• Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
 • Linnéplatsen 1
  Linnéplatsen 1
Linnéstaden

Linnéplatsen ett

Kolossalt vacker sällskapsvåning med exklusivt läge på Linnéplatsen Ett. 180 kvm om 5 sköna rum!

 • Antal rum 5 rok, varav 3 sovrum
 • Boarea 180 kvm
 • Våningsplan 3 av 6
 • Hiss Ja
 • Karta
Kolossalt vacker sällskapsvåning med exklusivt läge på Linnéplatsen Ett. 180 kvm i disposition om 5 vackra rum och kök med utsikt mot Slottsskogen. De tre sällskapsrummen i fil - lilla salongen, matsalen och stora salongen - har ett sådant fantastiskt rumssamband att man nästan tappar andan. Enastående nationalromantik med sparsamma stuckaturer och takrosetter 3,25 meter upp. Massiva ekparketter i fiskbensläggning. Från matsalen nås balkongen i söder mot Slottskogen - våningens trädgård. Två sköna sovrum. Ett romantiskt badrum med två duschar. Serveringsgång i vinkel med ett komplett studium i originalsnickerier av bästa utförande. Stort klassiskt kök i kontinental stil med matbord i mitten. Inredningen ger doften av Provence och smaken av den Franska Rivieran. Klassisk köksentré. Hallrum med garderob och gästtoalett. Förening med extremt låg belåning.

När smidesgrinden på Linnéplatsen Ett öppnas, infinner sig en skön känsla av privat avskildhet. "No 1" i smidet förstärker den känslan. Innanför den glasade ekporten med bastant portal välkomnar en av stadens större foajéer med vägg- och takmålningar i original. Trapphuset är tilltaget därefter.

Vi tar hissen till tredje våningen. Höga entrédörrar i par visar på de intentioner arkitekten Oscar W Nilsson hade för byggnaden när ritningarna gjordes 1912.

Hallrummet är en munter upplevelse av ljus och rymd samt stark karaktär av stolt Jugend i väl avvägda proportioner såväl som detaljer. Massiv ekparkett mynnar ut i resten av våningen. Takhöjden är 3,25 meter. Ytskikt i brutet vitt. Samtliga snickerier är fint lackade i vitt. I hallrummet finns garderober och gästtoalett.

Vackert spröjsade pardörrar till lilla salongen med sitt gränslöst vackra burspråk i söder med vyer mot Slottsskogen. Rummet gör sig bra som arbetsrum, gästrum eller som sovrum.

Höga spegeldörrar i par till matsalen med sina klassiskt snedställda väggar i bakkant och tre fönsterpartier i söder mot Slottsskogen, varav det ena är utgång till den långa balkongen mot grönskan. De lugna, stilrena i stuckaturerna och takrosetten visar försiktigt på elegant Jugend. Här fylls man av en behagfull upprymdhet. En matsalsmöbel känns given här.

Spegelskjutdörrar i original öppnar upp till den stora salongen. Detta fantastiska hörnrum får vem som helst att stanna upp och nästan vilja lyssna till arkitekturen. Ett enastående utformat burspråk över hörnet med tre fönsterpartier visar på hög arkitektonisk klass och ger våningen dess absoluta signum. Ytterligare ett fönsterparti i söder ger hörnrummet allt ljus.

Innanför ligger två sköna sovrum med en skjutdörr emellan. Sovtyst läge och båda med storlek för en dubbelsäng. Rummen nås från passagen som leder till badrummet. Här är känslan av ett romantiskt franskt, mindre hotel vid Medelhavet. Två duschar i mässing, toalett, handfat och väl anpassade skåpsnickerier.

Serveringsgången är som en vacker promenad i studier av originalsnickerier. Förvaringsskåp och skänkskåp med intrycket av att vara helt orörda.

