• Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
 • Lilla Torget 1
  Lilla Torget 1
Lilla Torget

Lilla Torget ett

FÖR EN ELLER TVÅ PERSONER MED LUST ATT BO I STADENS VAGGA

 • Antal rum 2 rok, varav 1 sovrum
 • Boarea 73 kvm
 • Våningsplan 4 av 4
 • Hiss Nej
 • Karta
Nu kan du flytta in i ett av Göteborgs absolut mest spännande finrum sedan stadens tillblivelse 1621. En boplats som lär bli älskad och eftertraktad med Södra Älvstrandens nya framtid intill.

Fastigheten är helt unik för Göteborg med sin mix av modern bekvämlighet, läge och historia. Här har många färgstarka personligheter levt, verkat och passerat revy. Något som andas i väggarna och märks i omgivningen än idag.

Bli inte förvånad om du stöter på någon från kungahuset, eller en världskändis med passion för vällagad fisk. Legendariska Fiskekrogen har gjort sig ett internationellt namn sedan de 1986 flyttade in som hyresgäst i fastigheten. Landshövdingehuset intill har huserat både riksdag och kungligheter sedan 1600-talets mitt och inhyser än idag en kunglig våning.

Brf Lilla Torget består av tre sammanlänkade huskroppar; Wijkska huset uppfört i sin form 1853-1929, Atlanticahuset från 1807-1922 samt Otterhällehuset som byggdes på gården 1895. Historiska detaljer och traditioner har noggrant bevarats och återskapats i trapphus, ute på den piazzaliknande gården och i lägenheterna från golv till tak. Allting kontrasterat med moderna och stilmatchande material, från entré till kök och badrum.

Här har 55 smakfulla lägenheter skapats, var och en med sin helt egna planlösning och karaktär samt lejonparten med balkong. För ordningens skull har huset indelats i tre lägenhetstyper: vindsvåningar, rustika lägenheter och klassiska våningar där ingen är den andra lik. Lägenheterna är från 35 till 272 kvadratmeter och är någonting alldeles extra.

Garageplats kan erbjudas.

Positivt planerad tvåa med stor umgängeslusta och balkong mot gården.

Ingång från den fina entrén på Lilla Torget Ett. Trapphuset för snarast tankarna till slottet. Stor hiss till halvplanet under eller över. Våning 4 av 4!

På tröskeln möts du av ljuset. Hallen har kapphylla och en lång rad garderober. Allt är målat i brutet vitt i fin harmoni till de vitpigmenterade plankgolven som mynnar ut i våningen. Vita innerdörrar med enkel spegel och stilrena trycken i aluminium. Vacker takhöjd på 2,9 meter.

Vid öppning till umgängesytan på 35 härliga kvadrat med tre fönsterpartier, varav ett är pardörrarna till balkongen. Överraskande stor i nordväst. En avvinkling med en snedställd vägg bildar en trivsam del för en soffgrupp. Vädringsfönster.

Köket i vinkel med stram skåpinredning i vitt från Kvänum. Köksbänkar och stänkskydd i kalksten samt integrerade maskiner, så när som på ugnarna i rostfritt. Det här är snyggt! Vilken mat som helst kan lagas här. Vilken storlek som helst på matbord får plats här.

Helt glasade pardörrar till balkongen. Räcke av smide. Plats för bord och stolar. Vy över gården. Kan bli en favoritplats!

Sovrummet innanför för en eller två personer. Ett fint hörnrum med fönster i två väderstreck. En rad med garderober.

Badrummet nås från hallen och erbjuder golvklinker i milt schackrutigt, komfortvärme, dusch med flexibel glasvägg, tuff handdukstork, snyggt porslin från Svedbergs, blandare från Hans Grohe och inbyggda spots i taket.
Tvättmaskin och torktumlare under praktisk avlastningsbänk. Fönster för ljus och vädring.

