• Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
 • Östra Hamngatan 3
  Östra Hamngatan 3
Operan

Östra Hamngatan tre

44 välplanerade kvm i toppklass mitt i city! Tidstypiska originaldetaljer. Smart, avskilt sovloft.

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 44 kvm
 • Våningsplan 2 av 5
 • Hiss Ja
 • Karta
Välkommen till 44 välplanerade kvm i toppklass mitt i city! Tidstypiska originaldetaljer som enorm takhöjd, stuckaturer, takrosetter, djupa fönsternischer och höga fotlister. Allt detta skänker den rätta känslan av gammal charm i smakfull kombination med exklusivt modernt. Välutrustat, stilrent kök med köksö samt badrum med hotellkänsla. Supersmart planlösning med sovplats på loftet ovan badrummet. Bra förvaring. Låg avgift.

Mellan stadens två kulturcentrum går Kungsportsavenyen likt en sammanhållande länk. Götaplatsen med Stadsteatern, Konstmuseet och Konserthuset i ena änden och Operan i den andra. Citypromenaden där emellan kan knappast vara mer innehållsrik. Närmast Operan, på Östra Hamngatan Tre, finns en port vilken är svår att gå förbi. Byggnadsstilen är i pampig nyrenässans. Victor Hasselblad som kom att lansera den världskända kameran med samma namn växte upp här.

Bakom en vacker pargrind i smide kan den höga porten öppnas och byggnadens inre kan överväldiga besökaren. Vägg- och takdekorationer med en kristallkrona i klassisk form. Ett väl avvägt och detaljrikt trapphus för automatiskt för tankarna till slottet. Det här är 1875 idag!

Ta hissen eller gå en trappa upp och njut av det vackra trapphuset. Lägenhetens entrédörr är en säkerhetsdörr i originalutseende. På tröskeln möter ljuset upp. Golvet i oljad ek ligger där. Det första du noterar är den fantastiska takhöjden och det rymliga rummet. En rejäl garderob i hallen tar hand om ytterkläder och skor. Här finns gott om plats för förvaring.

Ifrån hallen nås badrummet som har känslan av ett bättre kontinentalt hotell med golv i kalksten och infällda spots i taket. Vackert naturligt ljus ifrån det stora fönstret ut mot Östra Hamngatan. Golvvärme. Bubbelkar och dushvägg i glas med handdukshållare. Snyggt handfat över stilren kommod från Dizain Apartamente Interior. Vägghängd toalett. Tvättpelare.

Ovanpå badrummet finnes det som gör detta till en optimalt planerad etta - ett loftutrymme med sovplats för två som nås med tillhörande stege. Praktiskt att ha sovplatsen undangömd och utan att ta upp extra kvadratmetrar i rummet. Det skapar frihet att möblera rummet med enbart sociala ytor.

Rummets tidstypiska charm i form av takhöjd på tre och en halv meter, vackra stuckaturer, takrosetter, höga profilerade fotlister, tre stora fönster med generöst ljusinsläpp och djupa fönsternischer vetter ut mot Östra Hamngatan och Klädpressaregatan. Väggarna målade i ljust grått framhäver de vackra gamla vitmålade originaldetaljerna.

Det exklusiva köket utmed ena väggen nästan försvinner in i väggen med sin strama, detaljfria design. Skåpinredning från Binova och arbetsbänk i tunn, snygg komposit. Maskiner från Gaggenau. Allt finns; kyl, frys, spishäll, fläkt, ugn, diskmaskin, vinkyl. Alla vitvaror är snyggt integrerade. Bra arbetsytor. En platsbyggd köksö står välplacerad intill och ger extra arbetsutrymme och förvaring samt blir en trivsam matplats för 4-6 personer.

Till lägenheten hör ett förråd i källaren.

Lägenheten i sitt format passar bra för en eller två personer med förkärlek till city. Charmigt och exklusivt med hela stan intill. Allt finns!

HASSELBLADSKA HUSET
Namnet är världsberömt. Huset som varit företagets säte i över hundra år är ett riktmärke i Göteborg. Ändå har insidan varit en väl förborgad hemlighet för de flesta. Tills nu.

Hösten 2006 påbörjades en varsam renovering av Hasselbladska Huset, vilket har förvandlats till 24 exklusiva lägenheter. Alla med sin unika karaktär, men med en sak gemensamt. Läget mitt i staden centrum mellan Kungsportsavenyn och hamnen.

"Min herre, ni har ett välkänt namn, precis som den berömda kameran. I am the camera." Victor Hasselblad samtalar med en passkontrollant i New York.
När det svenska försvaret 1940 frågade Victor Hasselblad om han skulle kunna tillverka en kopia av en tysk spionkamera blev svaret: "Nej, men jag kan tillverka en bättre".

Det blev startskottet på det som senare enhälligt skulle komma att anses som världens förnämsta kameror. Många av de mest klassiska bilderna inom konst, mode, reklam och vetenskap är sannolikt fångade med en Hasselblad. 1962 blir den första kameran i rymden ytterligare ett bevis på namnet Hasselblads rykte. Något som också förstärkts av det faktum att en strid ström av världsberömda fotografer, shejker och kungligheter besökt Hasselblad för att inhandla sin egen kamera.

Genom Hasselbladsstiftelsen delar man sedan 25 år också ut en av fotovärldens mest prestigefyllda utmärkelser, "The Hasselblad Award".
Hasselbladska Huset ritades 1876 av arkitekten Adrian Crispin Peterson på uppdrag av F.W. Hasselblad & Co. Tanken var att skapa ett merkantilt palats som skulle rymma hela företagets verksamhet, från kontor till bostäder för direktionen.