Det stora köket i absolut kontinental stil ger omedelbart doften av Provence. Andas in. Snickerierna och arbetsbänkarna med öppna plan för kastruller och porslin. Väggar med spontpanel och ekplank på golvet. Mitt i köket står matbordet och väntar på måltidsgästerna och en sprudlande sittning till smaken av den Franska Rivieran.

Lite separat bakom glasade pardörrar och kopplat till köksentrén, finns en extra kyl, tvättmaskin och torktumlare.

Till lägenheten hör ett förråd i källaren om ca 6 kvm med högt i tak.

Våningen erbjuder ett exceptionellt livsbejakande boende med vackra rumsproportioner och behagligt läge med Slottsskogen som trädgård.

Historien om huset:

Byggnaden vid Linnéplatsen 1 är uppförd 1914. Likt en borg tronar den upp sig och bildar Linnégatans avslutning åt Slottsskogen. Arkitekten bakom den pampiga byggnaden var Carl Hjalmar Zetterström som utförde ritningarna år 1913. Carl Hjalmar Zetterström är ett välkänt namn i Göteborgs arkitekturhistoria och han ligger bakom många bostadshus från 1900-talets första decennier i Vasastaden, Lorensberg, innanför vallgraven och i Heden och Johanneberg. Det egna kontoret Zetterström & Jonsson låg vid Götabergsgatan. Precis som på Linnéplatsen utformade han ofta sina hus i nationalromantisk stil, men även jugendstilen var en förkärlek.

På Linnéplatsen skapade Zetterström en byggnad som är väl anpassad till platsen. Fasaden är mjukt rundad och följer Linnéplatsens ursprungliga cirkelform. Nationalromantikens ideal känns tydligt igen. Rött tegel från Höganäs tegelbruk vilar på bottenvåningens huggna granitblock. Hörnen markeras av hängtorn och åttkantiga burspråk sträcker sig över fasaderna åt både Slottsskogen och Linnéplatsen.

I folkmun har huset gått under namnet Miljonbygget eller Miljonhuset. Det finns fler olika teorier om varför, men den verkliga anledningen är inte helt klarlagd. Några menar att det beror på att byggnaden kostade en miljon att uppföra, andra att det översteg sin budget så mycket att det blev alldeles för dyrt i slutändan. En tredje förklaring är att det krävdes en miljon tegelstenar att uppföra.

När huset stod klart 1914 innehöll det för tiden moderna lägenheter med varmvatten, badrum och hiss. Rumsindelningen är välbevarad och typisk för 1910-talets borgerliga boenden i staden. Salong, herrum och rökrum var placerade åt gatan medan kök och jungfrukammare vette åt gården.

Linnéstaden

Kanske är det just kombinationen av det pulserande nöjeslivet, de personliga boutiquerna, den genuina stenstadsmiljön samt närheten till Slottsskogen och andra platser för välmående som gjort Linnéstaden till en av Göteborgs mest attraktiva stadsdelar.

Linnéstaden inrymmer Annedal, Haga, Masthugget, Olivedal och Änggården. De olika områdena skiljer sig åt i byggnadsstilar, men är relativt lika ur sociala aspekter. här bor cirka 32 000 personer. Ungefär lika många som i en medelstor svensk stad.

För den som gillar storstadspuls är Linnéstaden den rätta platsen. Här finner man allt från intima caféer och kvarterskrogar till större nöjesställen. de otaliga restaurangerna i området bjuder på menyer från världens alla hörn, inte minst från västkusten. tack vare att biltrafiken radikalt förminskats under de senaste åren har Linnégatan etablerats som en riktig gågata på samma sätt som Övre Husargatan byggts om till Linnéstadens andra paradgata, vilket skapar rum för många inbjudande och mycket uppskattade uteserveringar.

Linnéstaden erbjuder även shopping av hög klass. Här trängs nämligen trendiga, personliga och lite udda butiker med varandra. Utbudet är stort med bland annat design- och inredningsbutiker, klädaffärer, secondhandbutiker och antikvariat.

