rörelse.

Köket ligger klassiskt mot gården och har en modern skåpinredning med ett mindre köksbord. Via en liten passage nås en inglasad, delad köksbalkong och en kökshiss.

Två av sovrummen ligger mot gården, varav det större med en rad garderober och gårdsbalkong i väster. Ett nyrenoverat badrum nås från hallpassagen.

Lite för sig och mot avenyn ligger det tredje sovrummet med massiv ekparkett i fiskbensläggning samt med badrum och egen entré. Denna del kan avdelas för t ex generationsboende om så önskas.

Till våningen hör ett stort vindsförråd.

Våningen passar bra för människor som önskar bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Mitt i det nya Göteborg och stadens centrum med affärer, caféer, restauranger, kultur, parker och service.

Bilparkering kan erbjudas i p-huset på Kristinelundsgatan alternativt kan Boendeparkering tecknas.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter med både spårvagnar och bussar. Snabbt ut på vägsystem som E6, E20 och riksväg 40, Landvetter. Kort sagt, kommunikationer åt världens alla håll.

Historik
Byggnaden på Kungsportsavenyn 41 är uppfört 1934 och är en del av den omvandling som skedde av Avenyn under 1930-talet. Vid den tiden ansågs Avenyn och dess bebyggelse vara omodern och stadens planerare började diskutera Avenyns omvandling till modern och fin affärsgata. Den då nytillträdde stadsingenjören Uno Åhren lade fram planer på förnyelsen som från början innebar att större delen av byggnaderna längs gatan skulle rivas och ersättas med högre hus i sex till sju våningar. Bottenvåningarna skulle innehålla verksamheter och de övre våningarna var avsedda för boende. Riktigt så dramatiska blev aldrig förändringarna, men här och var längs Avenyn ser vi modernistiska inslag från 1930-talet.
Byggnaden bär mycket av funkisens formspråk med stora glaspartier i entréplanet. Skiffer i nedervåningen ramar in porten med ett smäckert draghandtag. Fasaden har horisontella formlinjer med breda fönsterband i fyrluft och parallella tegeldekorationer som löper längs hela fasaden. Väggutsmyckningarna i entréhallen är spektakulära och typiska för sin tid med exotiska motiv från fjärran länder. Väggmålningen är signerad av konstnär Filip Broke, byggåret 1934.

Kvarteren omkring

text

Arkitekturen

Den svenska funktionalismen växte fram ur trångboddhet där arbetarfamiljen ofta trängdes i en lägenhet om ett rum och kök. Därtill var samhället skakat av ekonomiska svårigheter som Krüger-kraschen och en hög arbetslöshet. Uppförandet av nya områden bidrog inte enbart till att avhjälpa bostadsbrist utan skapade även arbetstillfällen i flera berörda branscher runt om i landet.

En drivande part i det funktionalistiska byggandet var HSB och i Göteborg uppfördes i deras regi kvarteret Nybygget (i Masthugget) och Helagsfjället (på Strömmensberg). De befintliga bostäderna var ofta mörka och trånga, den nya arkitekturen kontrade med ett rejält ljusinsläpp genom perspektivfönster och fönsterband. Stor vikt lades vid varje familjemedlems möjlighet till avskildhet, en tydlig reaktion på tidigare trångboddhet. Dessutom försågs de nya lägenheterna med badrum, något som absolut inte var en självklarhet i tidigare bostäder för arbetarklassen.     

Funkisens vanligaste flerbostadshus var så kallade smal- eller tjockhus (olika djupa lamellhus) och punkthus med sadeltak eller platt tak. Fasaderna putsades släta eller murades av tegel, vilket är vanligt i Göteborg. Fönstren placerades i liv med fasaden för att undvika tidigare ideals så populära skuggverkan. Fönster över hörn var en nymodighet som möjliggjordes av modern teknik. Rationalitet, effektivitet och standardisering var viktiga frågor i bostadsbyggandet och funktionalismens nästan vetenskapliga synsätt gav svaren. Någon utsmyckning som inte var direkt kopplad till funktion förekom inte.  

En av de främsta förespråkarna för funkisen i Sverige var arkitekt Uno Åhrén. Som stadsplanechef tog han fram stadsplanen till Övre Johanneberg som är ett av Göteborgs mest utpräglade funkisområden med  ljust putsade lamellhus placerade i öppen terräng. Balkongerna hänger utanpå fasaden och flera trapphus är uppglasade. Åhrén ligger även bakom stadsplanen i Örgryte längs Skårsgatan där vi hittar fristående kubistiska funkisvillor med ljust putsade fasader och flacka tak. 

Kungsportsavenyen 41

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 0,09872 %

Byggnaden

 • Byggnadsår 1934
 • Byggnadsstil Funktionalism
 • Energiprestanda 134 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Kungsportsavenyen 41