• Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
 • Övre Majorsgatan 14 C
  Övre Majorsgatan 14 C
Linnéstaden

Övre Majorsgatan fjorton C

Rogivande boende med en soldränkt uteplats och en trivsam vy över takåsarna i övre Linnéstaden.

 • Antal rum 1 rok
 • Boarea 38 kvm
 • Våningsplan 1
 • Hiss Nej
 • Karta
Välkomna till krönet av Nordhemsberget och till en gårdsetta med access till en soldränkt söderträdgård. Här trivs växtligheten såväl som människorna. Ett eftertraktat och trivsamt läge lite ovan staden. Trettioåtta väldisponerade kvadrat med ett stilla läge mellan två innergårdar. Tänk att få ha en trädgårdsliknande uteplats med skön utsikt över takåsar och sol hela dagen. Här är det lugnt och stilla även om Linnégatan är strax intill. Bostaden har fönster i två riktningar och njuter av det stilla läget mellan gårdarna. Detta är sekelskifte när det är som bäst. En finstämdhet där allt faller i harmoni. En tidsenlig byggnad med anor från det förra seklets början. I nutid är denna lägenhet en del av en välskött förening med värdeord som trivsel och långsiktighet. Ett par kvarter bort öppnas sig Slottsskogen som är fantastisk att avnjuta under årets alla årstider. Linnéstadens utbud på promenadvänligt avstånd. Välkomna att ta del av det sköna livet i Linné.

Det sista huset vid Övre Majorsgatan ligger i den östra delen av Olivedal, ett område som ingår i Linnéstaden. Olivedal är en utpräglad stenstadsmiljö med bebyggelse från 1900-talets början.

En halv trappa upp via tidstypisks trapphus med trivsam estetik. Plankgolvet välkomnar redan i hallen. Här finns god plats för avhängning och plats för en mindre möbel. Väggarna går i brutet vitt som ger en kontrast till de gråmålade golven.

Vidare in i vardagsrummet öppnar sig en härlig plats fylld av flödande ljus och möjligheter. Bland boendets många fina detaljer återfinns originalsnickerier, vackra plankgolv, djupa fönsternischer, spegeldörrar, diskreta stuckaturer och takrosett.

Glasade pardörrar ut mot trappan som leder ner till uteplatsen. En oas, likt benämningen som bär föreningens namn. Detta är toppen av Linné.

Uteplatsen är avskild och nås enbart från de boende i föreningen. Möblera upp med bord, stolar, grill och livets goda. Ett par odlingslotter ger god skörd om ni önskar. Tänk att få njuta en kopp kaffe eller god saft på denna täppa med södersolen som sällskapar. Denna plats är vacker året om. Eftertraktat och privat läge i en välskött förening.

Det stora vardagsrummet rymmer alla funktioner. Plats för soffa och fåtölj. Platsbyggda bokhyllor och gott om plats för stor säng. En naturlig plats även för ett par garderober. Lugnt och stilla. Trots att Linnégatan är så nära är sorlet obefintligt. Väggarna går i brutet vitt och plankgolvet är målat i en harmonisk, skön, grå ton. Detta är sekelskifte när det är som bäst. Söderljuset sällskapar.

Rymligt kök beläget mot gården. Snickerier av ek och fullutrustat av maskiner i rostfritt. Skönt med diskmaskin. Plankgolv från tiden då det begav sig. Linnéstadens butiker gör att du alltid kan ha kylen fylld av godsaker.

Badrummet nås från hallen och är rymligt med duschhörna samt erbjuder gott om förvaring. Badrummet är helkaklat i beige nyans och modern inredning. Spotlights och god ventilation. Golvvärmen ger en god komfort.

En sann möjlighet för den vill leva med Linnéstaden omkring sig. En spännande kontrast är från Linnégatans livliga atmosfär gå trapporna till Nordhemsberget och uppleva ett sådant lugn och samtidigt se de lite San Fransiscoliknande gatorna ner igen.