Linnéstaden har många gröna lungor i sin närhet. Inte minst Slottsskogen som Göteborgshumorn döpt till "Göteborgs Central Park" med sina ringlande promenadstigar runt berg, skogspartier, stora gräsytor och dammar utgör ett av stadens mest uppskattade rekreationsområden. Änggårdsbergen strax intill bjuder likaså på uppskattad rekreation.

Linnégatan fastställdes i stadsplanen 1878. De stora stenfastigheterna började byggas vid Järntorget och fortsatte upp mot Slottsskogen. Göteborgs nya paradgata invigdes i maj 1900.trots att den då inte var helt klar. De väldiga stenhusen och pampiga lyxbostäderna växte fram i en "amerikansk hastighet". Allt gick dock inte smärtfritt. Murarna strejkade och hyresgästerna längs gatan klagade över den nylagda ridbanan, den så kallade "snobbrännan" som rev upp mängder av damm när ryttare ut Göteborgs societet for fram i sträckkarriär utan hänsyn till fotgängarna. Ridbanan fick ge vika för de nya elektriska spårvagnarna.

Från Järntorget till Linnéplatsen är gatan exakt en kilometer. Linnégatan byggdes i olika etapper och därför har byggstilarna olika uttryck från 1890-tal till 1920-tal.

Arkitekturen

Den politiska situationen i Europa var orolig vilket resulterade i en nationell uppslutning. Första världskriget innebar ett uppsving för svensk industri vars konkurrenter i krigsdrabbade länder slogs ut. För landets invånare var det svårare med brist på både bostäder och mat.
Nationalromantiken hade sin storhetstid mellan 1910 och 1920. Stilen förekommer även uppblandad med den tidigare jugendarkitekturen och den efterkommande 1920-talsklassicismen. Inspiration hämtades från äldre svenskt byggande i allmogestil eller från vasatidens slott. Influenser kom också från Tyskland och Danmark. Namnet nationalromantik kan anses missvisande eftersom byggandet snarare var realistiskt än romantiskt och strömningarna internationella snarare än nationella.
Rejäla huskonstruktioner där själva materialäktheten var viktig kännetecknar nationalromantiken. Man ville framhäva den ur granit huggna sockeln, det handslagna teglet och de smidda ankarsluten. I sig symboler för det historiska byggandet men också för fosterlandet. Materialen skulle användas på det sätt som passade dem bäst. Husen ritades enligt enkla, rena principer med raka linjer och släta ytor. Flerbostadshusen var borglika med slutna murar, kantiga burspråk och branta tak. De småspröjsade fönstren målades vita och balkongerna hade murade räcken eller räcken av smidesjärn. I de fall det förekom dekorationer utgjordes de av mönstermurning, diskreta koppardetaljer eller solida naturstensfigurer. Portarna var ofta tunga av massiv ek och placerades en bit in i fasaden, halvt dolda av murade valv. Under den nationalromantiska eran uppfördes även fristående hus i villastäder och hela områden med Egnahemshus. Dessa byggdes i trä med tjärad eller rödmålad, mörk panelfasad och brant takfall. Även här upplevs fasaderna som slutna med småspröjsade fönster.
I Göteborg finns nationalromantiken representerad bland annat i Röhsska museets strama tegelfasad, Masthuggskyrkans borglika siluett och gamla Televerkets hus vid Kaserntorget. Enfamiljshus av nationalromantiskt snitt finns i fashionabla Lorensbergs villastad och i Landala Egnahem är stilen tydlig i husens branta takfall, slutna fasader och småspröjsade fönster. I de bevarade delarna av Landala finns nationalromantiska landshövdingehus.

Linnéplatsen 1

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt

Byggnaden

 • Byggnadsår 1914
 • Byggnadsstil Nationalromantik
 • Parkering Föreningen har parkeringsplatser på gården. Separat kösystem tillämpas.
 • Energiprestanda 122 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Linnéplatsen 1