Hörnhuset försågs med rikt utsmyckade fasader i nyrenässansstil. Inuti möts man av vackra stuckaturer, pardörrar, paneler och utsökta målningar i tak och trapphus. Många av rummen är försedda med unika detaljer som tornrummets handvev, som användes för att vädra ut rök efter avnjutandet av en god cigarr.

Hasselbladska Huset var unikt när det byggdes och har ett ännu större kulturhistoriskt värde idag. Byggnaden är därför skyddad i detaljplan med q-bestämmelser. (Ett stort Q är en bestämmelse om hur ett område eller en byggnad får användas. Den innebär att användningen ska vara anpassad till byggnadens kulturvärden.

Hasselbladska Huset har taget ett steg framåt, i riktning mot det absolut senaste när det gäller inredning och funktion. Och ett steg bakåt. För huset var en gång ett av de vackraste i Göteborg, och vägen tillbaka dit har varit ett mödosamt detektivarbete och stort tålamod från byggnadsantikvarien Victoria Ask och arkitekten Johan Casselbrants sida.

Det har handlat om att finna ursprungliga färgsättningar, plocka fram och renovera spegeldörrar. Lyckat restaureringsarbete är att lyfta fram själen i en byggnad, det som är unikt.

Och i Hasselbladska Huset är det mycket som är unikt. Det har varit en stor utmaning att kombinera det ursprungliga med modern inredning, att skapa en miljö med mer rymd, öppnare planlösningar och större bekvämlighet, inte minst i fråga om det bästa kök, badrum, belysning samt digital infrastruktur. Livet har blivit lättare sedan 1877 och det märks.

Arkitekturen

Årtiondena vid slutet av 1800-talet pågick ett hektiskt byggande i städerna. Vid mitten av århundrandet levde fortfarande 90% av Sveriges invånare på landsbygden men befolkningsökning, missväxt och fattigdom gjorde att allt fler sökte sig till städerna. Här fanns hopp om ett bättre liv och arbete i de nya fabrikerna. Inflyttningen till städerna ledde till stor bostadsbrist och en massiv nyproduktion tog fart av dels hyreshus men även institutionsbyggnader som bankpalats, läroverk, och sjukhus. Det började nu växa fram stenstadskvarter i de större städerna runt om i landet. I Göteborg växte stenstaden fram i Lorensberg och Vasastaden med storgårdskvarter organiserade i rutnätsplan och flervåningshus uppförda i sten. Efter kontinentala förebilder anlades breda, trädplanterade alléer och esplanader genom stenstaden för att ge monumentalitet och grönska.

Stenstadens bebyggelse har till stor del fått sin prägel av nyrenässansens stilideal. I Göteborg hittar vi tydliga exempel längs Viktoriagatan med enhetliga stenhus inspirerade av Paris och fransk nyrenässans. Även de forna privatvillorna längs Kungsportsavenyn har nyrenässansens formspråk med ljust putsade och rikt dekorerade fasader. Följer man härifrån esplanadstråket Vasagatan åt väster erbjuder byggnaderna rik variation av fasadmaterial och utsmyckningar för flanören att beundra.

Nyrenässansen under 1800-talets senare hälft hämtade inspiration i renässansen (europeiskt 1400-1600-tal) vilken i sin tur hade antiken som förebild. Renässansen och i förlängningen alltså antiken betraktades som arkitekturens grundstil. Karaktäristiskt för nyrenässansen är en symmetriskt ordnad fasad med jämn fönstersättning och rik skuggverkan som skapas genom en skulptural sammansättning av kolonner, friser och rusticeringar. Fasaden är putsad, gärna i stenimiterande nyanser, och kunde vara ytterligare dekorerad med till exempel gipsfigurer. Fönstren kröntes ofta med frontoner. Mitt- eller sidoparti kunde vara framskjutet medan taken var flacka. Efter klassicistiska förtecken delades fasaden in i tre partier med en rustik sockelvåning, där över en rikt dekorerad våning och en enklare våning upptill.

Under 1800-talets andra hälft fanns en vurm för historiska stilar inom arkitekturkonsten och man sökte sig bakåt i tiden efter influenser. Vid sidan av nyrenässansen uppstod en mängd andra så kallade nystilar som lånade friskt av olika historiska epoker. Kyrkobyggandet och restaureringskonsten var vid den här tiden präglade av nygotik och förebilderna var då istället medeltida. I Sverige var Helgo Zettervall en av de ledande arkitekterna, mycket inspirerad av Viollet-le-Duc - vars citat vi läser överst. Zetterwalls sista stora kyrkoprojekt blev Oscar Fredriks kyrka i Göteborg och motsvarar troligen hans idealbild. Med fasad av rött tegel, mönsterlagt skiffertak, spetsbågiga fönster, strävpelare och smäckra tornspiror kan kyrkan lätt misstas för en medeltida gotisk katedral.

När sekelskiftet 1900 närmade sig skulle de historiserande stilidealen komma att möta en del kritik. Man menade att nystilar var historieromantiserande och närmast en förfalskning eller pastisch. Istället borde ärlighet eftersträvas i arkitekturen! 

 

Östra Hamngatan 3

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 2,75 %, 2,65 % av årsavgiften

Byggnaden

 • Byggnadsstil Nyrenässans
 • Energiprestanda 113 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Östra Hamngatan 3