Ett högt, ljust och positivt boende för en eller två personer med lust att bo mitt i stadens vagga. Ett härligt livsrum mitt i den historiska miljön, där det sades en gång att staden skulle ligga. Allt i rackans fint skick!

Kvarteren omkring

Kvarteren inom Vallgraven är centrum för det mesta i Göteborg. På gångavstånd når du Centralstationen, gallerian Nordstaden och shoppingstråket kring Kungsgatan och Magasinsgatan.

Det stora utbudet av restauranger, caféer och barer inbjuder till både helgbruncher och middagar på några av stadens toppställen.

Närheten till vattnet påtaglig och känslan av att bo vid hamninloppet är speciell. Stenpiren är den naturliga sammanlänkningen till både Järntorget och Linnéstaden i väster och Hisingen på andra sidan älven.

Nya Amsterdam

Det sägs att det var holländare som byggde Göteborg och staden kallas därför ibland för ”Nya Amsterdam”. Även om det är en sanning med viss modifikation utgjorde holländarna de facto en stor del av befolkningen på 1600-talet och mycket kunskaper om byggteknik på sankmark hämtades härifrån.

Den första stadsplanen för Göteborg var inspirerad av holländska förebilder med kanaler som band samman älven med vallgraven och delade in marken i rätvinkliga kvarter. De långsmala tomterna delades ut bland stadens borgare. 

Områdena längs kanalerna var mest attraktiva och här bodde framgångsrika köpmän i ståtliga bostäder medan de inre kvarteren befolkades av hantverkare. De så kallade handels- eller hantverksgårdarna innehöll både bostad och verksamhet liksom lägenheter för anställda.

Från Kämpebron har du en sammanhängande vy av 1700-talets Göteborg med bebyggelsen längs Norra Hamngatan: Ostindiska huset, Sahlgrenska huset och Tyska kyrkan. I Västra Nordstaden hittar vi även Kronhuset från 1655 - ett av de äldsta husen i Göteborg.

 

På de forna befästningsvallarna

Fram till 1806 var Göteborg en befäst stad och omgärdad av omkring sju meter höga murar och vallgrav. Inpasseringar skedde genom de tre stadsportarna Kungsporten, Drottningporten och Karlsporten eller de två passagerna från älven vid Lilla och Stora Bommen.

Bränder har flertalet gånger under historiens gång härjat kvarteren inom Vallgraven. Fram till 1800-talet utgjordes bebyggelsen mestadels av trähus, men efter 1813 uppfördes alla nya hus i sten.

När befästningarna revs i början av 1800-talet öppnades ytterligare markområden för bebyggelse. Stråket längs Vallgraven bebyggdes med stenhus mellan 1850 och 1870 och fick namnet Stora Nygatan.

Centrum förändras

I takt med nya behov har Centrum gradvis förändrats. Byggandet av de nya bostadsområdena Lorensberg och Vasastaden med början på 1870-talet inledde en stor förändring som gjorde att byggnaderna innanför Vallgraven främst användes till bankhus, kontor och mer offentliga verksamheter. I och med stadens utbredning ställdes högre krav på kommunikationer mellan stadsdelarna. År 1879 började spårvägen att anläggas – tvärs igenom den gamla stadskärnan. Även biltrafiken behövde plats och ledde till att Västra och Östra hamnkanalen fylldes igen 1903 respektive 1936.

Under 1960- och 1970-talet genomfördes s.k. centrumsaneringar av Östra och Västra Nordstadens småskaliga bebyggelse, bostadsområdet Otterhällan och området kring Rosenlund som resulterade i mer storskaliga förändringar när mycket revs och byggdes nytt. Den gamla stadsplanens rutnät är dock fortfarande tydlig och stadens administrativa delar koncentreras alltjämt till Stora Hamnkanalen och Gustav Adolfs torg där bebyggelsen på flera håll är småskalig och minner om områdets långa historia.