• Övre Fogelbergsgatan 3
  Övre Fogelbergsgatan 3
 • Övre Fogelbergsgatan 3
  Övre Fogelbergsgatan 3
 • Övre Fogelbergsgatan 3
  Övre Fogelbergsgatan 3
 • Övre Fogelbergsgatan 3
  Övre Fogelbergsgatan 3
 • Övre Fogelbergsgatan 3
  Övre Fogelbergsgatan 3
 • Övre Fogelbergsgatan 3
  Övre Fogelbergsgatan 3
 • Övre Fogelbergsgatan 3
  Övre Fogelbergsgatan 3
 • Övre Fogelbergsgatan 3
  Övre Fogelbergsgatan 3
 • Övre Fogelbergsgatan 3
  Övre Fogelbergsgatan 3
 • Övre Fogelbergsgatan 3
  Övre Fogelbergsgatan 3
Vasastaden

Övre Fogelbergsgatan tre

Hänförande och exklusivt penthouse på toppen av Vasastaden! Utsikt, balkong, låg avgift och p-plats.

 • Antal rum 4 rok, varav 3 sovrum
 • Boarea 118 kvm
 • Våningsplan 11 av 11
 • Hiss Ja
 • Karta
Välkomna till en hänförande vacker och smått fantastisk, men samtidigt också en oerhört rogivande bostad. På toppen av Fogelberget känner ni lugnet. I detta penthouse råder rena ljusterapin. Bostaden ligger insynsfritt och privat på elfte våningen i huset. Fönster i tre väderstreck och utsikt över flertal landmärken och Göteborgs hamninlopp. Känn det fria läget med staden runtomkring. En arkitektonisk optimering av funktion och elegans har gjort detta hem till något mycket unikt och efterlängtat. De stora fönsterpartierna och den öppna planlösningen ger ett mycket positivt livsrum. Drömrummet med vardagsrum, matsal och vardagsrum i ett. Öppen spis och balkong. Här trivs familjen. Här trivs gästerna. Sociala ytor som gjorda för kalas där det välgörande ljuset ständigt närvarar. Trivsamt och kvalitativt kök från Kvänum med maskiner från Gaggenau och Miele. Bänkskivor i Silestone. Släta väggar i brutet vitt. Platsbyggda snickerier i garderober, skänkar, elementskydd och djup sittbänk. Tre sovrum. Två lyxiga badrum. Ett med badkar och utsikt samt ett med dusch. Skönt med egen tvättavdelning. Mängder av förvaring i klädkammare och i vackra originalgarderober med rotting och glas. Slipad och hårdvaxoljad ekparkett i samtliga rum. Elegans och funktion med de bästa av materialval. Våningen är helt renoverad av fackmän under 2012. Välskött och mycket populär förening med låg belåningsgrad och tilltalande månadsavgift. Huset har varit bostadsrättsförening sedan uppförandet. Föreningen har flera trevliga gemensamhetsanläggningar, övernattningslägenhet och egna parkeringsplatser. Garageplats kan tecknas i intilliggande fastighet. Här erbjuds funkis när det är som bäst!

Historien om huset

Övre Fogelbergsgatan 3 stod inflyttningsklart 1960 som ett av fyra punkthus i tidstypisk funkis. En ny stadsplan från 1958 hade gjort det möjligt att förverkliga de olika markägarnas vision om Fogelberget: moderna punkthus med utsikt över Vasastaden och omgivna av områdets parkkaraktär och grönska.

I området runt Fogelberget byggdes 1878 den så kallade Tjänstemannastaden som ända in på 1930-talet var ett av de mer exklusiva bostadsområdena. Bland husägarna fanns flera välkända göteborgare. Vid Övre Fogelbergsgatan låg en villa som 1927 övertogs av Torgny Segerstedt, redaktör vid Handelstidningen. Det var sedermera familjen Segerstedt Wiberg, boendes i Segerstedtska villan under 1950-talet, som tog initiativ till att uppföra punkthusen.

