• Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
 • Lasarettsgatan 6
  Lasarettsgatan 6
Kungshöjd

Lasarettsgatan sex

Rofylld bostad i ett hus från 1912 med attraktivt läge. Välskött Brf med unik takterrass om 150 kvm.

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 40 kvm
 • Våningsplan 4 av 7
 • Hiss Ja
 • Karta
I ett prisbelönt hus från 1912 finns nu denna vackra lägenhet att förvärva. Välplanerade kvadrat med studiokänsla och högt i tak med spännande vinklar. Mängder av charm och praktiska fördelar. Via fönstret har du spanläge mot Kungsgatan. Tänk att kunna bo så pass centralt men ändå att uppleva ett sådant lugn. Sociala ytor i en öppen planlösning med fullutrustat kök och matplats för kalassällskapet. Allrummet rymmer både en soffgrupp och ett middagsbord. Stilrent helkaklat badrum och generöst med förvaringsmöjligheter. Rymlig hall med en rad av garderober och en separat arbetsplats. Välskött förening med mycket god ekonomi och ett välmående hus. Avgifterna har sänkts i omgångar under de senaste åren. Intill lägenheten finns ett ovanligt stort förråd. Hänförande och solig gemensam takterrass om 150 kvm med mängder av utsikter. Välkomna till Brf Kungen - huset med terrassen och tapasrestaurangen.

En trappa upp från den vackra entrén med utsmyckningar och kristallkronan väntar en ljuv bostad med staden runtomkring. Välkomnande och rymlig hall med plats för skor och avhängning i fasta garderober. Hallrummet har gott om plats för en arbetshörna eller kanske en skön fåtölj.

Vardagsrummet präglas av rymd med högt i tak och rustika takbjälkar. Enkelt att möblera med gott om plats för såväl soffgrupp och matsalsbord. Fönster med djup sittbänk. Perfekt för kuddar eller blommorna. Här trivs alla. Från fönstret leder blicken ner mot Kungsgatan folkmyller.

Skön med en separat sovalkov där sängen hamnar lite vid sidan. På golvet vilar ekparketten.

Köket ligger med halvöppen planlösning i kombination med vardagsrummet. Stommar från Marbodal med gott om förvaring och arbetsyta för matlagningsglädje. Skönt med diskmaskin.

Badrummet renoverades i tidigare fastighetsägares regi år 1998 och är väl tilltaget i storlek. Helkaklat i grått och grå klinker med golvvärme. Utrustat med: Duschkabin, toalett, handfat och kommod, vägghängt spegelskåp och badrumsskåp. Skönt med varma handdukstork. Gott om plats för en tvättmaskin. Tvättstugan ligger annars på samma våningsplan!

Ett ovanligt stort förråd följer lägenheten och är beläget alldeles utanför dörren!

Varmt välkommen till citylivet, perfekt läge på den kungliga höjden ett stenkast från Kungsgatans liv och rörelse. Bekväma promenadavstånd till kontinentalt restaurangliv och shopping.

Närservicen i området är självklart god med stora matvarubutiker, saluhall och Feskekörka i närheten. Spårvagnar eller buss nås via Domkyrkan, Järntorget eller Stenpiren.

Planerna för Södra Älvstranden är också lockande. Här får du allt som kommer göra innerstaden komplett. Strandpromenad, bad och ett hamnstadsliv med caféer och restauranger.

Kvarteren omkring

Kvarteren inom Vallgraven är centrum för det mesta i Göteborg. På gångavstånd når du Centralstationen, gallerian Nordstaden och shoppingstråket kring Kungsgatan och Magasinsgatan.

Det stora utbudet av restauranger, caféer och barer inbjuder till både helgbruncher och middagar på några av stadens toppställen.

Närheten till vattnet påtaglig och känslan av att bo vid hamninloppet är speciell. Stenpiren är den naturliga sammanlänkningen till både Järntorget och Linnéstaden i väster och Hisingen på andra sidan älven.

Nya Amsterdam

Det sägs att det var holländare som byggde Göteborg och staden kallas därför ibland för ”Nya Amsterdam”. Även om det är en sanning med viss modifikation utgjorde holländarna de facto en stor del av befolkningen på 1600-talet och mycket kunskaper om byggteknik på sankmark hämtades härifrån.