Innergården med dess porlande fontän hör till en av områdets absolut finaste.

Många i föreningen har låtit bygga egna balkonger och därför nyttjas de allmänna uteplatserna minimalt.

Föreningen har en gemensam tvättstuga med tre tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkrum.

På den främre gården mot gatan finns det gott om plats för cykelparkering.

Bra parkeringsmöjligheter på gatorna intill och om kvällar och helger kan man hyra plats på Nordhemsskolan.

Två kvarter bort öppnar sig Slottsskogen. En vacker plats året om.

Byggnaden uppfördes 1910 och är belägen uppe på den branta höjden öster om Linnégatan. Stenhusen längs Nordhemsgatan är till stor del bevarade sedan uppförandetiden och är i 5-6 våningar med kringbyggda gårdar i olika nivåer. Tillsammans bildar de fina exempel på en vid 1900-talets början enklare bostadsbebyggelse i Linnéstaden, i jämförelse med de exklusiva bostäder som tillkom längs Linnégatan under samma tid.

Byggnaden ingår i kvarteret Smugglaren och ligger på bergets absoluta topp. Ovanför naturstenssockeln reser sig en hög första våning klädd i tegel. De tre övre våningarna är slätputsade i vitt och fönstren ramas in av tegelomfattningar. Höjdskillnaden gör att fasaden delas in i olika nivåer. Kombinationen av både puts, tegel och sten är typisk för husen på toppen av Linné.

Kvarteren omkring

Linnéstaden är samlingsnamn för stadsdelarna Olivedal och Kommendantsängen samt kvarteren längs långgatorna. Området sträcker sig från Slottsskogen i söder, till Järntorget i norr och möter Masthugget i väst och Haga i öst. Även om läget är centralt ger Linné en känsla av småskalighet och lugn och kvarteren är fyllda med lokala blomsterhandlare, delikatessbutiker och gemytliga affärer. Tack vare närheten till Slottsskogen är det aldrig långt till grönska och en plats för rekreation och motion.

Djupedal

Innan Linné blev Linné kallades markerna söder om Järntorget för Djupedal eftersom det hörde till Djupedals Landeri. Området var under 1700-talet glesbebyggt och lantligt och bestod mestadels av ängar och hagmarker som arrenderades ut till bönder. Där Linnégatan nu går fram löpte tidigare Djupedalsbäcken, ett vattendrag som kulverterades när gatan anlades.

Linnégatan – 1000 m fransk boulevard i Göteborg

Byggandet av Linnégatan startade 1877 när en stadsplan för området lades fram. Linnégatan skulle bli stadens nya aveny kantad av exklusiva stenhus. En fransk boulevard i Göteborg! Linnégatan invigdes i maj 1900, men långt ifrån alla hus var då uppförda och först år 1931 var alla tomter bebyggda. Gatan gjordes bred, kantades av trädalléer och hade vid invigningen även en ridbana i mitten. Den långa utbyggnadsfasen har gjort att byggnaderna längs Linnégatan har fått varierande utseende och speglar flera olika arkitekturstilar. Karakteristiskt för Linnégatan är förträdgårdarna som fortfarande kantar många av husen.

Den äldsta kvarvarande byggnaden i Linné är Viktoriaskolan från 1877, numera använd som bl.a. biograf och föreningslokal. En annan tidig byggnad i Linné är Oscar Fredriks kyrka, en praktfull nygotisk kyrka ritad 1893 av den välkände kyrkoarkitekten Helgo Zetterwall.

Olivedal

På de branta sluttningarna i Olivedal hittar vi stenhuskvarter med kringbyggda gårdar från 1900-talets början. I jämförelse med de exklusiva bostäder som tillkom längs Linnégatan under samma tid utgör de fina exempel på en enklare bostadsbebyggelse i Linnéstaden med lägre hus där mönstermurade fasader gör varje hus unikt.

