• Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
Linnéstaden

Linnéplatsen ett

Livsbejakande sällskapsvåning om 212 kvm i "Borgen" med utsikt mot Slottsskogen och Naturhistoriska.

 • Antal rum 5,5 rok
 • Boarea 212 kvm
 • Våningsplan 4 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
I ett av Göteborgs vackraste hus erbjuds en eftertraktad sällskapsvåning av bästa slag. Här på fjärde våningen vilar en lugn och privat känsla. Ett enastående läge med Slottsskogen som närmsta granne. Planlösningens intention ger ett exklusivt boende med representativa delar av hög klass. Med drygt tre meter i tak blir rummens volymer hänförande samtidigt som det finns en kännbar harmoni i dess proportioner.

Exceptionellt vackra sällskapsrum i fil med balkong och burspråk mot söder. Kolossalt vackra fönsterpartier på rad med vy mot de svajande träden. Hänförande matsal med gavelläge och utsikt mot Naturhistoriska. Ett stilla läge intill Slottsskogen - våningens trädgård. Här hörs enbart fåglarnas ljuva sång. Vackra massiva ekparketter i fiskbensläggning, spegeldörrar, serveringsskåp och snickerier i original. Tre bra sovrum. Det rymliga köket ligger klassiskt mot gården med köksingång. Badrum i bästa klass och gästtoalett. Våningen är nyligen renoverad på ett varsamt och gediget vis av fackmän. Allt detta vackra i doften av en njutbar nationalromantik. Mängder av förvaring. Generöst källarförråd.

Byggnaden uppfördes 1913 efter ritningar av arkitekten Hjalmar Zetterström. Nu ges en möjlighet om att få ta vid det fördelaktiga läget i det pampiga huset som kallades "Miljonhuset" vid sitt uppförande. Mycket ambitiös bostadsrättsförening med ett renoverat hus och parkeringsplatser på gården. Mycket god ekonomi med låg belåning, goda lokalintäkter och en mycket attraherande månadsavgift.

När smidesgrinden på Linnéplatsen Ett öppnas, infinner sig en skön känsla av privat avskildhet. "No 1" i smidet förstärker den känslan. Innanför den glasade ekporten med bastant portal välkomnar en av stadens större foajéer med vägg- och takmålningar i original. Trapphuset är tilltaget därefter.

Vi tar hissen till fjärde våningen. Höga entrédörrar i par visar på de intentioner arkitekten Oscar W Nilsson hade för byggnaden när ritningarna gjordes 1912.

Hallrummet är en munter upplevelse av ljus och rymd samt stark karaktär av stolt Jugend i väl avvägda proportioner såväl som detaljer. Massiv ekparkett mynnar ut i resten av våningen. Takhöjden är 3,25 meter. Ytskikt i brutet vitt. Samtliga snickerier är fint lackade i vitt. I hallrummet finns garderober och gästtoalett.

Vackra pardörrar välkomnar till den hänförande salongen! Ett imponerande rum med klassiskt snedställda väggar i bakkant och flera fönsterpartier i söder mot Slottsskogen, varav det ena är utgång till den långa balkongen mot grönskan. Gränslöst vackra burspråk i söder med vyer mot Slottsskogen. De lugna, stilrena i stuckaturerna och takrosetten visar försiktigt på elegant Jugend. Här fylls man av en behagfull upprymdhet. En matsalsmöbel känns given här. Rummet var tidigare avdelat till en mindre salong eller herrum som det på tiden kallades.

Vackert spröjsade pardörrar öppnar upp till det stora vardagsrummet. Detta fantastiska hörnrum får vem som helst att stanna upp och nästan vilja lyssna till arkitekturen. Ett enastående utformat burspråk över hörnet med tre fönsterpartier visar på hög arkitektonisk klass och ger våningen dess absoluta signum. Ytterligare ett fönsterparti i söder ger hörnrummet allt ljus. Öppna upp fönstren och lyssna på fåglarnas sång.

Serveringsgången är som en vacker promenad i studier av originalsnickerier. Förvaringsskåp och skänkskåp med intrycket av att vara helt orörda.

Innanför ligger två sköna sovrum. Sovtyst läge intill Slottsskogen och båda med storlek för en dubbelsäng. Det större sovrummet har en hel vägg med platsbyggda garderober och överskåp. Hörnrummet intill har en vacker vy mot Rosengatan. Rummen nås från passagen som leder till badrummet. I passagen finns ytterligare garderober och en platsbyggd bokhylla.

