• Nordenskiöldsgatan 13
  Nordenskiöldsgatan 13
 • Nordenskiöldsgatan 13
  Nordenskiöldsgatan 13
 • Nordenskiöldsgatan 13
  Nordenskiöldsgatan 13
 • Nordenskiöldsgatan 13
  Nordenskiöldsgatan 13
 • Nordenskiöldsgatan 13
  Nordenskiöldsgatan 13
Linnéstaden

Nordenskiöldsgatan tretton

LINNÉETTA PERFEKT FÖR STUDENTEN ELLER SOM ÖVERNATTNINGSLÄGENHET

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 31 kvm
 • Våningsplan 7 av 8
 • Hiss Nej
 • Karta
I de sköna kvarteren intill Linnégatan och Slottsskogen njuter en enrummare av sitt läge högt upp i huset. Ett trivsamt boende i positiv anda belägen i ett av stadens mest attraktiva områden. Här välkomnar synen av Linnés takåsar, Slottsskogsberget och ett antal kyrktorn. Välgörande västerljus i massor. Renoverat kök och badrum. Lugnt boende strax ovan stadens puls med affärer, restauranger och kommunikationer åt världens alla håll. Eftertraktat och privat läge i en välskött förening med goda lokalintäkter och garage.

Välkomna till kvarteren där restaurangerna och boutiquerna duggar tätt. Ingången är precis intill matbutiken. Närmre går inte att komma. Trivsam entré med planteringar. Hissen upp till sjunde våningen.

Hallen välkomnar med ekparkett och skjutdörrsgarderober från golv till tak. Blicken mynnar ut i det ljusa vardagsrummet. Här känner man tidigt en nyfikenhet av att beundra utsikten.

Lägenheten har en imponerande utsikt över staden och himlen. Läget i huset ger vyer mot kända blickfång. Den franska balkongen bjuder på en direkt känsla av staden och ljuset.

Köket ligger öppet mot vardagsrummet. Välbyggt med alla funktioner. Ljusa snickerier och svartgrå kakel och golvklinker. Tacksamt med diskmaskin. Linnéstaden med sina många små specialbutiker gör att du alltid kan ha god mat hemma.

Rummet känns enkelt att möblera med plats för både sitt- och soffgrupp. Sängen gör sig perfekt i alkoven. Vacker parkett pryder golvet och väggarna är målade i en grå nyans.

Badrummet är rymligt och fräscht. Helkaklat i ljust kakel och en mörkare golvklinker. Här finns en egen tvättpelare. Lyxigt!

Här kan du leva ett härligt cityliv med ett bekvämt avstånd till allt vad vår stad har att erbjuda. En trivsam och charmig lägenhet för en eller två personer med förkärlek till ett lugnt boende i anrika kvarter med perfekt läge. Tänk att få ha Linnégatan runt hörnet. Två kvarter bort öppnar sig Slottsskogen. En vacker plats året om.

I fastigheten finns det ett garage och väntetiden brukar inte vara så lång.

Tvättstugan ligger i källaren och erbjuder all maskinell utrustning.

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Låg avgift och hög trivsel. En välmående förening med fin historik och god ekonomi tack vare sina lokalintäkter. Föreningen har även några hyresrätter kvar.

Denna utsiktsetta med, låg avgift, är trivsam, speciell och samtidigt vacker. Det är sant. Välkommen till toppen av Linnéstaden!

KVARTEREN RUNT OMKRING - LINNÉSTADEN

Linnéstaden är ett samlingsnamn för stadsdelarna Olivedal (väster om Linnégatan), Kommendantsängen (på nämnda gatas östra sida) liksom området längs Långgatorna. Området sträcker sig från Slottsskogen i söder, till Järntorget i norr och möter Masthugget och Haga i väster respektive öster.

Dagens Linnéstaden tillhörde tidigare Älvsborgs Kungsladugård. Under 1700-talet styckades mark till Olivedals herrgård av, uppförd vid Slottsskogens entré från Linnéplatsen sett. Hela området söder om Järntorget kallades Djupedalen, uppdelat av Djupedalsbäcken (i folkmun även kallad Råttebäcken eller Frigångsbäcken) med ungefär samma sträckning som nuvarande Linnégatan. Stadsdelen Olivedal bestod under 1800-talet av en myllrande kåkbebyggelse uppför Nordhemshöjderna samt lantlig bebyggelse med ängar och hagmarker åt söder. Markerna öster om dagens Linnégata användes som betesmark för militärens hästar och var i princip obebyggt. I öster låg en kolerakyrkogård och en liten grupp trähus. Även kring Skansen Kronan hade en gles bebyggelse vuxit upp, kallad Djupedalskolonien. Området hade dåligt rykte och man rekommenderades inte att vistas där efter mörkrets inbrott. Långgatsområdet var under 1700-talet bebyggt med en herrgård omgiven av fruktodlingar. Gatornas namn sägs härstamma från numrerade gångar i den tidigare fruktträdgården och Plantagegatan skulle ursprungligen hetat Femte Långgatan men ansågs för kort. Gatorna som korsar Långgatorna var tänkta att kallas Första (nuvarande Linnégatan) till Femte Tvärgatan men fick istället "riktiga" namn.

År 1877 var den första stadsplanen för området färdig. Enligt den skulle bäcken ersättas med en ny Kungsportsaveny, en boulevard, med bostadshus på bägge sidor. Redan två år senare kulverterades den första delen av bäcken, från Järntorget och 300 meter söder ut. 1893 kom förslag på gatans hela sträckning fram till Slottsskogens entré och 1899 var Linnégatan utlagd i sin helhet: 1000 meter från Järntorget till Slottsskogen. Själva gatan invigdes i maj 1900 men långt ifrån alla hus var uppförda, först år 1931 var alla tomter bebyggda.

I Olivedal började byggandet under 1880-talet med landshövdingehus i långsträckta kvarter, dessa revs senare och ersattes av Nordostpassagens 1960-talsbebyggelse. Längs Linnégatans båda sidor uppfördes mellan 1895-1930 stenhus i flera våningar, många med förträdgårdar mot gatan. På Skansbergets södra sluttning, mot Linnégatan, uppläts mark för friliggande landshövdingehus med trädgårdar kring. Totalt fanns här omkring 20 dylika byggnader av vilka Villa Ideborg (med Linnéterrassen) idag är den enda kvarvarande. Resten av husen revs, som så mycket annat, under 1960-talet och ersattes med det lägenhetskomplex som bland annat innehåller Hemköp.

Den äldsta kvarvarande byggnaden är Viktoriaskolan som stod klar år 1877, då omgiven av en skolgård med berså där det idag är parkeringsplats. Under perioden 1965-80 revs stora delar av den äldre bebyggelsen i området och ersattes av moderna bostadshus. Den främsta anledningen var markförhållandena, den leriga före detta flodfåran, som skapade sättningar på omkring halvmetern i byggnaderna närmast Linnégatan.

Linnéstaden är idag ett levande och populärt område att leva i. Här finns många restauranger att välja emellan liksom flera caféer och butiker. När vädret tillåter är uteserveringarna en självklar del av Linnégatan som fortfarande utgör huvudstråket. Den tidigare brandstationen är idag saluhall med lunchrestauranger, delikatessbutiker och bibliotek. I söder finns Slottsskogen för motion, rekreation och lek.

Görts, Maria: Oscar II:es hus, 2009
Lönnroth, Gudrun (red.): Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg, 1999