Den första stadsplanen för Göteborg var inspirerad av holländska förebilder med kanaler som band samman älven med vallgraven och delade in marken i rätvinkliga kvarter. De långsmala tomterna delades ut bland stadens borgare. 

Områdena längs kanalerna var mest attraktiva och här bodde framgångsrika köpmän i ståtliga bostäder medan de inre kvarteren befolkades av hantverkare. De så kallade handels- eller hantverksgårdarna innehöll både bostad och verksamhet liksom lägenheter för anställda.

Från Kämpebron har du en sammanhängande vy av 1700-talets Göteborg med bebyggelsen längs Norra Hamngatan: Ostindiska huset, Sahlgrenska huset och Tyska kyrkan. I Västra Nordstaden hittar vi även Kronhuset från 1655 - ett av de äldsta husen i Göteborg.

 

På de forna befästningsvallarna

Fram till 1806 var Göteborg en befäst stad och omgärdad av omkring sju meter höga murar och vallgrav. Inpasseringar skedde genom de tre stadsportarna Kungsporten, Drottningporten och Karlsporten eller de två passagerna från älven vid Lilla och Stora Bommen.

Bränder har flertalet gånger under historiens gång härjat kvarteren inom Vallgraven. Fram till 1800-talet utgjordes bebyggelsen mestadels av trähus, men efter 1813 uppfördes alla nya hus i sten.

När befästningarna revs i början av 1800-talet öppnades ytterligare markområden för bebyggelse. Stråket längs Vallgraven bebyggdes med stenhus mellan 1850 och 1870 och fick namnet Stora Nygatan.

Centrum förändras

I takt med nya behov har Centrum gradvis förändrats. Byggandet av de nya bostadsområdena Lorensberg och Vasastaden med början på 1870-talet inledde en stor förändring som gjorde att byggnaderna innanför Vallgraven främst användes till bankhus, kontor och mer offentliga verksamheter. I och med stadens utbredning ställdes högre krav på kommunikationer mellan stadsdelarna. År 1879 började spårvägen att anläggas – tvärs igenom den gamla stadskärnan. Även biltrafiken behövde plats och ledde till att Västra och Östra hamnkanalen fylldes igen 1903 respektive 1936.

Under 1960- och 1970-talet genomfördes s.k. centrumsaneringar av Östra och Västra Nordstadens småskaliga bebyggelse, bostadsområdet Otterhällan och området kring Rosenlund som resulterade i mer storskaliga förändringar när mycket revs och byggdes nytt. Den gamla stadsplanens rutnät är dock fortfarande tydlig och stadens administrativa delar koncentreras alltjämt till Stora Hamnkanalen och Gustav Adolfs torg där bebyggelsen på flera håll är småskalig och minner om områdets långa historia.

Arkitekturen

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Första världskriget innebar ett uppsving för svensk industri vars konkurrenter i krigsdrabbade länder slogs ut. För landets invånare var det svårare med brist på både bostäder och mat.
Nationalromantiken hade sin storhetstid mellan 1910 och 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspiration hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott. Influenser kom också från Tyskland och Danmark. Namnet nationalromantik kan anses missvisande eftersom byggandet snarare var realistiskt än romantiskt och strömningarna internationella snarare än nationella.
Rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig kännetecknar nationalromantiken. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt som passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv. Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här upplevs fasaderna som slutna med småspröjsade fönster.
I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museets strama tegelfasad, Masthuggskyrkans borglika siluett och gamla Televerkets hus vid Kaserntorget. Enfamiljshus av nationalromantiskt snitt finns i fashionabla Lorensbergs villastad och i Landala Egnahem är stilen tydlig i husens branta takfall, slutna fasader och småspröjsade fönster. I de bevarade delarna av Landala finns nationalromantiska landshövdingehus.

Lasarettsgatan 6

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 0,85 %
 • Uteplats Föreningen har en stor takterrass om ca 150 kvm med hänförande utsikt.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1912
 • Byggnadsstil Nationalromantik
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband via fiber kan erbjudas av Telia.
 • Parkering Föreningen har ett garage om 21 st platser med separat kö. Det finns flera garage i området. Boendeparkering gäller för adressen.
 • Energiprestanda 118 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Lasarettsgatan 6