Badrummet är en vacker historia som nyligen renoverats på ett klassiskt och passande sätt i stil med husets ursprung. Schackrutig klinker ger en fin atmosfär till de fasade kakelplattorna. Här är känslan av ett romantiskt badrum med dåtidens charm och dagens moderna komfort. Rymlig dusch, värmegolv och vacker inredning med anpassade skåpsnickerier.

Det stora köket ligger klassiskt mot gården och går i lantlig stil med ljusa luckor och bänkskivor av marmor. Vacker ljussättning via downlights. Intill köket fanns tidigare en jungfrukammare som nu tagits ner för att skapa ett modernt kök med plats för stora sällskap. I mitten av köket ryms ett matbord för 10 sittande gäster.

Lite separat bakom en spegeldörr finns tvättmaskin och torktumlare från Miele.

Kökstrapphuset leder ner till källaren och föreningens innergård.

Vid våningens tambur ligger ytterligare ett rum. Rummet gör sig bra som arbetsrum, gästrum eller som sovrum. Två vackert välvda fönster med utsikt mot Annedalskyrkan och Slottsskogens trädtoppar.

Till lägenheten hör ett förråd i källaren om ca 6 kvm med högt i tak.

Våningen erbjuder ett exceptionellt livsbejakande boende med vackra rumsproportioner och behagligt läge med Slottsskogen som trädgård.

Historien om huset:

Byggnaden vid Linnéplatsen 1 är uppförd 1914. Likt en borg tronar den upp sig och bildar Linnégatans avslutning åt Slottsskogen. Arkitekten bakom den pampiga byggnaden var Carl Hjalmar Zetterström som utförde ritningarna år 1913. Carl Hjalmar Zetterström är ett välkänt namn i Göteborgs arkitekturhistoria och han ligger bakom många bostadshus från 1900-talets första decennier i Vasastaden, Lorensberg, innanför vallgraven och i Heden och Johanneberg. Det egna kontoret Zetterström & Jonsson låg vid Götabergsgatan. Precis som på Linnéplatsen utformade han ofta sina hus i nationalromantisk stil, men även jugendstilen var en förkärlek.

På Linnéplatsen skapade Zetterström en byggnad som är väl anpassad till platsen. Fasaden är mjukt rundad och följer Linnéplatsens ursprungliga cirkelform. Nationalromantikens ideal känns tydligt igen. Rött tegel från Höganäs tegelbruk vilar på bottenvåningens huggna granitblock. Hörnen markeras av hängtorn och åttkantiga burspråk sträcker sig över fasaderna åt både Slottsskogen och Linnéplatsen.

I folkmun har huset gått under namnet Miljonbygget eller Miljonhuset. Det finns fler olika teorier om varför, men den verkliga anledningen är inte helt klarlagd. Några menar att det beror på att byggnaden kostade en miljon att uppföra, andra att det översteg sin budget så mycket att det blev alldeles för dyrt i slutändan. En tredje förklaring är att det krävdes en miljon tegelstenar att uppföra.

När huset stod klart 1914 innehöll det för tiden moderna lägenheter med varmvatten, badrum och hiss. Rumsindelningen är välbevarad och typisk för 1910-talets borgerliga boenden i staden. Salong, herrum och rökrum var placerade åt gatan medan kök och jungfrukammare vette åt gården. Våningen på Linnéplatsen 1 har kvar en stor del av ursprungliga interiöra snickerier såsom pardörrar och fast skåpinredning i serveringsgången.

Arkitekturen

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Första världskriget innebar ett uppsving för svensk industri vars konkurrenter i krigsdrabbade länder slogs ut. För landets invånare var det svårare med brist på både bostäder och mat.
Nationalromantiken hade sin storhetstid mellan 1910 och 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspiration hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott. Influenser kom också från Tyskland och Danmark. Namnet nationalromantik kan anses missvisande eftersom byggandet snarare var realistiskt än romantiskt och strömningarna internationella snarare än nationella.
Rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig kännetecknar nationalromantiken. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt som passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv. Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här upplevs fasaderna som slutna med småspröjsade fönster.
I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museets strama tegelfasad, Masthuggskyrkans borglika siluett och gamla Televerkets hus vid Kaserntorget. Enfamiljshus av nationalromantiskt snitt finns i fashionabla Lorensbergs villastad och i Landala Egnahem är stilen tydlig i husens branta takfall, slutna fasader och småspröjsade fönster. I de bevarade delarna av Landala finns nationalromantiska landshövdingehus.

Linnéplatsen 1

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 7,44 %
 • Uteplats Rymlig söderbalkong med trivsamt läge mot Slottsskogen.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1913
 • Byggnadsstil Nationalromantik
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Parkering Föreningen har 9 st parkeringsplatser på gården. Separat kösystem tillämpas.
 • Energiprestanda 122 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Linnéplatsen 1