De fyra punkthusen är ritade av Nils Einar Eriksson som var en tongivande funkisarkitekt från 1930-talet och framåt och som ritat flera betydelsefulla offentliga byggnader i både Göteborg och Stockholm. År 1939 öppnades den första mässhallen i Svenska mässan efter ritningar av just Eriksson och samma år invigdes Götaälvbron som är ett annat av Erikssons verk. Han ligger även bakom ritningarna till Konserthuset vid Götaplatsen från 1935.

Punkthusen på Övre Fogelbergsgatan med sina rena och enkla linjer och symmetriskt placerade fönster mot en ljust putsad fasad bildar en spännande kontrast till trävillorna i den gamla Tjänstemannastaden som andas fornnordisk stil. På Övre Fogelbergsgatan är även funktionalismens tanke om 'hus i park' närvarande med fritt placerade punkthus i öppet parkområde med planteringar. Intill ligger Fogelbergsparken, anlagd redan på 1800-talet med lummiga lövträd och namngiven efter skulptören Bengt Erland Fogelberg.

Kvarteren omkring

text här

Arkitekturen

Den svenska funktionalismen växte fram ur trångboddhet där arbetarfamiljen ofta trängdes i en lägenhet om ett rum och kök. Därtill var samhället skakat av ekonomiska svårigheter som Krüger-kraschen och en hög arbetslöshet. Uppförandet av nya områden bidrog inte enbart till att avhjälpa bostadsbrist utan skapade även arbetstillfällen i flera berörda branscher runt om i landet.

En drivande part i det funktionalistiska byggandet var HSB och i Göteborg uppfördes i deras regi kvarteret Nybygget (i Masthugget) och Helagsfjället (på Strömmensberg). De befintliga bostäderna var ofta mörka och trånga, den nya arkitekturen kontrade med ett rejält ljusinsläpp genom perspektivfönster och fönsterband. Stor vikt lades vid varje familjemedlems möjlighet till avskildhet, en tydlig reaktion på tidigare trångboddhet. Dessutom försågs de nya lägenheterna med badrum, något som absolut inte var en självklarhet i tidigare bostäder för arbetarklassen.     

Funkisens vanligaste flerbostadshus var så kallade smal- eller tjockhus (olika djupa lamellhus) och punkthus med sadeltak eller platt tak. Fasaderna putsades släta eller murades av tegel, vilket är vanligt i Göteborg. Fönstren placerades i liv med fasaden för att undvika tidigare ideals så populära skuggverkan. Fönster över hörn var en nymodighet som möjliggjordes av modern teknik. Rationalitet, effektivitet och standardisering var viktiga frågor i bostadsbyggandet och funktionalismens nästan vetenskapliga synsätt gav svaren. Någon utsmyckning som inte var direkt kopplad till funktion förekom inte.  

En av de främsta förespråkarna för funkisen i Sverige var arkitekt Uno Åhrén. Som stadsplanechef tog han fram stadsplanen till Övre Johanneberg som är ett av Göteborgs mest utpräglade funkisområden med  ljust putsade lamellhus placerade i öppen terräng. Balkongerna hänger utanpå fasaden och flera trapphus är uppglasade. Åhrén ligger även bakom stadsplanen i Örgryte längs Skårsgatan där vi hittar fristående kubistiska funkisvillor med ljust putsade fasader och flacka tak. 

Övre Fogelbergsgatan 3

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 3,24 %
 • Uteplats Rymlig balkong i söderläge med hänförande vy mot kända blickfång.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1960
 • Byggnadsstil Funktionalism
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband kan tecknas via Comhem.
 • TV Kabel-TV från Comhem ingår i avgiften.
 • Parkering Föreningen har hela 22 st p-platser för en avgift om 635 kr/mån. F.n är det ingen kö. Garageplatser finns att hyra i intilliggande fastighet.
 • Energiprestanda 126 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Övre Fogelbergsgatan 3