Långgatorna

Långgatornas namn sägs härstamma från numrerade gångar som fanns i en gammal fruktträdgård som låg på platsen under 1700-talet. Kvarteren runt Långgatorna byggdes årtiondena innan Linnégatan drogs fram och har präglats av den blandning av verksamheter som fanns i husen från början: förutom bostäder även verkstäder, ett auktionsverk, brandstation och butiker. 

Arkitekturen

Arkitekturidealen under 1890-talet kan allra bäst beskrivas som stenromantik. Nu skulle de äkta byggmaterialen som tegel och natursten framhävas och hela sockelvåningen kunde utgöras av huggna stenblock. Byggnadens konstruktion betonades istället för att döljas genom synliga valvslagningar eller dekorativa ankarslut. Vid 1800-talets slut hade en allt starkare kritik väckts mot tidigare decenniers vurm för de historiserande så kallade nystilarna. Nyrenässansens rikt dekorerade, stenimiterande fasader som haft ett stort genomslag när stenstaden i de större städerna började byggas blev allt mer passé.

Den symmetriska, strama och klassicistiska fasaden fick nu lämna plats för ett mer friare och fantasifullt förhållningssätt till föregående historiska epoker. Fasaderna blev också slätare och inte lika tungt dekorerade som under nystilsperioden. Fasadtegel blandades med natursten, keramiska plattor, spritputs och slätputs i sammansättningar som skapade oväntade färgrika kombinationer. Även taksiluetten förändrades och bröts upp av hörntorn och gavelrösten, vilket gav byggnaderna en vertikal strävan istället för den tidigare horisontella. En annan nymodighet för 1890-talet var gjutjärnsbalkongens placering som vändes åt gatan. Fönstersättningen var inte nödvändigtvis jämn utan fönstren kunde placeras i grupper, beroende på planlösningen innanför. I Göteborg finner vi byggnader i 1890-talets stil bland annat i början av Linnégatan, mellan Järntorget och Viktoriaskolan. Även runt Vasaplatsen och Vasaparken finner vi 1890-talets färgrika tegelarkitektur med uppskjutande tinnar och torn.

1800-talets sista decennium var en tid då industrialiseringen nådde en ny fas med elektriciteten som drivkraft istället för ångan. Sverige förändrades snabbare än någonsin tidigare och gruv-, verkstads- och trävaruindustrin producerade varor för export i rasande takt. Även inom landet ökade konsumtionen och detaljhandeln expanderade med stora affärer som följd, som komplement till de tidigare småbutikerna. Inflyttningen till städerna var fortsatt stark med en arbetarklass som växte i takt med industrins expansion, men de bristfälliga boende- och levnadsförhållandena för mindre bemedlade i städerna började också få allt mer uppmärksamhet. Det var samtidigt en tid av ökande politisk aktivitet. Arbetarrörelsen mobiliserade mot rådande, konservativa ordning och förespråkade åtta timmars arbetsdag samt allmän och lika rösträtt. 

Övre Majorsgatan 14 C

Lägenheten

 • Upplåtelseform Bostadsrätt
 • Andelstal 2,14 %
 • Uteplats Via glasade pardörrar och den egna trappan öppnar sig en skön uteplats med sol hela dagen.

Byggnaden

 • Byggnadsår 1910
 • Byggnadsstil 1890-tal och Sekelskiftesfastigheter
 • Uppvärmning Fjärrvärme
 • Internet Bredband kan tecknas via Com Hem.
 • TV Grundutbudet från Com Hem ingår i avgiften.
 • Parkering Boendeparkering gäller för område M4. Kvällstid och helger kan man även hyra en plats på Nordhemsskolan.
 • Energiprestanda 170 kwh/kvm och år

Ansvarig mäklare

Såld

Observera att denna bostad är såld. Vänligen kontakta ansvarig mäklare om du önskar mer information.

Övre Majorsgatan 14 C