• Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
 • Norra Liden 8
  Norra Liden 8
Otterhällan

Norra Liden åtta

Tre rum och kök med ogenerad utsikt över hamninloppet. Näst högst upp i huset.

 • Antal rum 3 rok, varav 2 sovrum
 • Boarea 85 kvm
 • Våningsplan 4 av 5
 • Hiss Ja
 • Karta
Trivsamma och välplanerade tre rum och kök med ogenerad utsikt över hamninloppet. Näst högst upp i huset med det stolta läget på Otterhällan. Här bor du lugnt på höjden med stadens utbud inom en kort promenad. Det myllrande stadslivet hittar du kring Magasinsgatan. I kvarteren finns innerstadens bästa blandning av butiker, restauranger och caféer.

Välkomnande entré utan trösklar eller nivåskillnader. Hissen till våning fyra. Via trapphus och loftgång når du denna utomordentligt välplanerade trerummare med genomgående och kringgående planlösning. Det första du noterar är ljuset och utsikten. Här bjuds en vy som är svårslagen. Nästan högst upp i huset och högt upp på berget.

Vardagsrummet ger dig gott om plats för både matbord och soffmöbel. Västersolen tittar in på eftermiddagen och många kända landmärken är ditt sällskap. Kranarna i hamnen, Masthuggskyrkan, Älvsborgsbron och båtliv. Balkongen i västerläge är lättmöblerad och rymmer bord och stolar. Solen är med dig från eftermiddagen och ända in på sena kvällen.

Två bra sovrum på var sida om vardagsrummet. Båda med samma rofyllda läge mot vattnet i väster och båda med plats för dubbelsäng. I master bedroom finns en hel garderobsvägg för förvaring.

Ett ljust arbetskök med läge mot loftgången. Här finns generös plats för matbord och många middagsgäster.

Via hallen nås en stor klädkammare och så gott som all förvaring man behöver.

Badrummet är helkaklat med klinkers på golvet och renoverades 2011. Vitt på väggarna och varm terrakotta på golvet. Rymligt och välutrustat med golvvärme och tvättmaskin.

Loftgången kan möbleras och här skiner solen under förmiddagen.

Föreningen har en gemensam terrass med utemöbler och grillmöjligheter.

KVARTEREN OMKRING - KUNGSHÖJD OCH OTTERHÄLLAN
Namnet Otterhällan finns belagt från år 1559 och kommer troligtvis från att uttrar hade byggt bon på klipphällarna vid bergets fot. De två bergen kallades tidigare Stora Otterhällan och Lilla Otterhällan. På 1600-talet växte här en ekskog i vilken stadens invånare gärna tillbringade sin lediga tid. Träden användes senare till försvarsverk och fartygsbyggen. På bergets sluttningar fick sedan de mindre bemedlade bygga små trähus efter bästa förmåga. Högst upp på Stora Otterhällan uppfördes år 1630 en väderkvarn. Den organiskt framväxta trähusbebyggelsen förstördes helt i den stora stadsbranden år 1804.

Några år efter branden uppfördes det Ahlbergska huset på Skräddaregatan 1-3, troligen efter ritningar av dåvarande stadsarkitekt Carlberg. Byggnaden har haft olika ägare under århundradena och under en period användes det endast som vinlager. År 1873 köptes byggnaden av tullvaktmästare Ahlberg vars namn lever kvar. Hans änka Josefine ägde ensam fastigheten från år 1903 till 1964 då även hon gick ur tiden. Senare har byggnaden använts av Sjöräddningssällskapet. På Otterhällan finns också "Drottning Kristinas jaktslott", ett tidigare bostadshus troligtvis uppfört på 1700-talet. Det lilla oregelbundet utformade huset är ett karaktäristiskt inslag i området och utgör en spännande kontrast till den högre bebyggelsen runt omkring. I närheten tronar det runda bostadshuset och mot älven vänder byggnaderna i anslutning till höghuset Otterhall sina regelbundna fasader. Vid Kaserntorget ligger det tidigare Televerkets pampiga byggnad med massiva tegel- och naturstensmurar. På tomten fanns under nästan hela 1800-talet den kasern för Kungliga Göta artilleriregemente som gett torget dess namn. Det före detta telegrafhuset ritat av Hans Hedlund är ett av Göteborgs få jugendhus.
På Lilla Otterhällan fanns under andra halva av 1800-talet en arsenalsbyggnad för Göta Artilleriregemente. När regementet flyttade till Kviberg strax före sekelskiftet köpte byggnadsfirman Kungshöjden byggnaderna och ersatte dem med bostadshus uppförda åren 1904-11. Firman gav också området Kungshöjd dess namn. Byggnaderna i kvarteret är utformade som en äldre försvarsmur och minner om det tidigare artilleriregementet.

Majoriteten av dagens bebyggelse på de två bergen är från 1900-talet. Kungsgatan har kvar sin ursprungliga sträckning, mellan de två höjderna och ut genom den forna Karlsporten vid Esperantoplatsen. Här finns också delar av bastionen Carolus Rex bevarade. Kungsgatans sluttning mot vallgraven kallades för Hästbacken efter de hästmarknader som hölls här.

ARKITEKTUREN - POSTMODERNISM
Allt var tillåtet och regelbrott var välkomnade. Likt den etikettkunnige som vet hur man ska uppföra sig och därför är i sin fulla rätt att bryta mot alla normer.

Postmodernismen uppkom under 1970-talet som en reaktion på funktionalismen och den senare modernismen. Förespråkarna vände sig emot att arkitekturen alltför länge hade präglats av funktion med rationalitet som norm. Istället ville man tillbaka till själva arkitekturen vars kärna ansågs vara just utsmyckningen, det sköna för ögat snarare än det rent funktionella. Den nya arkitekturen växte fram i Amerika och spreds vidare till Europa.

Karaktäristiskt är den humoristiska "felplaceringen" av klassiska arkitekturelement samt en lek med material och färg. Pasteller och primalfärger används friskt liksom otrutna geometriska former, gärna tredimensionella. Antikens kolonner åtefinns utan bärande funktion och i otypiskt utförande - ett medvetet skämtsamt återanvändande. Tagna ur sitt sammanhang placeras och nästan parodieras frontoner och arkitrav. Allt med en blinkning åt den invigde, den arkiktekturkunnige.

Göteborgs tydligaste exempel på den postmodernistiska arkitekturen är strategiskt placerad vid älven och utgör ett lyckat försök att "sätta staden på kartan". Byggnaden kallas Läppstiftet efter sin form men heter egentligen Lilla Bommen och uppfördes som huvudkontor åt Skanska (1986-89). Istället för att flirta med den klassiska arkitekturen så talar höghuset ett maritimt språk med röd/vit fasad och närmast blåtonade glaspartier. Toppen av byggnaden är ett virrvarr av former, indragna och utskjutande, samt olikformade fönster. Det hela avslutas med ett periskopliknande utsiktstorn innehållande café.

De stora stadssaneringar som präglade Göteborg under 1960 och -70-talet skapade nya byggtillfällen lagom till postmodernismens genombrott. Exempelvis i Linnéstaden uppfördes ett flertal byggnader med en direkt blinkning till den omgivande arkitekturen. Inte bara är dekorationer återanvända, här finns även den äldre fasadens rytm med burspråk, toureller och kapade hörn - i modern tappning.

Norra Liden 8

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 1,935 %

Byggnaden

 • Energiprestanda 113 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Norra Liden 8